17 C
Vinkovci
Srijeda, 29. svibnja 2024.

Punk rock legende G.B.H. u listopadu u zagrebačkom Boogaloou!

Više od autora

- vl promo-

U četvrtak 20. listopada, u zagrebačkom Boogaloo Clubu, nakon dugo vremena će se održati prava punk fešta jer se nakon pet godina u Zagreb ponovo vračaju britanske legende G.B.H., koji dolaze u sklopu svoje obljetničke turneje “City Baby Attacked By Rats 40th Anniversary Tour 2022”, a sa kojom obilježavaju 40 godina od izlaska svog prvog albuma “City Baby Attacked By Rats” koji slovi za jedan od najboljih i najbitnijih punk rock albuma.

G.B.H. | foto: Daniel Cruz/Twilight Promotion

Pored G.B.H. će na ovom punk rock spektaklu nastupiti i nedavno ponovo osnovane slovenske hard core punk legende Odpadki civilizacije koji su svojim povratkom na scenu u Sloveniji izazvali pravi boom! Odpadki civilizacije su osnovani 1982. i slove za jedan od najboljih hard core punk bendova sa ovih prostora. Godine 1983. pojavljuju se na kompilicjskom albumu “Kaj je alternative”, a 1985. sa četiri pjesme na kultnoj hc punk kompilaciji “Hard Core Ljubljana” na kojoj se nalazi i njihov najveći hit “Vojna – smrt”. U bližoj budućnosti planiraju objaviti album sa starim i novim materijalom od kojeg je njihova nova pjesma “Anarhija” već uvrštena na koncertnu set listu i vrlo dobro prihvaćena od publike.

ODPADKI CIVILIZACIJE | foto: Twilight Promotion

Iz Beograda na ovu punk feštu dolaze Vox Populi koji od 1994. furaju bezkompromisnu punk priču i slove za i tamošnje hard core punk legende. Pored svirki sa UK Subs, Exploited, GBH, D.R.I., Dead Kennedys, Varukers…. Mogu se pohvaliti i sa nastupom na največem punk festivalu na svijetu “Rebelion” u britanskom gradu Blackpool, a na ovom koncertu će predstavit i svoj novi singl “Javna tajna”.

VOX POPULI | foto: Twilight Promotion

Kao predstavnici lokalne punk rock scene će nastupiti zagrebački old school punk rockeri Eksodus koji svoju punk priču furaju već skoro 40 godina, od 1983. godine.

EKSODUS | foto: Twilight Promotion

Punk rock legende G.B.H. snovani su 1978. u Birminghamu. Već sa svojim prvim singlovima “No Survivors” i “Give Me Fire” se probijaju na “Top Of The UK Charts” i odmah zadobivaju veliku pozornost svojim specifičnim hard core punk rock zvukom i ekscentričnim punk imageom. Prvi album “City Baby Atatcked By Rats” izlazi 1982. i G.B.H. odmah dovodi do vrha punk scene. Ubrzo slijede američke i japanske turneje gdje sviraju u velikim dvoranama čime, uz The Exploited, postaju najvećom aktivnom punk rock grupom. Album “City Baby Atatcked By Rats” i njegov nastavak iz 1983. “City Baby Revenge” danas slove za punk klasike.Kroz godine G.B.H. izdaju cijeli niz albuma, pune dvorane po cijelom svijetu, pjevač Colin postaje ikona punk scene, a njihov logo se nalazi na tisućama kožnih jakni punkera širom svijeta. Zahvaljujući svojoj beskompromisnosti i originalnosti postaju jedan od najvećih punk rock bendova druge generacije uz The Exploited, Dead Kennedys, UK Subs, Discharge,…. a zbog svojeg koketriranja sa metal zvukom i metal scena navodi G.B.H. za jedne od svojih uzora pa tako i Sepultura, Metallica, Slayer (obradili pjesmu “Sick Boy”)….. a mediji su ih prozvali “Motörhead on ’45” što bi značilo; “ubrzani Motörhead”.

G.B.H. su prvi puta nastupili u Zagrebu 1987. u legendarnom Kulušiću, a posljednji puta prije pet godina u Vintage Industrial Baru. Ovo će im bit treći nastup u Boogaloo Clubu gdje su prvi puta nastupili u prepunoj dvorani 1999. godine na koncertu o kojem se još i dandanas priča.

G.B.H. | foto: Twilight Promotion

Zanimljivo je da su GBH jedna od rijetkih grupa koja je opstala u gotovo originalnoj postavi od samog početka, samo se bubnjar promijenio i to prije više od 30 godina, a što je vjerojatno i jedna od tajni njihovog uspjeha. Godine 1996. objavljuju album “Punk Junkies” koji je uz album “Beat the Bastards” od The Exploiteda proglašen za najbolji punk rock album godine zbog svoje odlične moderne produkcije. Sa jedanaestim studijskim albumom “Parfume and Piss” se G.B.H. se vračaju svom prvobitnom sirovom zvuku, vjerojatno najvećom zaslugom producenta Lars Frederiksena iz Rancida i postižu ponovnu veliku pažnju medija i publike. Priču nastavljaju sa svojim dvanestim albumom “Momentum” iz 2017. sa kojim se još uvijek zadržavaju u samom vrhu svjetske punk rock scene.

Koncert će započeti u 20:00 sati. Akcijska cijena ulaznica iznosi 100 kn do ponedjeljka 19. rujna , a od utorka 20. rujna će ulaznice koštati 120 kn, dok će na dan konerta ulaznice koštati 140 kn. Ulaznice se mogu kupiti u zagrebačkim shopovima Dirty Old Shop (Trtinska 18) i Rockmark – (Ul. Hrvatske bratske zajednice 4) kao i naručiti preko njihovih web shopova, u Boogaloo Caffe Baru ( Ul. Grad aVukovara 68 – ulaz iz Ul. Ivana Lučića  od 10:00 – 15:00),  te preko Entrio sustava te Entrio prodajnih mjesta.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno