Zbog učestalih upita na temu Financijski instrumenti – Mikro i Mali zajmovi za ruralni razvoj, Upravni odjel za poljoprivredu i infrastrukturu Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i investicije HAMAG-BICRO danas su organizirali informativnu radionicu. Radionica je održana u Velikoj županijskoj vijećnici u Vukovaru. Cilj je bio pojašnjenje svih nejasnoća vezanih uz Mikro i Male zajmove, a riječi je bilo i o mogućnostima dodjele bespovratnih sredstava iz Europskog poljoprivrednog fonda te su dana pojašnjenja postupka prijave i provedbe projekata.

“HAMAG-BICRO trenutno ima u provedbi 2.481 ugovor iz EU fondova, čija ukupna vrijednost iznosi 6,4 milijarde kuna od čega bespovratna sredstva čine 2,5 milijardi kuna. Osim bespovratnih sredstava na raspolaganju su iz Europskoga poljoprivrednoga fonda za ruralni razvoj Mikro i Mali zajmovi i pojedinačna jamstva. Osnovni cilj ovoga je programa jednostavnije brže i lakše ulaganje u poljoprivredu, preradu i šumarstvo”, istaknuo je ovom prigodom član Uprave HAMAG BICRO-a Mario Turalija.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić izrazio je zadovoljstvo dobrom suradnjom s HAMAG-om te istaknuo kako Županija kontinuirano radi na obrazovanju kadrova za rješavanje problematike u poljoprivredi te pomaže razvoj poljoprivrede i kroz Agrocentar i Agroklaster. Radionice na kojima se mogu čuti informacije o jamstvima za kredite župan Galić je ocijenio je vrlo značajnima.

Financijski instrumenti Programa ruralnoga razvoja 2014.-2020. imaju za cilj potaknuti razvoj poljoprivrednoga, prerađivačkoga i šumskoga sektora kroz povoljne uvjete financiranja odnosno niže kamatne stope, niže naknade, duže rokove otplate i veće mogućnosti počeka uz manje instrumenata osiguranja.