23 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 5. lipnja 2023.

Prosvjed mještana u Ilači i Tovarniku

Više od autora

- vl promo-
Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Mirnim prosvjedom i blokadom državne ceste DC46 Vinkovci – Tovarnik – državna granica jučer su mještani Ilače i Tovarnika poručili “Stop kamionima”. Prosvjed je, prvo u podne u Ilači, a sat vremena kasnije i u središtu Tovarnika, okupio 400-tinjak mještana koji su u dva navrata po desetak minuta blokirali promet ovom cestom s namjerom da upozore na problem teških kamiona koji prolaze kroz njihova sela. U 2018. godini preko graničnog prijelaza Tovarnik prošlo je oko 225.000 kamiona u oba smjera. To govori da kroz ova sela dnevno prođe 600-tinjak kamiona.

Mještani traže da se zabrani promet teških kamiona, onih u tranzitu i onih težih od 7,5 tona, čime se rješavaju četiri problema – sigurnost djece i mještana, što je i najvažnije, uništavanje prometnice, velike količine smeća i nepregledne kolone koje se stvaraju nadomak selima.

“Svom srećom u našim selima još imamo puno djece, nismo se svi raselili, i moramo voditi računa o sigurnosti najmlađih”, govorili su prosvjednici u Ilači, među kojima su u priličnom broju bile i obitelji s djecom. Na prosvjed su ponijeli i transparente – dječje crteže s natpisima “Stop kamionima”, “Zaštitimo našu djecu”, “Igra bez kamiona”, “Nećemo smeće”, “Hoćemo u naša polja”.


Među problemima mještani spominju i danonoćnu buku, nemogućnost ulaska poljoprivrednika u njive zbog kolona na cesti i strah roditelja koji djecu ne puštaju samu ni preko pješačkog prijelaza, unatoč semaforu.

Kako piše Glas Slavonije, na njihov upit u vezi s prosvjedom, stigao je odgovor iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. “Problem graničnih prijelaza i gužvi koje se stvaraju, a posebice na graničnim prijelazima sa Srbijom, treba rješavati kroz državne institucije i međunarodnu suradnju. Ministarstvo kontinuirano radi na rješavanju ovog problema, u okviru svojih nadležnosti, te će dati maksimalnu potporu u rješavanju pitanja graničnih prijelaza i prometne gužve sa susjednom državom. Napominjemo i kako ovaj problem nije nastao nedavno, već traje duže razdoblje gdje smo svi svjedoci otežanih uvjeta prometovanja u mjestima gdje se nalaze takvi granični prijelazi. Konačno, ističemo kako se problemi gužvi na GP-u Tovarnik neće riješiti isključivo promjenom regulative u smislu ograničavanja prometovanja određenih motornih vozila, jer bi se u tom slučaju isti problem pojavio negdje drugdje”, navodi Ministarstvo.

Prethodni članak
Sljedeći članak

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno