Slavonska naklada Privlačica predstavila je danas novo izdanje, knjigu vlasnika Privlačice Martina Grgurovca “Trbušančani III. – Bit će skoro propast svijeta”. Program je održan u velikoj gradskoj vijećnici u Vinkovcima, a uz autora o knjizi je govorila urednica Katica Čorkalo Jemrić.

“Trbušanačke tragikomedije napisao je Martin Grgurovac sebi svojstvenom jezičnom novotvorinom, stapajući frazeologiju i vokabular šokačkog govora s književnom štokavštinom. U nepretencioznoj fabuli, razigranoj naraciji i bujnim opisima, a pogotovo u humorističnim dijalozima i monolozima, ključ je njegove autorske retorike, slikovite i domišljate, pune znakovita nabrajanja i pretjerivanja kojima postiže duhovnost i lepršavost teksta. Zbog tih svojstava njegov je prozni izraz blizak velikoj tradiciji slavonsko – srijemskih realista i modernista – Jozi Ivakiću, Isi Velikanoviću i Nikoli Andriću – te suvremena Slavonija u njemu dobiva vrsna pripovjedača.”, istaknula je Katica Čorkalo Jemrić, dodavši kako je raduje što dolazi iz književno prepoznatljivih Vinkovaca.

“Izuzetno sam sretan što je na promociju došao veliki broj mojih prijatelja i vjerojatno im se to štivo koje ja pišem sviđa. Imali su prigodu čitati i prve dvije knjige pa misle da će i ova treća biti na tom tragu, a što i jesu. Riječ je o istim sudbinama nedovoljno opisanim u prvije dvije knjige.”, kazao nam je Martin Grgurovac dodavši kako ovo podneblje zaslužuje više književne obrade. “Riječ je o narodu koji se ne snalazi u ovim nekim vremenima što to treba zabilježiti i drago mi je ako sam u tome uspio.”, zaključio je Grgurovac.

Ulomke iz knjige “Trbušančani III. – Bit će skoro propast svijeta” čitali su Vladimir Andrić, glumac Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci i Željko Komljenović, dok su u glazbenom dijelu programa nastupili Trbušanci band i vinkovački tenor Josip Paulić.