7 C
Vinkovci
Četvrtak, 1. prosinca 2022.

Prvi put u 800 godina nebo će osvijetliti božićna zvijezda

Više od autora

- vl promo-


Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Po prvi puta u 800 godina, “Božićna zvijezda” osvijetlit će nebo, a to će se dogoditi zahvaljujući Jupiteru i Saturnu, koji bi trebali prirediti pravi svjetlosni spektakl za pet dana, točnije 21. prosinca. Ta dva najveća planeta Sunčevog sustava na putu su da se “sudare” u izuzetno rijetkom događaju koji nije viđen od srednjeg vijeka.

Jupiter i Saturn 21. prosinca približit će se toliko blizu da će izgledati poput “dvostrukog planeta”, spoja koji će nam se na Zemlji činiti kao jedna super jarka svjetlosna točka. To je zadnji put zabilježeno 4. ožujka 1226. godine, u vrijeme kada je mongolski car Džingis-kan osvajao velike dijelove Azije, a Europa je još uvijek bila generacijama daleko od renesanse.

Poravnanja između ova dva planeta prilično su rijetka, događaju se jednom u 20 godina, ali ova je povezanost izuzetno rijetka zbog toga koliko će planeti izgledati blizu jedan drugom.

Ova nevjerojatna pojava u povijesti je poznata pod nazivom Božićna zvijezda ili Betlehemska zvijezda. Prema Evanđelju po Mateju zvijezda je Sveta tri kralja dovela u Betlehem gdje se rodio Isus. Kao putokazni simbol postala je pored jaslica i božićnih anđela važnim elementom božićnog nakita izravno povezan s kršćanstvom. Zbog toga se Božićna zvijezda stavlja se na vrh božićnog drvca gdje u pravilu ostaje do blagdana Bogojavljenja 6. siječnja. Zapravo, mnogi teoretiziraju da je legendarna zvijezda u priči o trojici mudraca mogla biti rijetka trostruka konjunkcija Jupitera, Saturna i Venere.

Prema stručnjacima, rijedak događaj će se moći pratiti bilo gdje je nebo vedro oko sat vremena nakon zalaska sunca 21. prosinca, zimskog solsticija. Obavezno označite svoje kalendare, tako bliska veza neće se ponoviti do 15. ožujka 2080.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno