Početkom prosinca u Hrvatskom saboru dodijeljene su Državne nagrade za znanost za 2017. godinu, nagrade koje se dodjeljuju za iznimno važna dostignuća u znanstvenoistraživačkoj djelatnosti. Dodjeli su nazočili brojni znanstvenici, istraživači i znanstveni novaci, a jedna od njih bila je i Vinkovčanka Vera Blažević Krezić, profesorica na Odsjeku za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Osijeku, koja je, zajedno s kolegicom profesoricom Milicom Lukić, dobila nagradu u kategoriji Godišnje nagrade za popularizaciju i promidžbu znanosti.

Vera i Milica nagrađene su za projekt Glagopedija, virtualna glagoljska enciklopedija, koji je usklađen s intermedijalnim izvedbenim projektom Glagoljaška večer(a). Osmislile su mrežnu aplikaciju u koju je uvršteno 220 glagoljskih spomenika i 71 ćirilski spomenik od 9. do 21. stoljeća, čime su društvu omogućile približavanje baštinskih spomenika i kulture davnih vremena. Projekt Gastronomia Cyrillomethodianska oživljavanjem svakidašnjice uz pomoć hrane i pića, glazbe i odjeće rekonstruira život izabranog doba u cjelini.

“Želja nam je bila da obuhvatimo sve segmente srednjovjekovne i novovjekovne glagoljaške kulture i da ju pokušamo približiti našim studentima, ali i ostatku kulturne i opće javnosti. Glagoljaštvo je upisano u temelje hrvatskog kulturnog i nacionalnog identiteta i važno je da svi shvatimo dublju poruku”, istaknula je Vera, dodavši da su tako počele oblikovati nastavne i izvannastavne projekte posvećene takvoj vrsti popularizacije.

Jedna od važnih zadaća ovog projekta je ukazati i na to da je glagoljaštvo u srednjem vijeku bilo rašireno i diljem Slavonije, ali je problem što nema puno sakralnih spomenika. Njihova misija je popularizirati tu činjenicu, a to su i pokazale na dodjeli nagrada koja za njih predstavlja dodatni vjetar u leđa. “Velik je poticaj i odgovornost i nadamo se da smo dorasli novim izazovima, da ćemo nastaviti djelovati na način na koji smo do sada djelovali – uspješno, ali prije svega prijateljski, nastojeći aktivirati studente i zajednicu u kojoj živimo”, napomenula je Vera.