U vrijeme godišnjih odmora povećava se broj provala u stanove i kuće iz kojih počinitelji otuđuju tehničke uređaje, nakit, novac i druge vrijedne stvari.

Kako ne bi postali žrtvom ovakvog ili sličnog kaznenog djela, policija poziva sve građane na povećani oprez te savjetuje: Zaključavajte vrata bez obzira koliko dugo ćete biti odsutni iz svoga doma, ne zaboravite na otvorene prozore ili balkonska vrata, ne ostavljajte ključeve stana ili kuće na mjestima dostupnim drugim osobama (npr. ispod otirača, u vazama za cvijeće, ispod kamena…)

Ključeve stana i poštanskog sandučića ostavite kod susjeda ili druge osobe od povjerenja, koja će provjeravati stan i prazniti poštanski sandučić te tako ostavljati dojam da ste u svom domu, ne pričajte svima da odlazite i ne ostavljajte poruke na telefonskim sekretaricama da ste odsutni. Ne spremajte cvijeće s balkona i prozora, tako dajete poruku da ste odsutni. 

Novac i druge dragocjenosti ne ostavljajte u posudama na kuhinjskim policama, a posebice u spavaćoj sobi (ladice, madraci), jer „lopovi“ najprije traže upravo na tim mjestima, zapišite serijske brojeve vrijednih predmeta ili ih fotografirajte kako bi ih kasnije lakše  mogli identificirati, novac i kreditne kartice ne držite zajedno, a pogotovo ne s PIN brojevima, spremite ljestve i druge predmete  koje bi provalnici mogli koristiti i ne zaboravite uključiti alarmni sustav ukoliko ga posjedujete.