U Hrvatskoj je započelo provođenje seroloških testiranja koja bi trebala pokazati koliko je uistinu građana već bilo u kontaktu s koronavirusom, a da to nisu ni znali. Uz pomoć 1.100 tzv. testova ELISA provjerit će se koliko ljudi u krvi ima antitijela.

„Za sada je obrađeno prvih sto uzoraka“, rekao je jučer za HRT ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak te dodao: „Nadali smo se imati danas 200 obrađenih uzoraka, ali imali smo neke tehničke poteškoće, pa smo završili samo njih 100. Ti su uzorci iz bliže okolice Zagreba. Od njih 100 imamo dva pozitivna“.

Obrađuju se uzorci krvi dobivene iz vene pacijenata iz cijele Hrvatske, a svi su prethodno popunili epidemiološki upitnik.

„Dogovorili smo s bolnicama, domovima zdravlja da nam ostave ostatke seruma koji su koristili za neke druge pretrage“, pojasnio je Capak. Ako se u tim uzorcima pronađu protutijela, to je znak da je ta osoba ranije bila u kontaktu s koronavirusom.

Cilj je otkriti tko je imao koronavirus a nije imao simptome, ali i kolika je imunost opće populacije. Na obradu čeka još 1000 uzoraka, a rezultati bi trebali biti gotovi za 15-ak dana.

Test ELISA traje 3-4 sata. Postoji mogućnost da su pozitivni rezultati pogrešni, pa stoga u suradnji s kolegama s Veterinarskog fakulteta rade i potvrdno testiranje neutralizacijskim testovima.

„Postupak je dosta zahtijevan jer prvo treba uzgojiti stanice kojima treba nekoliko dana. Nakon što su stanice dovoljno izrasle dodaje se virus i serum koji testiramo proces traje za jedan rezultat desetak dana“, rekla je Irena Tabain, voditeljica odjela za izravnu virološku dijagnostiku HZJZ.