11 C
Vinkovci
Srijeda, 28. veljače 2024.

Proračun Grada Vinkovaca povećan za 36 milijuna kuna

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Točkama vezanim uz gradski proračun danas je otvorena 7. sjednica Gradskog vijeća Grada Vinkovaca na kojoj je usvojen je prvi rebalans proračuna za 2018. godinu u iznosu od 208 milijuna kuna, a čime je proračun povećan za 36 milijuna kuna u odnosu na prvotno planiranih 172 milijuna kuna. Rebalans su obrazložili gradonačelnik Ivan Bosančić i pročelnica Upravnog odjela za proračun i financije Sanja Lozić. Povećanje proračuna, istaknuto je, temelji se na povećanju izvornih prihoda za 8,2 milijuna kuna, te na povećanju prihoda kroz projekte u iznosu 27,8 milijuna kuna. U prihodima kroz projekte najveći iznos, 17,3 milijuna kuna, sredstva su za energetsku obnovu OŠ “A.G. Matoš”. U izvornim prihodima, zahvaljujući novoj preraspodjeli poreza, najveći dio sredstava, 5 milijuna kuna, dolazi od poreza na dohodak, a tu je i 1 milijun kuna od poreza na nekretnine i 200 tisuća kuna od poreza na potrošnju te 1,5 milijun kuna od komunalne naknade te 500 tisuća kuna od zakupa poljoprivrednog zemljišta.

“Iz toga vidimo da su se dogodili i pomaci u gospodarstvu, ali i da se sama gradska Uprava puno intenzivnije bavila poreznim i drugim prihodima za naš proračun. Moram pohvaliti i Agenciju VIA i sve gradske odjele koji su uspjeli dobiti tako značajan broj projekata koji će podići i kvalitetu života u gradu, ali i doprinijeti razvoju gospodarstva jer sav taj novac u konačnici završi negdje kod naših građana i gospodarstvenika”, istaknuo je gradonačelnik Ivan Bosančić napominjući kako se izvorne prihode nastojalo usmjeriti ponajprije na komunalnu infrastrukturu, ali i na ispunjavanje nekih konkretnih obećanja.


“Tako je iznos za komunalnu infrastrukturu povećan za 9,3 milijuna kuna. Građani već mogu svjedočiti radovima u Glagoljaškoj ulici, a još je dosta toga planiranoga u cijelom gradu. Isto tako, kako smo i najavljivali, s povećanjem poreznih prihoda dižemo i naknadu za novorođenčad, koja neće više biti 1.000 nego 2.000 kuna”, kazao je Bosančić.

Gledano u cjelini, uz usklađivanje rashoda tekućeg poslovanja kroz prvi rebalans proračuna otvoren je niz novih aktivnosti i projekata na koje je raspodijeljeno 36 milijuna kuna.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno