Kontaktirajte nas

Aktualno

Proračun za iduću godinu “težak” 1,4 milijarde kuna

Objavljeno

-

U Vinkovcima je danas održana 31. Sjednica Županijske skupštine Vukovarsko-srijemske županije, a pred vijećnicima se našlo 11 točaka dnevnog reda. Ono što bi trebalo izdvojiti s današnje sjednice prijedlog je drugih dopuna proračuna Županije za ovu godinu, kao i prijedlog proračuna za 2021. godinu i projekcije za period od 2022. do 2023. godine, o čemu je izvijestila Sandra Adžaga, pročelnica županijske Službe za poslove proračuna i javnih financija.

Zanimljiv je i prijedlog odluke o financijskoj pomoći Općoj županijskoj bolnici Vinkovci i odluke o davanju suglasnosti na Odluku Upravnog vijeća OŽB Vinkovci za nabavu PCR dijagnostičkog sustava, o čemu je izvijestio Mato Puljić, v.d. pročelnika Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb.

“Planirali smo kako će proračun biti dosta slabiji, ni ipak se pokazalo kako je gospodarstvo malo življe nego što smo mislili, uz mjere koje se provode. Naš prihod u rebalansu će biti svega nekoliko posto manji, nego u protekloj godini, jer ipak gospodarstvo trpi, ali očekujemo da će se nastaviti u sljedećoj godini još kvalitetnije i kako će ova epidemija završiti. Nastavljamo s našim programima vrlo aktivno i vjerujem kako ćemo izrealizirati strateške projekte u poljoprivredi, drvnom sektoru i obnovljivim izvorima energije na našem području. Isti bi trebali donijeti novi boljitak, više radnih mjesta i oko 400 milijuna kuna veći proračun nego što je to u ovoj godini”, istaknuo je župan Galić.

Pročelnica Službe Sandra Adžaga objasnila je se proračun za iduću godinu sastoji se od prihoda u iznosu od 1 milijarde i 403 milijuna kuna i rashoda u iznosu od 1 milijarde i 421 milijun kuna te od viška prihoda u iznosu od 18 milijuna kuna.

Ovaj višak prihoda sastoji se od viška prihoda Vukovarsko-srijemske županije u iznosu od 5 milijuna kuna, te od viška prihoda od proračunskih korisnika u iznosu od 13 milijuna kuna. Od ukupno planiranih prihoda u proračunu na vlastite namjenske prihode proračunskih korisnika otpada čak 944 milijuna kuna odnosno 72%, a preostalih 28% otpada na decentralizirana sredstva u iznosu nešto manjem od 78 milijuna kuna, dok na čisti županijski proračun otpada 285 milijuna kuna odnosno 22%.

“Karakteristike proračuna za iduću godinu su sljedeće, iz državnog proračuna osigurali smo pomoć u iznosu od 17,55 milijuna kuna za sufinanciranje preuzetih djelatnika iz Ureda državne uprave. Za popis stanovništva iduće godine osigurali smo sredstva u iznosu od 3 milijuna kuna, za lokalne izbore smo osigurali 2,7 milijuna kuna, za rekonstrukciju Osnovne škole Babina Greda 3,5 milijuna kuna, za rekonstrukciju Osnovne škole Nikola Andrić u Vukovaru pola milijuna kuna, za borbu protiv COVIDA-19 je 1,5 milijuna kuna, za razvoj poljoprivrede 5,8 milijuna kuna, za prijevoz učenika srednjih škola 19,2 milijuna kuna”, rekla je Adžaga. Govoreći o izdacima za učenike i studente te mlade obitelji naglasila je kako su osigurali sredstva za demografske mjere i to za prijevoz studenata 450 tisuća kuna, za pomoć mladim obiteljima za stambeno zbrinjavanje 1,75 milijuna kuna te za školsku prehranu 1,92 milijuna kuna.

Dodala je i kako na kraju proračuna za narednu godinu imaju strateške projekte koji su planirani u iznosu nešto manjem od 225 milijuna kuna, a to su Geotermalni izvori, Drvno-tehnološki centar, Agro-tehnološki centar, Poduzetnička zona Vuka, Proizvodnja jaja iz slobodnog uzgoja te Transportno-logistički centar.

“Vinkovačka bolnica predstavila je zahtjev za financijskom pomoći u iznosu od 1,3 milijuna kuna. Sredstva su potrebna za ispunjenje obveza temeljenih na kolektivnom ugovoru, a odnose se na darove za djecu zaposlenika za blagdan Sv. Nikole i za božićnice zaposlenika, te za još uvijek nepodmirenu obvezu doprinosa na plaće iz listopada ove godine. Teška financijska situacija dodatno je pogoršana krizom uzrokovanom pandemijom koronavirusa i obvezama koje bolnica ima prema osoblju i pacijentima. Nadalje, sredstva su potrebna i za nabavku PCR dijagnostičkog sustava, a kako bi lakše i brže detektirali virus”, ističe Mato Puljić. To je vrlo važno, napominje, iz razloga što su potrebe za testiranjem sve veće i što se dugo čeka na rezultate testova.

Aktualno

Po dnevnu dozu vitamina C i D na vinkovačku tržnicu i pod zubatim suncem

Objavljeno

-

Napisao/la

    69 pregleda

Smrznuti obrazi, kape, rukavice, šal jutros su bili obvezna oprema na minusu koji je uz zubato sunce okupao vinkovačku tržnicu. Ponuda i posjeta slabija nego inače no s obzirom na to da je srijeda, radni dan i još k tome živa ispod ništice još su nam samo pingvini nedostajali za pasti u nesvijest.

Umjesto njih, kupce pozdravljaju zanimljivi snjegovići, nasmijani kao i prodavači koji su već godinama, radeći na tržnici, navikli na ekstremne uvijete, ali i na rutinu Vinkovčana. Više žale što je pijaca slaba i ne miriše na trženje, a Božić samo što nije. Konkurencija i dostupnost trgovačkih centara ipak je cijenu stavila ispred kvalitete no, oni najvjerniji ni danas nisu izostali, pa makar za čašicu razgovora.

„Kupci nam zimi stižu oko devet. Naspavaju se, popiju kavu, razbude se ili skoknu s posla,” kaže nam vlasnik obrta s cvijećem koji je ponudu prilagodio blagdanskoj potražnji. Vazdazelene grane igličastog drveća za božićne aranžmane ponudio je po cijeni od 5 do 15 kuna, ovisno o veličini, a adventski aranžmani za stol ili groblje kreću se od 50 do 100 kuna. Nudi i lukovice proljetnica među kojima se ističu tulipani jer sad je vrijeme staviti ih u zemlju. Jednako je i na susjednom štandu na kojem je ponuda također raznolika, a gospođa je uz adventske vijence ponudila i zanimljive ukrase za stol sa živim voćem te raskošne aranžmane s anđelima. Ne nedostaje ni ukrasa za bor odnosno blagdansko uređenje doma u 3D printu po cijeni od desetak do petnaestak kuna po komadu. I štand sa žaruljama je postojan kao i svake godine i cjenovno su prihvatljive.

Uz svježe domaće sezonsko povrće među kojim prevladava kupus, kelj, špinat i grincajg, s Juga su stigle prekrasne mandarine i ostali agrumi, izvor C vitamina u zimsko vrijeme pandemije. Ne nedostaje ni sušenih jadranskih smokava koje su zdrava alternativa božićnim slasticama, a kilogram se kreće oko 60 kn. Med i proizvodi od aronije su zimi neizostavni u našim kućanstvima, a najsigurnije ih je nabaviti na tržnici od domaćih medičara. Svak već ima svoje mjesto, a šala ne nedostaje. Zanimljivo je kako ni jedan razgovor, uobičajeni pri susretu na tržnici, ne protječe bez teme cijepljenja, koronavirusa i covid potvrda, a razmjena mišljenja i stavova koji su uglavnom podijeljeni završava uz uvažavanje, pozdrav i nadu kako će sve brzo proći.

 

Prebacujemo se stoga na najbrojniju ponudu. Za srce se jedu orasi, za mišiće lješnjaci, a za oštar um bademi. Orašasti plodovi, sezonski i domaći, mljeveni ili samo očišćeni, stižu baš u vrijeme pripreme božićnih kolača, pa tako ni ove srijede ne nedostaje zdravih jesenskih plodova. I pokoji suhi kolač od šapa do breskvica ukrade pozornost, iako ne bi smio. Cijena oraha i lješnjaka kreće se oko 80 kuna po kilogramu kuna dok je mak nešto jeftiniji, do 70 kuna po kili.

Naišli smo i na domaće kokice koje još rijetki popularno „kokaju” na štednjaku u posudi s poklopcem, a naši stari su znali da dobro kokanje odnosno pucanje ovisi o količini vlage u zrnima. Stoga držanje cijelih zrna kukuruza kokičara u hladnjaku nije preporučeno, doznajemo od baka koje ih nude na svojoj tezgi. Iako rijetko, nađu se ondje i prepeličja jaja, pravi eliksir imuniteta i lijek kod kancerogenih bolesti, a prodavač ističe, kako je provjereno.

Da je u tijeku vrijeme svinjokolja potvrđuje i izdašna ponuda domaće mljevene slatke i ljute paprike, odnosno češnjak čija se cijena kreće od 35 do 40 kuna po kilogramu. Kraljica voća, jabuka, najzastupljenija je u ponudi vinkovačke tržnice kada je riječ o kasnoj jeseni. Bilo kako bilo, do Božića je, rekli bi Vinkovčani, ostalo još pet pijaca. Kada se zahukta posljednji tjedan i ondje će se tražiti domaći proizvod više, a za vjerovati je će na Badnjak koji ove godine pada u petak, biti bogato i veselo kako to samo zna biti na vinkovačkoj pijaci.

Nastavi čitati

Aktualno

Župan Dekanić primio vinkovačkog MMA borca Maria Žgelu

Objavljeno

-

Napisao/la

    175 pregleda

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić danas je u maloj županijskoj vijećnici primio vinkovačkog MMA borca iz kluba Valens Maria Žgelu i njegovog trenera Iliju Zirduma. Povod je bila Žgelina pobjeda karijere u finalnoj borbi FEN promocije u Poljskoj gdje je knockoutom pobijedio domaćeg borca Adama Kowalskog, desetoga na listi u Poljskoj.

Mario Žgela, moglo se čuti, u ovom je sportu četvrtu godinu, prije toga nije se bavio sportom, a iza njega je osam borbi.

„Riječ je o šest pobjeda i dvije izgubljene borbe. Prva je bila izgubljena pa su uslijedile tri pobjede zaredom, potom sam izgubio jedan meč i sada sam zaredao tri knockouta”, istaknuo je Žgela zahvalivši županu na prijemu i podršci. U cijelu ovu priču, kazao je, ušao je srcem i ništa mu nije nije teško posebice nakon pobjede u Poljskoj, koju smatra krunom svog dosadašnjeg rada, a trenira šest dana tjedno i svaki trening traje po tri sata.

Žgelin trener Ilija Zirdum istaknuo je kako je Mariu, koji je svoju prvu borbu odradio samo sedam dana po dolasku u klub, samo nebo granica i pred njim je sigurno sjajna sportska budućnost. „Ova borba u Poljskoj samo je jedna od četiri ukupno ugovorene u FEN organizaciji”, kazao je Zirdum.

Župan Dekanić istaknuo je kako od samoga početka mandata nastoji skrenuti pozornost javnosti sugrađane koji su uspješni na poljima u kojima djeluju, pa ga tako iznimno veseli i uspjeh Maria Žgele u Poljskoj, a ta pobjeda pokazuje kako Mario ima sve predispozicije da postane zapažen borac na svjetskoj MMA sceni.

„Njegov je uspjeh jedan od najboljih primjera kako se uz puno predanog i konstantnog rada, bez velike financijske koristi i interesa, može doći do vrhunskih rezultata”, naglasio je župan, koji je uz čestitke na osvojenoj borbi obećao i potporu, kako Mariu, tako i drugim mladim sportašima i njihovim klubovima. „Njihovi rezultati nisu samo njihova nego i promocija cijele Vukovarsko-rijemske županije kako u zemlji tako i u inozemstvu”, istaknuo je župan Dekanić.

Nastavi čitati

Aktualno

U Hrvatskoj zaražena nova 4751 osoba, 54 umrle

Objavljeno

-

Napisao/la

    98 pregleda

Koronavirus je u Hrvatskoj potvrđen kod nove 4751 osobe, a 54 zaražene su umrle u protekla 24 sata, priopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

U državi je ukupno aktivan 27.221 slučaj zaraze, a među njima je 2412 pacijenata na bolničkom liječenju, od kojih je 320 na respiratoru.

U samoizolaciji su trenutno 22.342 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze, do danas ukupno je zabilježeno 639.778 osoba zaraženih Covidom 19, od kojih su 11.383 umrle.

Ukupno su se oporavile 601.174 osobe, od toga 2583 u posljednja 24 sata.

Do danas je ukupno testirano 3.535.311 osoba, od toga 12.790 tijekom posljednjeg dana.

Zaključno s utorkom, utrošeno je 4.289.179 doza cjepiva, a cijepljeno je 54,56 posto ukupnog stanovništva, odnosno 65,07 posto odraslog stanovništva.

Jučer je utrošeno 22.798 doza cjepiva, a od toga je 3840 osoba cijepljeno prvom dozom.

Zaključno s jučerašnjim danom, 2.214.222 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.998.930 osoba (1.818.409 osoba cijepljeno s dvije doze, a 180.521 osoba cijepljeno je cjepivom Jannsen), što čini 58,97 posto odraslog stanovništva.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Vijestiprije 56 minuta

Na stručnoj praksi u španjolskoj Sevilli učili o konjima i cvijeću

Devet učenika Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci, obrazovnih programa cvjećar, agrotehničar i poljoprivredni tehničar fitofarmaceut, bilo je dva tjedna na stručnoj...

Aktualnoprije 2 sata

Po dnevnu dozu vitamina C i D na vinkovačku tržnicu i pod zubatim suncem

Smrznuti obrazi, kape, rukavice, šal jutros su bili obvezna oprema na minusu koji je uz zubato sunce okupao vinkovačku tržnicu....

Aktualnoprije 5 sati

Župan Dekanić primio vinkovačkog MMA borca Maria Žgelu

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić danas je u maloj županijskoj vijećnici primio vinkovačkog MMA borca iz kluba Valens Maria Žgelu i...

Vijestiprije 5 sati

Na ovogodišnjoj 26. likovnoj radionici Dječjeg doma Sv. Ana sudjelovalo 7 umjetnika

„Ljubav je to s kojom se čovjek rodi, a ono što se dogodi na samoj radionici stvar je izazova i...

Aktualnoprije 6 sati

U Hrvatskoj zaražena nova 4751 osoba, 54 umrle

Koronavirus je u Hrvatskoj potvrđen kod nove 4751 osobe, a 54 zaražene su umrle u protekla 24 sata, priopćio je...

Aktualnoprije 6 sati

Jurio autocestom 239 km/h

Policijski službenici Postaje prometne policije Vinkovci su u ponedjeljak, oko 22 sata na autocesti Zagreb-Lipovac, kod čvora Spačva, zatekli vozača...

Aktualnoprije 7 sati

Na koronavirus u županiji pozitivno 126 osoba

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 126 novih  pozitivnih osoba  na COVID-19...

Vijestiprije 10 sati

Šumoborci u mjesec dana posadili 15 000 sadnica diljem Hrvatske

Tisuću volontera nazvanih Šumoborci posadili su u posljednjih mjesec dana više od 15.000 sadnica diljem Hrvatske kao odgovor na klimatske...

Najčitanije