O danas pa do 22. rujna Vinkovci će živjeti posebnim ritmom života, onim koji je, sada već 54. godinu, u ovo vrijeme u gradu na Bosutu obilježen nadaleko poznatim Vinkovačkim jesenima.

Vinkovačke jeseni su najveća kulturna manifestacija u regiji i one prikazuju ljepotu koja proizlazi iz duše slavonskog čovjeka. Nema Vinkovačkih jeseni bez šokačkog kola – tradicijskog plesa koji je uvršten na listu nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske.

Večeras prva folklorna večer

A upravo tim šokačkim kolom i nizom drugih plesova i pjesama te bogatih običaja Slavonaca Šokaca, večeras počinje uvodni program 54. Vinkovačkih jeseni. Večeras će, naime, u šatoru Vinkovačkih jeseni, s početkom u 18,30 sati,biti svečano otvorene Folklorne večeri – Smotra folklora Vukovarsko-srijesmke županije. Smotra, koja će okupiti oko 50 kulturno-umjetničkih društava iz cijele županije trajat će do 18. rujna, s tim da sutra, 14. rujna, ovaj program nije predviđen, a zbog Međužupanijske smotre folklora dječjih skupina. Svih ostalih večeri program počinje u 19,30 sati, a večeras I nešto ranije, ceremonijom svečanog otvaranja Folklornih večeri u 18,30 sati.

U šatoru Vinkovačkih jeseni večeras će nastupiti: KUD „Slavko Janković“ Rokovci-Andrijaševci, KUD „Ogranak seljačke sloge“ Drenovci, KUD „Slavko Mađer“ Cerić, KUD „Ady Endre“ Korođ, KUD „Grančica” Đeletovci, KUD „Branimir“ Bošnjaci, KUD „Sava“ Rajevo Selo, KUD „Razigrana šokadija“ Prkovci I KUD „Jankovci“ Stari Jankovci.

Tijekom cijele smotre nastupe će pratiti prosudbeno povjerenstvo koje će odlučiti o deset najboljih kulturno-umjetničkih društava, a izabrane skupine predstavljat će županiju na smotrama folklora diljem Hrvatske.

Od danas i Slavonski sokak, ponovno u sjajnom izdanju

U okviru Vinkovačkih jeseni na Trgu dr. Franje Tuđmana zasjat će i ove godine Slavonski sokak sa Sajmom gospodarstva, tradicijskih obrta i rukotvorina. Sajam počinje danas, a na Slavonskom sokaku posjetitelje čeka 20 velikih i malih kućica, više od 30 štandova na kojima će se naći tradicijski i drugi proizvodi. Tu je i mala pozornica na kojoj će svakog dana svirati tamburaši, a bit će održano i još jedno međunarodno breakdance natjecanje. Bogata je i ugostiteljska ponuda, a, između ostaloga, tu su pivnica Buba bar i restoran s bogatom gastronomskom ponudom.

Bogat glazbeno zabavni program večeras otvara Željko Bebek

Danas počinje i zabavni dio programa s nizom koncerata koji večeras na pozornici u šatoru Vinkovačkih jeseni u 22,30 sati otvara Željko Bebek, a slijede Massimo, u subotu, 14. rujna, Tomislav Bralić & Klapa Intrade s gostima TS Bosutski bećari, u nedjelju, 15. rujna, Dražen Zečić, u utorak, 17. rujna, Jelena Rozga, u srijedu, 18. rujna I Maja Šuput, u četvrtak, 19. rujna.

Udarni, zadnji vikend 54. Vinkovačkih jeseni obilježit će tamburaška glazba. Nakon svečanog otvorenja u središtu grada, u šatoru će, u petak, 20. rujna nastupiti Tamburaši za dušu. Dan poslije, na pozornicu će izaći Tamburaški sastav Berde band. Vrhunac završnog vikenda bit će u nedjelju, 22. rujna, kada će nakon svečanosti zatvaranja posjetitelje i ove godine zabavljati dobro poznati Najbolji hrvatski tamburaši. Ove godine bit će održan jedan koncert i na Velikoj pozornici u središtu grada. Također posljednjeg dana 54. Vinkovačkih jeseni, posjetitelje u pješačkoj zoni na Trgu bana Josipa Šokčevića zabavljat će Ivan Zak.