2 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 28. studenoga 2022.

Prošle godine od raka umrlo 1,3 milijuna Europljana

Više od autora

- vl promo-


Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

“Dok smo se borili protiv Covida-19, mnogi od nas su vodili tihu bitku – bitku protiv raka. Prošle smo godine izgubili 1,3 milijuna Europljana od te bolesti, a taj broj nažalost raste”, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, prenosi HINA.

U tom smislu predstavljen je novi europski plan za borbu protiv raka kojim je u  sedmogodišnjem proračunu Europske unije osigurano 4 milijarde eura. Obuhvaća prevenciju, rano otkrivanje, dijagnozu i liječenje te poboljšanje kvalitete života pacijenata koji su preživjeli rak.

Preventivne mjere imaju za cilj rješavati rizične faktore poput pušenja, pretjerane konzumacije alkohola, onečišćenja zraka te opasnih tvari. Stoga je jedan od ciljeva do 2040. smanji broj pušača ispod pet posto populacije. Kako bi se spriječilo oboljenje od raka koji uzrokuju infekcije, plan predviđa cijepljenje najmanje 90 posto djevojčica u EU-u i znatno povećanje broja cijepljenih dječaka do 2030. Do 2025. godine trebalo bi osigurati testiranje za rak dojke i grlića maternice za 90% ženske populacije te za rak debelog crijeva kod ukupne populacije. U tu svrhu Komisija će predložiti novi program skeniranja raka. Do kraja ove godine Komisija najavljuje inicijativu “Dijagnoza raka i liječenje za sve” kako bi se poboljšao pristup inovativnim dijagnozama i liječenjima. Također će pokrenuti Inicijativu za razumijevanje raka (UNCAN.eu) koje će ići u smjeru identificiranja pojedinaca s visokim rizikom od kancerogenog oboljenja.

U pogledu poboljšanja kvalitete života pacijenata i onih koji su preživjeli rak, plan predviđa rehabilitaciju, praćenje mogućih ponovnih pojava tumora i metastatskih bolesti te mjere za socijalnu integraciju i reintegraciju na radnom mjestu. U vezi s tim pokrenut će se inicijativa “Bolji život za oboljele od raka”. Planira se novi “Centar znanja o raku” koji će pomagati u koordinaciji znanstvenih i tehničkih inicijativa povezanih s rakom. Poseban će se fokus posvetiti djeci kroz pokretanje programa „Pomaganje djeci oboljeloj od raka” kako bi im se osigurao pristup brzom i optimalnom otkrivanju, dijagnozi, liječenju i skrbi. Tijekom ove godine uspostavit će se i Registar nejednakosti kako bi se mogli identificirati trendovi, razlike i nejednakosti među zemljama članicama u pogledu tretiranja raka.

Prošle je godine dijagnosticiran karcinom kod 2,7 milijuna ljudi u Europskoj uniji, a 1,3 milijuna je izgubilo život u borbi s tom bolešću.

Plan za borbu protiv raka ključni je dio Europske zdravstvene unije.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno