Tradicionalna MUP-ova akcija “Mir i dobro”, koja se uvijek održava od 15. prosinca tekuće do 8. siječnja iduće godine, bila je tema današnje konferencije za medije Policijske uprave Vukovarsko-srijemske. Govorili su Ante Zovak, voditelj Odjela za javni red i mir, Josip Colarić, voditelj Protueksplozijske zaštite, Mato Žulj, voditelj inspektorata i Mirna Marić iz Odjela prevencije. Istaknuto je kako je osnovni cilj osigurati povoljno stanje javnog reda i mira za vrijeme blagdana.
“Zato ćemo sve segmente službe staviti u punu aktivnost kako bi svi ti dani protekli bez velikih problema. Zadnje godine pokazuju da je kod nas pucnjave i petardi sve manje i manje, ali i dalje toga imamo. Za naše područje specifično je da imamo i općine i mjesta s većinskim srpskim stanovništvom, koje slavi Božić po julijanskom kalendaru te ćemo također pokriti i ta mjesta kako bi sve proteklo u najboljem redu”, istaknuo je Ante Zovak.

Josip Colarić istaknuo je kako je još uvijek u tijeku i akcija “Manje oružja, manje tragedija” te je uputio i apel građanima da ne koriste eksplozivna sredstva i zaostala eksplozivna sredstva, eksplozivne tvari, oružje i streljivo, u svrhu “veselja”. Posebno upozorenje uputio je odraslima vezano uz dob djece i prema njoj dopušteno korištenje pirotehničkih sredstava te nadzor pri korištenju. “Pirotehnička sredstva nisu dozvoljena za djecu mlađu od 14 godina, a djeca dobi od 14 do 18 godina određena pirotehnička sredstva mogu koristiti samo uz nadzor roditelja i staratelja. Stariji od 18 godina mogu koristiti sva dopuštena pirotehnička sredstva, ali se svakako moraju pridržavati pravila, koja su i naznačena na samim sredstvima te ih isključivo koristiti za one namijene za koje i služe, a to je za zabavu. Jer sva ova pirotehnička sredstva mogu izazvati, pored eksplozije i glasnog pucnja, i probleme od ozljeda do požara i drugih šteta”, istaknuo je Colarić ukazujući i na razliku između pirotehničkih sredstava koja se mogu kupiti od 15. prosinca do 8. siječnja, a koristiti samo od 27. prosinca do 1. siječnja, te onih koja služe za vatromete i mogu se koristiti tijekom cijele godine.

Mato Žulj, između ostaloga, upozorio je na veliku odgovornost odraslih. “Mi nismo prošle godine imali slučajeva ozljeđivanja, ali smo imali slučaj da su djeca ispod 14 godina koristila pirotehnička sredstva i prijavili smo troje roditelja koji su išli su na sud”, istaknuo je Žulj.

Inače, kazne za roditelje odnosno skrbnike su od 1.000 do 3.000 kuna, a pravne osobe i obrtnici koji prodaju pirotehniku djeci mlađoj od 14 godina mogu biti kažnjene od 10.000 do 30.000 kuna. Sva preventiva, pak, usmjerena je na to da ne dođe do ozljeda ili materijalne štete. A kada dođe najčešće su to ozljede šaka, prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive. Utjecaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva pa je nužno izvesti nekoliko slojeva djelomičnih amputacija. Oči, pak, najčešće stradavaju od opeklina i čestica raketa ili petardi.

U prošlogodišnjoj akciji „Mir i dobro“ od zlouporabe oružja, pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava u Hrvatskoj je zabilježeno: 12 lakih i 4 teške tjelesne ozljede (među kojima je bilo jedno dijete i jedna maloljetna osoba), propucavanje sedam objekata od čega jedna obiteljska kuća i šest vozila. Također, oduzeto je 74 komada raznog oružja, 5472 komada streljiva raznog kalibra, jedan kilogram eksploziva, tri komada raznih eksplozivnih sredstava te 721 razno pirotehničko sredstvo. Ipak, broj ozljeđivanja tijekom operacije Mir i dobro 2017./2018. smanjen za skoro 50 posto u odnosu na prethodnu akciju 2016./2017. kada je evidentirano 8 teških i 26 lakših ozljeda.