Kontaktirajte nas

Aktualno

Prvi produženi boravak u školi u Vinkovcima

Objavljeno

-

Pravilnikom o organizaciji i provedbi produženog boravka u osnovnim školama Grad Vinkovci od nove školske godine 2019./2020. omogućio je osnovnim školama čiji je osnivač uvođenje produženog boravka kojeg u školama priželjkuju mnogi roditelji.

Osnovne škole čiji je osnivač Grad Vinkovci do 30. lipnja trebaju dostaviti Upravnom odjelu društvenih djelatnosti zahtjev za ustrojem odgojno – obrazovnih skupina produženog boravka za iduću školsku godinu.

Taj zahtjev za školsku godinu 2019./2020. podnijela je samo OŠ Ivana Mažuranića.

“Iako škola radi u dvije smjene uspjeli smo naći jednu učionicu za produženi boravak. Predviđene su dvije grupe, jedna za 1. i 3. i druga za 2. i 4. razred. Zanimanje je veliko s tim što još nemamo podatke za prvašiće. Tu očekujemo i najveće zanimanje za produženi boravak, a roditelji će zahtjeve podnijeti pri upisu 3. i 4. lipnja”, rekla nam je ravnateljica škole Marina Markić. Inače, u odnosu na maksimalan broj učenikau grupi, 24, prije desetak dana u prvoj grupi već je bilo prijavljeno 10, a u drugoj 20 učenika. Cijena produženog boravka je 250 kuna mjesečno namijenjenih za sufinanciranje rada učiteljice, materijalne troškove i prehranu u organiziranoj školskoj kuhinji. Tome iznosu treba još pribrojiti iznos korištenja školske kuhinje kada dijete nije u produženom boravku nego u redovitoj nastavi.

O situaciji vezanoj uz produženi boravak upitali smo i ravnatelje ostalih osnovnih škola, a svi imaju jednak problem: prostor.

U OŠ A.G. Matoša konkretan problem je blagovaonica. “Međutim, za sljedeću godinu imamo planove za proširenje i uređenje općenito kuhinjskog prostora. Kada odradimo to i energetsku obnovu, svakako bi planirali i produženi boravak i apliciranje prema Gradu”, istaknuo je ravnatelj Dario Dragun. Na produženi boravak svakako će morati pričekati roditelji i učenici OŠ Nikole Tesle u Mirkovcima. U ovoj školi još uvijek su u tijeku višegodišnji etapni radovi rekonstrukcije i dogradnje. “Roditelji su svakako zainteresirani i mi smatramo da je to potrebno, ali to će nam omogućiti tek rekonstrukcija starog dijela škole u kojemu ostaju niži razredi, dok je nova zgrada predviđena za razrednu nastavu”, ističe ravnateljica Vesna Batković.

Bez nove gradnje, pak, ništa od produženoga boravka neće biti u OŠ V. Nazora. “Naša škola nema uvjete ni za ove odjele koje imamo. Škola je građena za dva odjela, a mi imamo tri: a, b i c. Sav prostor koji smo mogli pretvorili smo u učionice. Znači, mi bez nove gradnje nemamo nikakvih uvjeta za produženi boravak”, ističe ravnatelj Damir Burić. Zasad uvjeta za produženi boravak, kako doznajemo od ravnatelja Ivana Županića, nema niti u OŠ Josipa Kozarca. Produženog boravka do daljnjeg neće biti niti u susjednoj OŠ I.G. Kovačića. “Za sada, nažalost, u našoj školi nema ni prostornih ni organizacijskih uvjeta za uvođenje produženog boravka”, ističe Maša Pešec, v.d. ravnatelja. Kada je riječ o OŠ Bartola Kašića u Vinkovačkom Novom Selu ravnateljica Adrijana Cvrković-Lasić ističe: “Sada nemamo ni prostornih uvjeta niti potrebnu opremu, a imamo i dosta drugih problema, poput azbestnog krova, koji ponekad i prokišnjava. Nadamo se novoj školi kojom će svi problemi biti riješeni pa i produženi boravak.”

Aktualno

Policija obavila očevid jutrošnje nesreće na istočnoj obilaznici

Objavljeno

-

Napisao/la

    582 pregleda

Očevidom prometne nesreće utvrđeno je kako je 46-godišnjak iz Novih Jankovaca, upravljajući osobnim automobilom vinkovačkih registracijskih oznaka, vozilom skrenuo ulijevo i kretao se suprotnim prometnim trakom istočne vinkovačke obilaznice u trenutku kada mu je u susret došao teretni automobil našičkih registracijskih oznaka kojim je upravljao 39-godišnjak s područja Općine Koška, prevozeći u tovarnom sanduku rasipni materijal.

Nakon sudara na središnjem dijelu prometne trake kojom se kretao teretni automobil, osobni automobil je odbačen u odbojnu ogradu te ponovno udara bočnim dijelom u teretni automobil, čiji je vozač, pokušavajući izbjeći osobni automobil, naglo skrenuo ulijevo, nakon čega također udara u odbojnu ogradu koju probija te slijeće na kosu zemljanu površinu gdje se okrenuo na lijevu bočnu stranu, uslijed čega se istresao rasipni materijal koji je prevozio.

Vozač osobnog automobila je na mjestu smrtno stradao, a vozaču teretnog automobila su u OŽB Vinkovci konstatirane lakše tjelesne ozljede.

U OŽB Vinkovci će se nad tijelom smrtno stradalog obaviti obdukcija, a vozaču teretnog automobila su izuzeti uzorci krvi i urina radi analize na prisutnost alkohola u organizmu.

O prometnoj nesreći policija će Općinskom državnom odvjetništvu u Vinkovcima dostaviti posebno izvješće.

Za vrijeme očevida, od 8 do 13 sati, promet je na toj dionici zaobilaznice bio zatvoren te se odvijao zaobilaznim smjerovima.

Nastavi čitati

Aktualno

Hrvatska izgubila protiv fenomenalne Crne Gore

Objavljeno

-

Napisao/la

    89 pregleda
FOTO: Sanjin Strukić

Kauboji su porazom otvorili drugi krug Europskog prvenstva, bolji su bili Crnogorci koji su slavili s rezultatom 32:26.

Hrvatska nije izgledala nimalo dobro u ovom ogledu, a ključnu ulogu su imali vratari. Nebojša Simić imao je briljantan dan u kojemu je zaključao svoja vrata. Simić je upisao četrnaest obrana, dok su hrvatski vratari zajedno skupili njih deset. Rukometaši Crne Gore od samog starta su preuzeli konce igre i njihova pobjeda nije bila upitan niti u jednom trenutku. Franko Vujević bio je nezaustavljiv i za njegove udarce izvana nije bilo rješenja u brani. Kauboji su konstanto lovili zaostatak kojeg na kraju nisu dohvatili te su ostali poraženi sa šest razlike. Jako loša partija Hrvatske koja će se morati vaditi u iduća tri susreta. Sada slijedi sraz protiv prvog favorita prvenstva, Danaca, a ogled je zakazan za subotu u 20:30.

Nakon utakmice protiv Danske, Hrvatska će snage odmjeriti protiv Islanda i Nizozemske, a poraz protiv Danaca značit će oproštaj od Europskog prvenstva.

Nastavi čitati

Aktualno

Kune za eure moći ćemo promijeniti u Fini, bankama te Hrvatskoj pošti

Objavljeno

-

Napisao/la

    162 pregleda

Premijer Andrej Plenković i guverner HNB-a Boris Vujčić obratili su se javnosti na sjednici Vijeća za uvođenje eura kao službene valute na kojoj je predsjednik Vlade rekao kako uvođenje eura ima puno prednosti za građane.

„Nestat će valutni rizik. Euro će donijeti velik poticaj međunarodnoj razmjeni dobara i usluga”, izjavio je Plenković te dodao kako depoziti u eurima čine 76% ukupnih oročenih i štednih depozita u bankama te da 50,3 posto ukupnih plasmana banaka čine plasmani u eurima.

„Namjera je da se u početku cijene izražavaju dvojno, u kunama i eurima. Cijelu 2023. će, nakon uvođenja eura, biti istaknute i u kunama. Dakle prvo ćemo plaćati u kunama i vidjeti i cijene u eurima, a potom ćemo plaćati u eurima, ali ćemo imati i cijene u kunama”, naveo je premijer te napomenuo kako je najvažnija zaštita potrošača.

Guverner naglašava kako je u zakonu najvažnije načelo prema kojem postojeći ugovori u kojem se navodi pozivanje na kunu vrijede i dalje.

„Što se tiče depozita i kredita građani se ne trebaju brinuti, preračunavanje u euro će se obaviti automatski na dan uvođenja eura po fiksnom tečaju konverzije i bez troška. Ugovori o svim kreditima i depozitima će nastaviti vrijediti”, istaknuo je Vujčić.

Čelni čovjek HNB-a navodi kako potrošač ne može biti u lošijem položaju nego što je bio prije te ako i bude razlike u drugoj decimali, onda ide na trošak banci.

„Kod zamjene gotovog novca, u ovom trenutku je oko 36 milijardi kuna u opticaju, bilo bi dobro da se tijekom ove godine što više tog novca položi u banke kako bi se logistički olakšala sama konverzija. Oni koji to ne uspiju učiniti, imat će šansu i nakon toga, godinu dana u Fini, bankama i Hrvatskoj pošti, a nakon toga novčanice zauvijek u HNB-u, a kovanice naredne tri godine”, poručio je Boris Vujčić.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Vijestiprije 11 sati

Nocebo efekt – neželjena reakcija nakon cijepljenja protiv koronavirusa

Prema novoj studiji koja je obuhvatila preko 45.000 pacijenata, većina neželjenih reakcija koje su ljudi iskusili nakon cijepljenja protiv covida-19...

Aktualnoprije 12 sati

Policija obavila očevid jutrošnje nesreće na istočnoj obilaznici

Očevidom prometne nesreće utvrđeno je kako je 46-godišnjak iz Novih Jankovaca, upravljajući osobnim automobilom vinkovačkih registracijskih oznaka, vozilom skrenuo ulijevo...

Aktualnoprije 12 sati

Hrvatska izgubila protiv fenomenalne Crne Gore

Kauboji su porazom otvorili drugi krug Europskog prvenstva, bolji su bili Crnogorci koji su slavili s rezultatom 32:26. Hrvatska nije...

Vijestiprije 14 sati

Uskoro stiže jeftinija verzija lijeka protiv covida: Umjesto 700 koštat će 20 dolara

UN-ova agencija za patente sklopila je sporazume s gotovo 30 farmaceutskih tvrtki o proizvodnji generičkih verzija lijeka molnupiravir protiv covida-19 kompanije Merck, za...

Aktualnoprije 14 sati

Kune za eure moći ćemo promijeniti u Fini, bankama te Hrvatskoj pošti

Premijer Andrej Plenković i guverner HNB-a Boris Vujčić obratili su se javnosti na sjednici Vijeća za uvođenje eura kao službene...

Aktualnoprije 15 sati

Beroš: Zbog niske procijepljenosti u Hrvatskoj zasad nema ukidanja mjera

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je danas da Hrvatska, zbog niske procijepljenosti stanovništva, zasad ne može razmatrati ukidanje niza epidemioloških...

koronavirusprije 16 sati

U Hrvatskoj ukupno 17.489 novozaraženih koronavirusom, potvrđenih BAT-om i PCR-om

U Hrvatskoj je danas s 11.343 pozitivnih slučajeva na PCR testiranju i 6146 na brzom antigenskom testiranju (BAT) drugi dan...

Aktualnoprije 16 sati

Nebeskoplavi otputovali u Medulin na drugu fazu priprema

Cibalia je danas krenula put Medulina gdje će odraditi drugi dio priprema koji će trajati do 29. siječnja. Ukupno dvadeset...

Najčitanije