Na posljednjoj sjednici vlade ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je velike promjene na osobnim iskaznicama, a koje će se dogoditi nakon stupanja na snagu novog zakona.

“Nove će osobne na posebnom čipu sadržavati biometrijske identifikatore, odnosno prikaz lica i dva otiska prstiju u interoperabilnim digitalnim formatima. Navedeno zahtijeva uredba EP-a i Vijeća o jačanju sigurnosti osobnih iskaznica građana Unije i boravišnih isprava koje se izdaju građanima Unije i članovima njihovih obitelji koji ostvaruju pravo na slobodno kretanje, koja je stupila na snagu u kolovozu prošle godine, a izravno se primjenjuje u svim državama članicama od kolovoza 2021. godine”, naglasio je Božinović.

Dodao je i da je, sukladno odredbama Uredbe, izmjenama i dopunama zakona izmijenjena i dobna granica za izdavanje osobnih iskaznica koje se izdaju bez roka važenja, dakle trajno, na način da je dobna granica s navršenih 65 podignuta na 70 godina starosti. Za građane s navršenih 70 godina starosti osobna iskaznica će se izdavati s rokom važenja od pet godina, kao i do sada. Nova osobna će na prednjoj strani sadržavati dvoslovnu oznaku Republike Hrvatske otisnutu u negativu, u plavom pravokutniku, okruženu s 12 žutih zvjezdica koje simboliziraju EU.

Tim promjenama, objasnio je Božinović, omogućilo bi se korištenje elektroničke osobne iskaznice i na mobitelima, ne samo na osobnim računalima.