Galerija fotografije Meraja Vinkovci naredni vikend domaćin je Radionice pokreta, videa i zvuka i multimedijalne predstave “Prostor ni ja”. Radionica će bit održana u subotu u 19:30 sati, a predstava u nedjelju u 18 sati. Za koreografiju i izvedbu zadužene su Koraljka Begović i Nastasja Štefanić, za video i montažu Matija Kralj, za zvuk Nastasja Štefanić, dramaturgiju Nikolina Rafaj, kostimografija Dalibor Šakić, produkciju Koraljka Begović i fotografiju Matija Kralj.

Osnovna tema radionice je, ističu organizatori, bavljenje prostorom kroz tri medija, a to su pokret, slika/video i zvuk. Kako promatrati i reagirati na prostor koji nas okružuje, bio on unutarnji ili vanjski, zatvoreni ili otvoreni, prirodni ili urbani?!

Video umjetnik Matija Kralj polaznike će podučiti osnovama snimanja eksterijera i interijera te kako snimiti tijelo i pokret u tim prostorima u formatu one take videa. Koreografkinje i plesačice Koraljka Begović i Nastasja Štefanić će kroz različite improvizacijske zadatke/igre polaznike učiti o pojmu vlastite kinesfere, odnosu spram prostora u kojemu se nalaze te kako utjeloviti različite prostorne elemente koji ih okružuju (linije u prostoru, oblike, teksture). Nastasja Štefanić koja je ujedno i glazbenica će s polaznicima raditi na osluškivanju prostora i svog tijela u pokretu te kako prikupljati i snimati različite zvukove oko sebe.

Cilj ovih zadataka i same radionice je produbiti svijest o sebi i o prostorima u kojima se svakodnevno nalazimo, krećemo se, boravimo. Kao finalni produkt voditelji radionica će s polaznicima kreirati pokretno-zvučno-video instalaciju u prostoru.

Polazišna motivacija za rad na interdisciplinarnom projektu Prostor ni ja je želja za istraživanjem teme prostora u suvremenoj plesnoj praksi. Na koji način specifična obilježja i zakonitosti određenog/ih prostora uvjetuju kretanje tijela. Kako tijelo reagira, djeluje i ponaša se u različitim vrstama okoliša. “Pitanje prostora u plesu nije samo pitanje jednog konkretnog istraživačkog procesa i načina stvaranja specifičnog plesnog vokabulara. Pitanje prostora u plesu postaje politično pitanje. Koliko je ples kazališna umjetnost i što sve utječe na plesnu poetiku uslijed stvaranja materijala u specifičnom prirodnom ili urbanom okruženju Na koji način se ples kao kazališna umjetnost mijenja unutar odluke izmještanja prostora, odnosno korištenjem drugog, ne-kazališnog prostora. Ti drugi odnosno drugačiji prostori postaju takozvanim privremenim autonomnim zonama u kojima informacija postaje ključna alatka koja čini rez s formalnim oblicima i brojnim pokušajima trajnosti koje strukturirani sustav nameće gušeći individualnu kreativnost”, ističu autorice Koraljka Begović i Nastasja Štefanić.