Pravilnikom o organizaciji i provedbi produženog boravka u osnovnim školama Grad Vinkovci od nove školske godine 2019./2020. omogućio je osnovnim školama čiji je osnivač uvođenje produženog boravka kojeg u školama priželjkuju mnogi roditelji.

Osnovne škole čiji je osnivač Grad Vinkovci do 30. lipnja trebaju dostaviti Upravnom odjelu društvenih djelatnosti zahtjev za ustrojem odgojno – obrazovnih skupina produženog boravka za iduću školsku godinu.

Taj zahtjev za školsku godinu 2019./2020. podnijela je samo OŠ Ivana Mažuranića.

“Iako škola radi u dvije smjene uspjeli smo naći jednu učionicu za produženi boravak. Predviđene su dvije grupe, jedna za 1. i 3. i druga za 2. i 4. razred. Zanimanje je veliko s tim što još nemamo podatke za prvašiće. Tu očekujemo i najveće zanimanje za produženi boravak, a roditelji će zahtjeve podnijeti pri upisu 3. i 4. lipnja”, rekla nam je ravnateljica škole Marina Markić. Inače, u odnosu na maksimalan broj učenikau grupi, 24, prije desetak dana u prvoj grupi već je bilo prijavljeno 10, a u drugoj 20 učenika. Cijena produženog boravka je 250 kuna mjesečno namijenjenih za sufinanciranje rada učiteljice, materijalne troškove i prehranu u organiziranoj školskoj kuhinji. Tome iznosu treba još pribrojiti iznos korištenja školske kuhinje kada dijete nije u produženom boravku nego u redovitoj nastavi.

O situaciji vezanoj uz produženi boravak upitali smo i ravnatelje ostalih osnovnih škola, a svi imaju jednak problem: prostor.

U OŠ A.G. Matoša konkretan problem je blagovaonica. “Međutim, za sljedeću godinu imamo planove za proširenje i uređenje općenito kuhinjskog prostora. Kada odradimo to i energetsku obnovu, svakako bi planirali i produženi boravak i apliciranje prema Gradu”, istaknuo je ravnatelj Dario Dragun. Na produženi boravak svakako će morati pričekati roditelji i učenici OŠ Nikole Tesle u Mirkovcima. U ovoj školi još uvijek su u tijeku višegodišnji etapni radovi rekonstrukcije i dogradnje. “Roditelji su svakako zainteresirani i mi smatramo da je to potrebno, ali to će nam omogućiti tek rekonstrukcija starog dijela škole u kojemu ostaju niži razredi, dok je nova zgrada predviđena za razrednu nastavu”, ističe ravnateljica Vesna Batković.

Bez nove gradnje, pak, ništa od produženoga boravka neće biti u OŠ V. Nazora. “Naša škola nema uvjete ni za ove odjele koje imamo. Škola je građena za dva odjela, a mi imamo tri: a, b i c. Sav prostor koji smo mogli pretvorili smo u učionice. Znači, mi bez nove gradnje nemamo nikakvih uvjeta za produženi boravak”, ističe ravnatelj Damir Burić. Zasad uvjeta za produženi boravak, kako doznajemo od ravnatelja Ivana Županića, nema niti u OŠ Josipa Kozarca. Produženog boravka do daljnjeg neće biti niti u susjednoj OŠ I.G. Kovačića. “Za sada, nažalost, u našoj školi nema ni prostornih ni organizacijskih uvjeta za uvođenje produženog boravka”, ističe Maša Pešec, v.d. ravnatelja. Kada je riječ o OŠ Bartola Kašića u Vinkovačkom Novom Selu ravnateljica Adrijana Cvrković-Lasić ističe: “Sada nemamo ni prostornih uvjeta niti potrebnu opremu, a imamo i dosta drugih problema, poput azbestnog krova, koji ponekad i prokišnjava. Nadamo se novoj školi kojom će svi problemi biti riješeni pa i produženi boravak.”