Gotovo da i nema većeg grada u Hrvatskoj u kojemu još nije zaživio pub kviz, ”pošast” koja je rekordnom brzinom postala svjetski trend. Natjecatelji naoružani znanjem, voljom i željom za zabavom hrle na ovu zanimljivu večer mozganja u kojoj ispituju svoje znanje i vještine iz raznih područja. Široj javnosti i dalje nepoznato, no takve večeri imamo i u Vinkovcima, svaki drugi petak.

Prvi takav kviz održan je u studenom 2016. godine u ugostiteljskom objektu Klub M, kada su vlasnici htjeli donijeti nešto novo u naš grad. Okupio je sedam ekipa u kojima je bilo po četiri člana, a sudionici su se složili da bi ovakvih večeri trebalo biti više. Iako relativno uspješan početak, kvizaška scena u Vinkovcima danas je na malo višoj razini. Sustav je promijenjen i veći je broj ekipa, no daleko je to od onoga kako bi moglo biti, tvrdi Domagoj Šesto, profesor matematike i informatike i organizator pub kvizova. Iako je procvala na nacionalnoj razini, u Vinkovcima je kvizaška scena još uvijek u pozadini. Ništa neobično s obzirom kako je u Slavoniji razvoj usporeniji nego u ostatku Hrvatske.

Profesor Šesto pravi je zaljubljenik u ovu vrstu supkulture, stoga ne iznenađuje da je upravo on osoba zadužena za organizaciju pub kvizova. Kako kaže, od malih nogu su ga zanimale takve stvari i divio se kvizašima koje je gledao na televizoru. “U doba kada nije bilo interneta, na televizoru sam gledao kvizove i pokušavao odgovarati na postavljena pitanja, a puno sam čitao enciklopedije i gledao dokumentarne filmove. Inače sam vrlo znatiželjan tip i uvijek sam mislio kako bi bilo lijepo probati sudjelovati na nekom kvizu”, predstavio se Šesto koji je na pub kvizu debitirao prije 3 godine. “Često sam posjećivao individualne kvizove u Osijeku i organizator iz Osijeka me povezao s Hrvatskim kvizaškim savezom. Kao pub kviz natjecatelj debitirao sam na ekipnom državnom prvenstvu, a kasnije sam počeo voditi individualne kvizove u Vinkovcima”, dodaje.

Prvi pub kvizovi u gradu održavali su se svaki petak i bili su za zabavu. Nakon nekoliko održanih kvizova, Domagoj i njegova ekipa odlučili su ove večeri učiniti malo zanimljivijima, pa su na jednom od idućih kvizova predložili da se pokrene liga. Princip je bio da se liga odigra do kraja, a da se na zadnjem kvizu održi doigravanje. Prošla sezona uključivala je ligaški dio i doigravanje – odigrano je 15 regularnih kola i tako su dobiveni plasmani od 1. do 8. mjesta, a nakon toga uslijedilo je doigravanje. Nova sezona 2018./2019. donijela je ponovno novi sustav natjecanja, a pobjednik će biti onaj tko osvoji najviše bodova. Novitet je i da se, od ukupno 20 kola, odbiju 3 najlošija rezultata jer će ponekad ekipe sastavljati pitanja ili neće moći doći. Paralelno s ligom, ovu sezonu kvizaši igraju i kup.

Iako se u pub kvizovima igra gradska liga, oni su otvoreni za sve kvizoljupce. Kao i prethodne sezone, mjesto održavanja je Caffe bar Atrium, a trenutno okuplja 10 i više ekipa. Počinje dva tjedna poslije Vinkovačkih jeseni, a završi sredinom šestog mjeseca. Bude 19 ili 20 kvizova, a igra se svaka dva petka. Šesto tvrdi kako se prije igralo svaki petak, ali je tada došlo do zasićenja, pa je svaka dva tjedna puno bolja opcija. Kvizove sastavljaju ekipe ili pojedinci, ovisno o dogovoru. Najviše šest članova može biti u svakoj ekipi koja odgovara na 80 pitanja – četiri kruga po 20. Pitanja su iz raznih područja, a odnose bod ili dva. Nakon svakog kruga uslijedi kratka pauza dok sastavljači podijele bodove, a na kraju se sve zbroji i proglasi se pobjednik koji dobije rundu pića. Ako je neriješeno – svaki sastavljač mora staviti jedno pitanje procjene koje se ne boduje, nego se gleda tko je bliži procjeni.

Profesor podsjeća i na plaćanje kotizacije: “Plaća se 15 kuna po ekipi. Ti novci koriste se za medalje i pehare, a ponekad sastavljači budu ljudi sa strane pa i njima znamo subvencionirati put ili uslugu. Prošle je godine, nakon svih troškova, ostalo viška novca i od toga sam pobjednicima kupio knjige, dok su druga i treća ekipa dobili bonove za piće”.

Osim pub kvizova, građani Vinkovaca imaju priliku sudjelovati i na individualnim kvizovima i kvizovima parova koje vodi Domagoj. Oni su u obliku testa koji ima 100 pitanja, rješavaju se 50 minuta i idealna je prilika za testiranje znanja, a rezultati idu na rang listu Kviz saveza ili na rang listu udruge koja je sastavila ispit. Zanimljivo je spomenuti i kako je u lipnju ove godine, po prvi puta u Vinkovcima održano individualno Svjetsko natjecanje u kvizu, najmasovnije individualno kvizaško natjecanje koje postoji, a u koje je bilo uključeno 10 gradova diljem Hrvatske. Na natjecanju je sudjelovalo i sedam Vinkovčana od kojih je, sa 79 osvojenih bodova i 35. mjestom u Hrvatskoj, najbolji bio upravo Domagoj Šesto.