Ptičja gripa približava se Hrvatskoj i stručnjaci se pribojavaju najgoreg, prisjećajući se katastrofalnih posljedica od prije nekoliko godina kada je eutanaziran velik broj peradi.

Naime, na farmi purana u susjednoj Mađarskoj prijavljena je pojava ptičje gripe i u toj će zemlji eutanazirati oko 53.500 te peradi. Virus je potvrđen u gradu Acs na granici sa Slovačkom, a u krugu od 10 kilometara provjerit će se sva ostala poljoprivredna gospodarstva i uvesti ograničenje prometa.

Smrtnost među zaraženom peradi se povećala i pojavili su se klinički simptomi tipični za ptičju gripu, a veterinari upozoravaju da se perad drži u zatvorenom prostoru kao i hrana kako bi se spriječio kontakt s divljim pticama.

Soj ovog virusa je podvrsta visoko patogene ptičje gripe H5N8, koja predstavlja prijetnju i za ljudsko zdravlje. Prije dvadesetak dana ptičja gripa ovog tipa zahvatila je i farmu purana u Poljskoj kada je eutanazirano 40.000 tih životinja, a u opasnosti je bilo oko 350.000 peradi u okolici.

Prošlomjesečnoj epidemiji u Poljskoj, najvećem europskom proizvođaču peradi, prethodila je epidemija iz 2017. godine. Mađarsku je posljednji puta epidemija pogodila 2016. godine, kada je virus gripe ovog tipa harao Europom, a koji je tada pogodio i Hrvatsku.