25 C
Vinkovci
Petak, 29. rujna 2023.

Punčke – nepokolebljive, energične i iskrene

Više od autora

- vl promo-

Punčke su jedan od najuspješnijih mladih indie rock bendova na području Hrvatske u zadnjih 12 godina. 2007. godine Lucija i Ruby u Vinkovcima formiraju bend koji je od tada prošao kroz brojne faze pa je tako u jednom trenutku brojao čak 6 članica.

“Sasvim slučajno i neplanirano, Punčke su nastale u podrumu moje najbolje prijateljice i prve bubnjarice Punčki – Ruby. Zezale smo se kod nje kući, ona na bubnju, ja na gitari, bez ikakvih planova, ideja ili želja, a kamoli gotovih i spremnih pjesama. Odjednom je stigao poziv za koncert i u roku od 3 tjedna smo našli treću članicu, izmislili ime i pripremili tri pjesme. Da mi je netko tad rekao da ću imati bend koji će proći cijeli svijet i trajati 12 godina, samo bih se slatko nasmijala”, rekla nam je Lucija Ivšić.

Njihova glazba je spontana, iskrena i energična. Kao vrhunac karijere (zasad) bend smatra poziv benda Queens of the Stone Age za otvaranje koncerata u Ljubljani i Zagrebu u kolovozu 2014. godine. 2016. godine bend kreće na svoju prvu samostalnu turneju po Europi. Punčke su odsvirale preko 400 koncerata diljem Europe među kojima se mogu izdvojiti nastupi na Szigetu, EXIT festivalu, SuperUhu, Eurosonicu, Terraneu. Punčke su krajem prošle godine završile prvu azijsku turneju u sklopu koje su u dva tjedna obišle četiri države i osam gradova. Far East Tour prva je njihova turneja po Aziji, a Punčke – na gitari i vokalima Lucija Ivšić, Anja Tkalec na bassu, te novi član Goran Nježić na bubnjevima – prošle su Maleziju, Filipine, Tajvan i Japan.


“Dugo vremena smo se borili s činjenicom da smo izloženi i da se često osjećaš kao objekt koji publika promatra, prosuđuje, ocjenjuje i teško je oduprijeti se tome i ne dopustiti da to utječe na tvoje vlastito mišljenje o samome sebi. Nakon više od 400 koncerata i dalje imam tremu pred nastup. Samo izdržim i kad se popnem na stage eksplodiram i trema prođe”, komentirala je Lucija. Uspješno su ušle u 12. godinu postojanja. Uporni su i iskreni, puno rade, ne zanima ih što drugi misle o njima i rade samo ono što žele. Recept za uspjeh, ali i jako trnovit put. Iako im je glazba najveća strast u životu, imaju i druge strasti. Anja radi u knjižnici HAZU, Goran režira filmove i predaje teoriju boja u Švicarskoj, a Lucija je producent festivala i booking agent i menadžer nekoliko hrvatskih i stranih bendova.

Satan Panonski, Pogreb X, Majke, Brener Depilacija, Kojoti, Harp Explosion – Thee One Man Band, Septica, Punčke. Na prvu bi se moglo zaključiti kako su Vinkovci poticajna sredina za rock.

“Punčke su moja terapija i ispušni ventil već godinama i svaka pjesma je neka moja faza, nesigurnost, upitnik iznad glave koji pokušavam riješiti. Vjerujem da ima još mnogo ljudi koji se preispituju, važu razne situacije i vlastite i tuđe postupke – ja to samo prenesem onda u pjesmu, samo možda ne tako očito jer ne želim da sve bude čitko na prvu”, istaknula je Lucija. Treba stati kada je najbolje. Iza njih je 12 fantastičnih godina, više od 400 koncerata po cijelom svijetu. Punčke su obilježile njihove živote i pružile nevjerojatno iskustvo, bogatstvo, priče, znanje – apsolutno neprocjenjive stvari. Sada je vrijeme da to završi, vrijeme je za restart i nove stvari. Vjeruju da mogu još puno toga napraviti i ne mora sve biti kroz Punčke ili bilo koju drugu “jednu” stvar.

“Selim se u Melbourne i malo je nezgodno imati turneje na ovom kontinentu, tako da je ovo oproštaj od Europe, ali ne i od ostatka svijeta”, objasnila je Lucija.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno