3 C
Vinkovci
Četvrtak, 7. prosinca 2023.

Prvi slavonski igrani film Adam niže uspjehe na međunarodnoj sceni

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

S festivala Venice Film Awards ovih dana stigla je nagrada za prvi slavonski igrani film Adam za najbolju režiju za mjesec listopad. Prije Venecije bila je nominacija za nabolji igrani film na Barcelona film festivalu, a s istom nominacijom slijedi Austria International Film Festival u Beču.
Igrani film Adam (Produkcija Nova, 2019.), režirao je Đakovčanin Mario Šulina, vlasnik Produkcije Nova, a scenarij je napisao vinkovački književnik Franjo Nagulov. Glumci su iz Kazališta “Mika Živković” iz Retkovaca, čiji Zdravko Šinjori igra glavnu ulogu, te s Dramske akademije i iz HNK u Osijeku. Film donosi snažnu poruku protiv nasilja nad djecom kroz priču o Adamu, hrvatskom branitelju koji se ne uklapa u “zakonitosti” okoline te tajanstvenom dječaku o kojemu brine.
O filmu, koji možda ne bio ni bio snimljen da nije bilo velikoga entuzijazma svih sudionika na projektu te potpore ponajprije Grada Đakova i Općine Ivankovo, redatelj Mario Šulina kaže kako je od samoga početka zamišljen upravo kao slavonski film. “Baveći se profesionalno snimanjem video spotova vidio sam taj kvalitetan slavonski talent i to da mogu u Slavoniji okupiti cijelu ekipu. Iznenadili smo mnoge jer su igrani film u Hrvatskoj radile isključivo tri produkcije u Zagrebu”, ističe Mario Šulina.
Jednako, međutim, nisu vidjeli u HAVC-u i nekim drugim institucijama pa je Adam ostao bez ijedne kune s te razine. “Bio je to prvi kritičan trenutak. Projekt je već krenuo i morao sam svima reći da neće biti honorara i tko želi može odustati. Mislio sam da će mi pola ljudi otići i gotovo. Međutim, nitko nije otišao i onda smo išli do kraja. Drugi kritičan trenutak bio je kada je sve bilo završeno i kada sam vidio da u Hrvatskoj niti jedan festival ne prihvaća film. Onda sam pomislio da ja možda ne gledam objektivno, ali su potvrde izvana pokazale drukčije”, ističe naš sugovornik.
A za razliku od struke, publika u Hrvatskoj je odlično prihvatila film koji je do sada vidjelo oko 2 tisuće ljudi. “Potvrda publike je i najvažnija iako mi je bilo šokantno da film nije ušao u Pulu. Bio sam uvjeren da ćemo kao ekipa sjediti u Areni i gledati film. Međutim, nismo, a onda poslije toga dođe nagrada iz Venecije”, ističe Mario Šulina.
A svoje međunarodno festivalsko putovanje Adam nastavlja i dalje. Poslije Barcelone, Venecije i Beča, očekuju se i pozitivne vijesti s festivala u New Yorku i Montrealu.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno