Tijekom protekloga tjedna, od 4. do 10. studenog, na području Postaje prometne policije Vinkovci ukupno se dogodilo 11 prometnih nesreća, od kojih dvije prometne nesreće s poginulim osobama, dvije sa ozlijeđenim osoba u kojima su tri osobe teže i pet osoba lakše ozlijeđeno, dok je u sedam prometnih nesreća nastupila samo materijalna šteta. Kako ističu iz Policije, policijski službenici nastavljaju s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, u što ubrajaju alkoholiziranost vozača, vožnju nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisnu uporabu mobitela.

Protekli tjedan policijski službenici prometne policije Vinkovci utvrdili su i procesuirali 227 prekršaja, od čega izdvajamo 14 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini od 1,88 g/kg, 62 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je 201 km/h na autocesti Zagreb-Lipovac. Zabilježeno je i 37 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 28 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom, te 86 drugih prekršaja.

Kako navode, policijski službenici su zbog sprječavanja nastavka činjenja prekršaja smjestili tri vozača u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva i proveli jedan žurni prekršajni postupak protiv vozača koji je 4. studenog oko 10,35 sati u Vinkovcima u ulici Josipa Kozarca zatečen pri upravljanju teretnim automobilom vinkovačkih registracijskih oznaka prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilom. Vozač, 35-godišnjak iz Ivankova, pri tom nije koristio sigurnosni pojas, niti je imao kod sebe javnu ispravu.

S obzirom da je riječ o višestrukom recidivistu u činjenu istog prekršaja, 35-godišnjak je uhićen te uz optužni prijedlog priveden u Općinski sud u Vinkovcima, gdje je nakon proveden žurnog postupka zbog počinjenih prekršaja proglašen krivim, te mu je izrečena ukupna novčana kazna u iznosu od 11.200,00 kuna.

Prema statističkim pokazateljima, od početka godine do 11. studenog, na području Postaje prometne policije Vinkovci zabilježeno je 585 prometnih nesreća, 382 prometne nesreće s materijalnom štetom, 192 s ozlijeđenom osobom, 13 prometnih nesreća s poginulim osobama, 16 osoba je smrtno stradalo, 52 teže i 264 lakše ozlijeđeno. Jedan od najčešći uzroka je upravljanje vozilom nepropisnom, znatno većom od dopuštene i kretanje brzinom neprimjerenom uvjetima na kolniku (kiša, mokar kolnik, zavoj, smanjena vidljivost, noć), te vožnja pod utjecajem alkohola.

Policijski službenici Postaje prometne policije Vinkovci su do sada ukupno utvrdili i procesuirali 11 219 prekršaja, od kojih je za izdvojiti 605 postupanja prema vozačima koji su zatečeni pod utjecajem alkohola ili droga, (541 pod utjecajem alkohola, 11 vozača odbili su testiranje na alkohol dok su 53 vozača odbila se testirati na prisutnost droga u organizmu).

“Kako se prema statističkom praćenju broj prometnih nesreća povećava u studenom i prosincu, upozoravaju se sudionici u prometu da ne sjedaju za upravljač vozila ako su pod utjecajem alkohola, da prilagode brzinu kretanja stanju kolnika u atmosferskim prilikama, obrate povezanu pozornost na ranjive skupine u prometu (djecu, pješake, bicikliste), te da poštuju prometnu signalizaciju”, upozoravaju iz PU vukovarsko-srijemske, te poručuju da će do do kraja godine nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. četiri glavne ubojice u prometu, odnosno alkohola, brzine, sigurnosnog pojasa i mobitela. U poduzimanje aktivnosti biti će uključen maksimalno raspoloživ broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koju policija koristi u nadzoru i kontroli prometa.