Pucnjava i eksplozije pirotehničkih sredstava mnoge ljude uopće ne vesele, a na životinje djeluju više nego uznemirujuće, posebice na pse

Preporuka Ilije Stevića, dr.vet.med., vlasnicima pasa je da prije očekivanih incidencija ljubimcu koji se boji daju neki umirujući preparat za pse na biljnoj bazi, a može pomoći i lijek za ljude Dramina. Posebnu “preporuku” ima i za one koji ispaljuju petarde, ali nju ostavljamo za neki drugi put

Od jučer, 27. prosinca, do utorka, 1. siječnja, ljubitelji pirotehničkih sredstava mogu uživati u pucnjavi i eksplozijama pirotehničkih sredstava koja se ne mogu mogu koristiti tijekom cijele godine, nego samo u ovom razdoblju.

A dok u pucnjavi i eksplozijama pirotehničkih sredstava neki uživaju, a mnoge ljude uopće ne vesele, glasne detonacije na životinje djeluju više nego uznemirujuće. Zato udruge za zaštitu životinja, vlasnici kućnih ljubimaca i veterinari upozoravaju na pogubno djelovanje koje korištenje pirotehničkih sredstava ima na životinje, naročito na pse. Poznato je da psi čuju zvukove koji su van dosega ljudskog sluha, a isto tako oni zvukovi koje čuju i ljudi i psi za pse su puno glasniji zbog njihova osjetljivijeg sluha.

“Zbog toga pucnjava i eksplozije kod pasa izazivaju strah, napetost, nervozu, tjeskobu… Ako to duže traje to znači jedan dugotrajan stres kojemu su psi izloženi jer oni i petarde ispaljene recimo kilometar dalje detektiraju u svom prostoru života. Dakle, ne mora biti petarda ispaljena u njihovoj neposrednoj blizini, a one, pak, koje su ispaljene u njihovoj neposrednoj blizini izazivaju jednu posebnu tjeskobu i strah. A tjeskoba i strah, koji mogu trajati 24 sata, 48 sati, 72 sata ili koliko već traje ovo blagdansko “veselje”, a mogli bi se izbjeći kad ne bi bilo pucanja, mogu izazvati kod životinje promjene skroz do uginuća”, ističe dugogodišnji vinkovački veterinar Ilija Stević.

Kod pasa, dodaje, to je najizraženije dok su mačke nešto tolerantnije, ali također reagiraju, kao i sve životinje koje su sklone reagiranju na takve podražaje i strahovima, za sve njih pucnjava i eksplozije identičan su izvor stresa. A kao što čuju i osjete i one udaljenije eksplozije tako su jednako izloženi i bez obzira nalaze li se vani ili u kući odnosno stanu. “Životinje čuju taj zvuk bez obzira, zato što se radi o ultrazvuku koji mi ne čujemo i osjete mikrovibracije koje svaka ta detonacija izaziva, a mi ne osjećamo. Tako da životinja i u kući i vani na otvorenom prostoru može na veliku daljinu registrirati ispaljenu petardu”, ističe Ilija Stević.