Tako slavonska, a tako univerzalna priča o ratu te posljedicama koje takva vremena ostavljaju na pojedincu, najviše djeci, te sredini koja ne trpi ono drugo i drugačije od svojih uhodanih šablona ponašanja i življenja, bit će pretočena u 90 minuta prvog slavonskoga cjelovečernjeg igranog filma. Ideja je bila snimiti film koji će progovoriti o problemima koje može stvoriti okolina prema drugima, u ovome slučaju prema samozatajnom pa i asocijalnom čovjeku, ratnom heroju Adamu.

Redatelj filma, đakovački snimatelj i producent Mario Šulina, vlasnik Produkcije Nova koji je, uz vinkovačkog književnika Franju Nagulova, i jedan od scenarista, Adamom želi dići glas protiv nasilja nad djecom kakvo se njima dogodilo i u Domovinskom ratu.

“Ideja za film je nastala prije 5-6 godina, a prije 3 godine sam suradnju ponudio vinkovačkom književniku Franji Nagulovu koji je to prihvatio i napisao scenarij.
”ADAM” je višeslojna priča koju pretačemo u film koji u jednom levelu prikazuje hrvatskog branitelja koji se povlači u samotan život na slavonskom stanu. Izvan neimenovanog sela u svom svijetu i na svoj način živi i odgaja sina ne remeteći nikom drugom život, a istovremeno ne želeći da itko dira u njegov. Taj njegov ”drugačiji” način života za seljane biva sve iritantniji te počinju zadirati u njegov život. To je upravo drugi level filma koji progovara i aludira na probleme današnjeg društva u neprihvaćanju zajednice onih drugačijih i drugih. Naravno da se Adam odupire svim pritiscima i time stvara kulminaciju filma u tendenciji općeg sukoba s institucijama države. Otuđenost i zanemarivanje stvarnih problema ljudi koji su prošli ratne strahote zapravo je opća tema i problem današnjeg hrvatskog društva”, rekao nam je Mario Šulina.

Možda i najvažnije tema s kojom se bave u filmu su djeca, zapravo prava na obrazovanje i sretno djetinjstvo, i ono najteže, stradavanje nedužnih u ratovima i općem svjetskom problemu nasilja nad djecom. S ovom temom zapravo žele predstaviti film na europskim i svjetskim festivalima jer je on univerzalan i priča tešku priču koja je problem u cijelom svijetu.

“Suradnja s glumcima retkovačkog kazališta seže nekoliko godina unazad i bila je vrlo uspješna na raznim projektima ponajviše u produkciji video spotova. Upravo taj sjajan odnos i druženje s tim fantastičnim ljudima me i ponukala da im predložim ovu suradnju, a oni su to objeručke prihvatili.Terenska snimanja su došla negdje do pred kraj, otprilike 80% toga dijela je gotovo i jako sam zadovoljan. Ovu priliku koristim da se još jednom zahvalim svima koji su do sada sudjelovali ili na bilo koji način pomogli u produkciji. Reakciju javnosti teško je predvidjeti. Mi pričamo jednu priču na naš način i svi očekujemo pozitivnu. Naravno, ne mora se to svidjeti svima, al želja nam je u ovu sušnu i jednoličnu hrvatsku filmsku produkciju donijeti jedno slavonsko filmsko osvježenje. Ovo je u cijelosti slavonski projekt, prvi puta se događa da Slavonci rade cjelovečernji igrani film u kojem su svi angažirani glumci i filmski djelatnici iz Slavonije”, istaknuo je Mario.

“Kao dugogodišnjem glumcu u nagrađivanim i zapaženim retkovačkim predstavama dodijeljena mi je glavna uloga u filmu koju sam sa zadovoljstvom prihvatio imajući na umu da će ona biti za mene velika odgovornost i izazov. Ponosan sam kao član ansambla retkovačkoga kazališta što smo imali prilike i u filmu zajedno igrati, a publika će gledajući ovaj uradak još jednom uvidjeti iznimnu kvalitetu retkovačkih kazalištaraca kao i ostalih glumaca-sudionika. Ponosan sam kao član ansambla retkovačkoga kazališta što smo imali prilike i u filmu zajedno igrati, a publika će gledajući ovaj uradak još jednom uvidjeti iznimnu kvalitetu retkovačkih kazalištaraca kao i ostalih glumaca-sudionika. Drago mi je što je u projekt snimanja filma uključeno mnogo suradnika – autori scenarija, redatelj, glumci, scenografi, kostimografi, tehničko osoblje i mnogi drugi pokazujući timski rad, velik entuzijazam i želju da film zaživi na radost gledatelja, koji s nestrpljenjem očekuju njegovo objavljivanje i prikazivanje. Ne mogu pretpostavljati reakcije publike i kritike filmskih kritičara, ali uvjeren sam da će one biti osobito pozitivne zbog svega onoga što film objedinjuje svojom tematikom i sadržajem”, komentirao je Zdravko Šinjori, glavni glumac filma.

Snimanje se odvijalo na mnogo različitih lokacija, od Retkovaca, Prkovaca, Šiškovaca, Strizivojne, Krndije, Baranje itd. Vrlo su upečatljive ratne igrane scene u kojima se u ulogama vojnika pojavljuju članovi udruga AIRSOFT iz Osijeka, Vinkovaca i Đakova. Trenutno su pri samome kraju snimanja, a početkom svibnja se očekuje pretpremijera u Đakovu.