18 C
Vinkovci
Četvrtak, 23. svibnja 2024.

Prvi Festival glumca održan 1994. godine u Vinkovcima

Više od autora

- vl promo-

Ususret sutrašnjem Festivalu glumca, provjerili smo kad je održan prvi i što su kolege pisale tim povodom. Tako je u 42. broju Vinkovačkog lista iz 1994. najavljen 1. Festival glumca. Održana je konferencija za novinare s porukom kako je riječ o Festivalu koji bi trebao postati tradicionalnim i u čijem bi se repertoaru trebale naći najbolje predstave, monodrame, odnosno komorne izvedbe hrvatske kazališne produkcije.

Festival su utemeljile tada Vukovarsko-srijemska županija i Hrvatsko društvo dramskih umjetnika u nastojanju poticanja glumačkog stvaralaštva. Održan je od 5. do 12. studenog u Vinkovcima i Županji, a izbor od 18 predstava odabrao je umjetnički voditelj Festivala, odnosno prvi festivalski izbornik, podrijetlom Vinkovčanin Vanja Drach. S obzirom na to kako je Festival glumca nastao u samom poraću kada su još na Županju padale granate, i vinkovačko gradsko kazalište bilo je nedovoljno obnovljeno za kazališne izvedbe. Osnovni sanacijski zahvati zgotovljeni su do početka Festivala, a u gradu je kao prostor prostor za igru poslužila i crkva sv. Euzebija i Poliona, hotel te ondašnje Terme.


U tekstu je naglašeno kako su na kraju Festivala dodijeljene nagrade najboljoj glumici i nadarenom mladom glumcu, a ni na prvom Festivalu glumca nije manjkalo popratnih sadržaja kao što su izložbe, okrugli stol, promocije knjiga. Na konferenciji su govorili prvi vukovarsko-srijemski župan Matej Janković, dr. Dražen Švagelj, vinkovački gradonačelnik, Zdenka Buljan pročelnica Ureda za kulturu, tehničku kulturu, prosvjetu, informiranje i šport i glumci koji su tada bili članovi Organizacijskog odbora.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno