U izložbenom salonu Art cluba Vinkovci 12. rujna u 20 sati bit će otvorena samostalna izložba slika slatinskog umjetnika Fikreta Balića “Prostorna punoća”. Autor je izlagao na izložbama u Slatini, Zagrebu, Prištini, Novom Vinkodolskom, Koprivnici, Mađarskoj, Makedoniji i BiH.

“Sloboda i nesputanost u traganju za izrazom prirodno se lako stapaju s onim autorskim karakterom koji spontano reagira na svijet oko sebe. Tu je reakciju potrebno izraziti i iznijeti, a pritom je nužnost kojom se unutrašnja energija i intuitivni uvid materijaliziraju u slikarskom mediju često nesavladiva. Tako se u novom ciklusu slika Fikreta Balića doživljajni supstrat, osobni krajolici i osjećaji vezani uz njih ostvaruju u apstraktnim kompozicijama ogoljenima do snažne dinamike slikarske geste ili, korak dalje, u sažimanju do elementarne geometrijske igre kolorističkih odnosa. Osamostaljuje se pritom sama tvarnost boje koju umjetnik dodatno potencira eksperimentiranjem s gustim nanosima, sve do granice gdje oni poprimaju trodimenzionalnu, gotovo reljefnu dimenziju. Gesta je moćno sredstvo povezivanja umjetnika sa svojom publikom, jer predstavlja izravan trag umjetnikovog tijela i procesa stvaralačkog rada, sažimajući u sebi dramatiku i životnost osobnog iskustva stvarnosti. Potom se iznova zaigranost i snažna dinamika smiruju i sažimaju do statičnih kompozicija ostvarenih širokim geometrijskim poljima primarnih boja, te crnih i transparentnih sivih ploha na bijelim pozadinama. Pozivajući nas na kontemplaciju, te ponekad odišući i zagonetnom atmosferom, otvorenoj mogućim interpretacijama i subjektivnom doživljaju, ova djela predstavljaju i svojevrsni kontrapunkt ostalim slikama ciklusa. Mogli bismo ga usporediti s provodnim motivom u glazbi, a, razumljivo, glazba ostaje trajna inspiracija slikareva stvaralaštva”, istaknula je Kornelija Krpačić profesorica povijesti i umjetnosti.

Izložba će biti otvorena svaki dan do 28. rujna od 10 do 12 sati te od 18 do 21 sat uz prigodni glazbeni program Fikreta Balića i Dražena Čizeka