Danas, u 11 sati, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci, održana je proslava 13. rođendana Bibliobusa i proglašenje najčitatelja u 2018. godini kao i proglašenje pobjednika na natječaju za najbolji bećarac na temu bibliobusa, knjiga, čitanja i učenja.

“Danas slavimo 13. rođendan naše Bibliobusne službe i našeg Bibliobusa i povodom tog rođendana uvijek organiziramo zajedničke susrete, svečanosti, jednu malu manifestaciju, kako bismo prezentirali sve suradnje koje smo dosad postigli i prezentirali naš rad i sudjelovanje u ovoj zajednici. Prošle godine dodijeljene su nagrade pobjednicima Natječaja za najbolju ilustraciju priče ili pripovijetke, a ove godine natječaj je bio na temu bećarca. Tom prilikom smo htjeli povezati našu Slavoniju s djecom. A djeca su se ma kreativan i zabavan način uključili u neki novi oblik poučnog obrazovanja, a i upotrijebili sami svoju maštu. Prijavilo se sedam škola, stručna komisija je odabrala najbolje”, izjavio nam je knjižničar u Gradskoj knjižnici Vinkovci, i knjižničar na terenu u Bibliobusu Vukovarsko srijemske županije, kao i njen sadašnji voditelj Vladimir Vranješević.

Program je vodila djelatnica knjižnice, Željka Djeke koja je ovom prilikom izjavila kako je zadovoljna odazivom, kako na natječaj, tako i odazivom na samu proslavu rođendana Bibliobusa.

To nisu korisnici koji su samo pročitali najveći broj naslova nego i korisnici koji svakodnevno sudjeluju u aktivnostima i događanjima koje organiziramo za njih. U prosjeku 300 korisnika prođe kroz knjižnicu dnevno, tako da mislim da se tu razbijaju sve predrasude o tome kako se sve manje čita. Moram nadodati da se broj stajališta Bibliobusa na svu sreću smanjio, jer su mnoge općine dobile svoje knjižnice, npr Otok, Nuštar… S obzirom da je vozilo staro 13 godina nadamo se da ćemo uskoro imati priliku nabaviti novo vozilo kako bi ono neometano moglo vršiti svoju misiju “Knjiga na vašem pragu”, istaknula nam je Vedrana Lugić, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci.

Donosimo vam popis najčitatelja i pobjednike natječaja za najbolji bećarac na temu bibliobusa, knjiga, čitanja i učenja.

Najčitatelji u 2018. godini u posudbenom odjelu za odrasle su Martina Šmuc koja je pročitala 242 knjige u 2018 godini, i učenica srednje škole Andrijana Brkić.

U dječjoj knjižnici mira u kategoriji osnovne škole nagradu je odnijela Sara Bošković, a u kategoriji mlade čitateljske nade (predškola) Eva Vincetić sa samo 4 godine koja je svaki dan u knjižnici s roditeljima.

U Bibliobusu Vukovarsko-srijemske županije u kategoriji osnovne škole Adrijan Beroš, a u kategoriji odrasle osobe Elena Šišić.

Pobjednici natječaja za najbolji bećarac su u mlađoj skupini od 1-4 razreda su :

1. mjesto – Individualni rad : Paola Margić, 4 razred, Nijemci
– Skupni rad : učenici 1. i 2. razreda, Marinci

2. mjesto – Individualni rad :  Ema Šibalić, 4. razred, Nijemci
– Skupni rad : Učenici 4. razreda, Vrbanja

3. mjesto –  Skupni rad : učenici 4. razreda, Otok

Starija skupina od 5. do 8. razreda :
1. mjesto : Skupni rad : Duje Došen i Ante Pandža, učenici 5. razreda ; glazbena pratnja Josip Dilberović i Danijel Štivić, učenici 8. razreda, Nijemci

2. mjesto : Skupni rad : Mateo Farago, Dinka Krznarić i Stjepan Majsinger, učenici 5. razreda; glazbena pratnja Josip Diliberović i Danijel Štivić, učenici 8. razreda, Nijemci

3. mjesto : Skupni rad : Dominik Piperković, Ante Bagarić, Lana Lovrić i Patrik Dizdar, učenici 8. razreda; glazbena pratnja Gabrijel Karali i Danijel Štivić, učenici 8. razreda, Nijemci.

Vidimo se sljedeće godine na 14. rođendanu!