24 C
Vinkovci
Utorak, 5. srpnja 2022.

Prosvjed poduzetnika zbog neadekvatnih ekonomskih mjera i diskriminatornih odluka

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Udruga Glas poduzetnika zbog neadekvatnih ekonomskih mjera i diskriminatornih odluka prema dijelu poduzetnika, danas je organizirala veliku akciju na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

Kako prenosi Hrvatska televizija izvršni direktor udruge Glas poduzetnika Dražen Oreščanin rekao je kako su tri glavna razloga zašto je organizirana ova akcija usmjerena na komentiranje gospodarskih mjera.

“Prvi je taj što smatramo da su mjere diskriminatorne prema ugostiteljstvu i fitness centrima. Drugo, tražimo pravilno obeštećenje za djelatnosti koje su pogođene padom prihoda, a nisu formalno zatvorene. To su putničke agencije, event industrija, povremeni prijevoz i turistički vodiči. Treće, smatramo da bi država trebala biti puno redovitija u podmirivanju sredstava koje je osigurala za minimalne plaće zaposlenika. Ono što je država osigurala je pomoć zaposlenima da ne postanu nezaposleni, ono u čemu država nije dobra je pomoć poduzetnicima kroz nadoknadu štete i osiguravanje kreditnih linija za likvidnost”, rekao je Oreščanin, prenosi HRT.

Marin Medak, navodi HRT, rekao je da je zamoljen da da izjavu jer je bivši predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, a novi se svi boje.

“Ja prvi ne želim živjeti u državi gdje se netko boji reći da želi raditi. Biste li i vi tako postupili da su vam zabranili da radite? Moramo se zapitati koga i čega se bojimo”, istaknuo je Medak.  “Premijer kaže da je uplatio 9 milijardi kuna za obeštećenje, a mi smo u zadnjih 10 godina uplatili bilijun i 400 milijardi u državni proračun. Nije problem što smo mi zatvoreni, ali se to treba adekvtno platiti i obeštetiti”, smatra Medak koji je poručio: “Žalosno je da moramo prosvjedovati da bi dobili nešto što nam pripada. Mi nismo građani trećeg reda”, prenosi HRT.

“Okupili smo se tu da pošaljemo poruku da su poduzetnici na rubu propasti. Trenutne mjere nisu adekvatne. Približava se trenutak kad će tisuće firmi propasti. Ja predstavljam jednu industriju o kojoj se malo priča. Ima nas 15.000. Nismo dobili niti jednu kunu pomoći. Apeliramo na stožer da hitno donesu plan za proljeće i ljeto i daju nema nekakvu informaciju. O nama ovisi velik dio turizma. Očekujemo jasan plan rada i otvaranja”, poručio je Berislav Maršalek, član Upravnog odbora Glasa poduzetnika i među ostalim koordinator Odbora za evente Glasa poduzetnika, prenosi HRT.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno