1 C
Vinkovci
Nedjelja, 29. siječnja 2023.

Prvi dan škole: Posebni ulazi, maske, obavezna dezinfekcija i skraćena nastava

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Prvi je dan nastave u novoj školskoj godini, a ovaj početak drugačiji je nego ikada prije. Učenike i nastavnike dočekala su nova pravila – nema odmora ni školskog zvona, razredni odjeli ne smiju se miješati s drugima, propisana je distanca između učenika, a u nekim slučajevima na nastavi su obvezne i maske.

Maske, posebni ulazi, dezinfekcijska sredstva, a za neke učenike ponovno ekran. Situacija je to koja je danas dočekala vinkovačke školarce prvog dana nove školske godine u trenutku jačanja epidemije korone u Hrvatskoj. Prema trenutnim podacima Ministarstva, u školske će klupe sjesti ukupno 459.800 učenika. U osam škola zbog zaraze zaposlenika Covidom-19 učenici prva dva tjedna nastavu će pratiti na daljinu. S obzirom na epidemiju koronavirusa koja je proglašena 11. ožujka, Ministarstvo je za ovu školsku godinu pripremilo tri modela provođenja nastave koji će se primjenjivati ovisno o epidemiološkoj situaciji. Model A predviđa odvijanje nastave u školi uz pridržavanje epidemioloških uputa HZJZ-a, model B je mješoviti oblik nastave (u školi i na daljinu), a model C je nastava na daljinu.

76 učenika danas je po prvi put sjelo u klupe Osnovne škole A.G.Matoša. Kako nam je pojasnio ravnatelj Dario Dragun, škola je napravila sve što je mogla, prema ljudskim i prostornim kapacitetima.

„Vjerujem da smo ispoštovali sve što u preporukama i uputama piše, ostalo je na roditeljima i na djeci i vidjet ćemo kako će to u praksi funkcionirati“, rekao je Dragun dodavši kako škola broji 565 učenika i da je organizacija zato bila poprilično izazovna. Prvi razredi prvi dan došli su u odvojeno vrijeme od ostalih. U prvoj smjeni djeca ulaze od 8 do 9 i 30, prvi razredi ulaze u 10, 10 i 30, 11 i 11 i 30, na dvorišni ulaz s jednim roditeljem koji ulazi u školu. Učiteljice su učenicima pokazale razred i poslije su u dvorištu škole s roditeljima obavile informativni razgovor.

„Ovako u smjenama je iznimno danas, ostale dane ćemo nastojati da to bude u 8 sati, ali djeca ulaze na različite ulaze tako da nema miješanja skupina. Četiri ulaza su u školu – jedan za posebne razrede, jedan za niže razrede i dva ulaza za više razrede“, pojasnio je Dragun.

Slična je situacija i u Osnovnoj školi Vladimira Nazora. 67 prvašića dočekano je nešto drugačije nego prijašnjih godina, bez priredbe i u dvorištu škole, no veselo i uzbuđeno kako i priliči našim najmlađim učenicima.

„Učenici su dobili sve ono što bi učinilo njihov boravak u školi sigurnim, maske i male dezinficijense, a poduzeto je sve kako bi se učenici što manje susretali i kako bi ostvarivali što manje kontakata s drugom skupinom. Teško je očekivati od djece da će sve to ispoštivati, ali mi smo tu da ih uputimo i naučimo, a i roditelji su već svjesni da to jednostavno moraju“, istaknuo je ravnatelj Damir Burić te dodao da ukupno 475 učenika u školu ulazi na tri ulaza.

Sve mjere poduzete su i u Tehničkoj školi. U prve razrede upisano je 236 učenika, a škola broji ukupno 765 učenika. Svatko od njih dobio je po dvije perive četveroslojne maske, dok će djelatnici nositi vizire koji su izrađeni u školi. U svakoj učionici je dezinfekcijsko sredstvo koja su postavljena i na ulazu u školu, sve učionice su dezinficirane i pripremljene, nastavu odvijaju po B modelu, tako da je dio učenika online, a dio je na nastavi.

Prvi i četvrti razredi su četiri dana u školi, jedan dan su online, a drugi i treći razredi su tri dana u školi i dva dana online. Mi imamo 36 razreda i samo smo na ovaj način mogli dobiti da svaki razred dobije svoju učionicu. Od Ministarstva smo zatražili dozvolu da zaposlimo još tri spremačice zbog bolje i lakše dezinfekcije“, pojasnio nam je ravnatelj Mate Vukušić. Učenici dolaze s izmjerenom temperaturom, a razrednici evidentiraju svakog učenika. Napomenuo je i kako učenici obavezno moraju nositi maske i pod nastavom, jer škola ne može učenicima osigurati razmak od dva metra.

Straha među roditeljima nema, kako su nam rekli – nova školska godina donosi i nove izazove.

„Falila nam je škola, tako da smo jedva dočekali današnji dan. Prilagođavamo se svim uvjetima, nemamo izbora, ali djeca su to sve normalno prihvatila i mislim da neće biti problema. Da se mene pita, mjere ne bi bile toliko stroge za ove najmlađe, ali što je tu je, navikavamo se i na to“, izjavila je Adrijana, mama malene Eve koja je ove godine krenula u 2. razred osnovne škole.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno