Kontaktirajte nas

Aktualno

Radnik u Spačvi ipak može zaraditi plaću do 7.000,00 kn

Objavljeno

-

Sindikati Drvne industrije Spačva d.d. udruženi u SSSH podržavaju rast i razvoj Spačve popraćeno značajnim investicijama u ovoj i proteklim godinama, što je nužno kako bi se nosili s konkurencijom te opstali na tržištu, ujedno povećali plaće i standard svojih radnika. Iako tvrtka danas ima uređeni socijalni dijalog s tri sindikata te uvedene jasne kriterije vrednovanja rada i motivacije nekada dođe i do razilaženja u mišljenju uprave i sidikata. Tako je sindikate zasmetala izjava predsjednika Uprave Spačve Josipa Faletara kako radnik ove tvrtke mjesečno može zaraditi i do 7.000,00 kuna.

Spačva trenutno broji oko 860 uposlenih, a u sklopu poticaja za zapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kroz mjeru stručno osposobljavanje i zapošljavanje zaposleno je 70 radnika.

“Od 860 zaposlenika najveći dio radnika u proizvodnji su na Ugovoru o radu na neodređeno. Od toga broja je 652 pomoćna radnika su sa 1.0 koeficijentom te 116 radnika sa 1.15 koeficijentom. Ostali dio zaposlenih su od 1.15 koeficijentom pa na više.”, rekao je predsjednik sindikata Spačve Ilija Budimir istaknuvši kako je raspon plaća radnika u proizvodnji od 3 do 4 tisuće kuna, uvećano za prijevoz, zavisno od mjesta stanovanja, te ostale dodatke. “U navedeni prosjek plaće zaposlenika od strane poslodavca uračunati su svi dodaci koji ne bi trebali ulaziti u prosjek plaće, kao što su prigodne nagrade prijevoz i slično, te se ne možemo složiti kako je prosječna plaća radnika 5.200,00 kn, a također želim naglasiti da je netočan i podat da radnik u Spačvi može mjesečno zaraditi i do 7 tisuća kuna.”, kaže Ilija Budimir.

Predsjednik Uprave Spačve Josip Faletar još jednom ističe kako je prosječna plaća radnika u Spačvi iznad prosjeka Vukovarsko – srijemske županije i branše, a pobija i navode sindikata da radnik ne može zaraditi i do 7 tisuća kuna mjesečno. “Kada se uključe svi dodaci kolektivnog ugovora radnik u Spačvi može mjesečno zaraditi i više od 7.000,00 kn, kaže Faletar donoseći izračun po kojem je vidljivo da radnik koji radi na koeficijentu 1,3 u ovom slučaju riječ je o rukovaocu noža u furniru, sa radnim stažem 40 godina, koji je jedan tjedan radio noćnu smjenu u mjesecu i ostvario prebačaj 20%, putuje iz Komletinaca i ima dvoje djece na olakšici biti će isplaćeno na ruke 7.022,00 kn.

U ovoj godini u Spačvi predviđaju rast plaća od 9 posto te će u cijelosti iskoristiti mogućnost isplate neoporezivih 7.500,00 kn radnicima tijekom godine. Sva tri sindikata Spačve podržavaju isplatu neoporezivog dijela prigodnih nagrada koji je povećan sa 2.500,00 na 7.500,00 kn, ali i maju i neke zamjerke.

Pravo na prigodne nagrade ne ostvaruju radnici koji su bolesni, koji su na bolovanju, koji su se ozlijedili na radu te završili na bolovanju, trudnice koje su na bolovanju, radnici koji su na kraćim bolovanjima, a pređu određeni cenzus, odnosno radnici moraju biti zastupljeni na radu 80 posto. Postoje i druge mjere koje umanjuju navedeni iznos, a to su različita upozorenja radnicima, kod prijava i odjava radnika ako se na vrijeme ne prijave i odjave i slično.”, kaže Budimir te dodaje kako se radnicima čija je prisutnost na radu između 80% i 100% prigodna nagrada razmjerno umanjuje. Sindikati su stava da prigodne nagrade u iznosa 2.500,00 kn trebaju dobiti svi radnici zaposlenici u firmi kako to propisi nalažu, a poslodavcu ostaje mogućnost koju ima na raspolaganju da navedeni neoporezivi dio iznosa od 5.000,00 kuna propisano za radne rezultate ili slično može provoditi kako bi stimulirao radnike, na način kako to osmisli internim pravilnikom.

“Prigodne nagrade i nagrade po ostvarenim rezultatima su dobra volja poslodavca, kaže Faletar te ističe kako smatra da ih trebaju dobiti svi oni koji su sudjelovali u ostvarenju rezultata i na neki način omogućili da ih mogu i isplatiti. “Prema važećem kolektivnom ugovoru poslodavac može sukladno svojim mogućnostima isplatiti prigodne nagrade, a možemo ih isplatiti samo ako smo zaradili.”, zaključio je Faletar.

Aktualno

Porečani ponovno bolji od Spačve

Objavljeno

-

Napisao/la

    57 pregleda
FOTO: Arhiva

Vinkovački rukometaši u 12. kolu Paket24 Premijer lige ugostili su Poreč i upisali poraz od dva razlike (30:32). Tako su Narančasti u drugom međusobnom susretu ubilježili i drugi poraz.

Prvo poluvrijeme bilo je neizvjesno, igralo se gol za gol, tek na momente su se jedni i drugi znali odvojiti na dva pogotka razlike. Najveću razliku u prvom dijelu imali su gosti kada su u posljednjoj minuti imali čak četiri zgoditka prednosti. Na odmor se otišlo s rezultatom 15:18 u korist Porečana.

Drugo poluvrijeme se nastavilo u istom ritmu, gol za gol. Domaći su uspjeli uhvatiti priključak i izjednačiti na 20:20 u 35. minuti ogleda.

No, to je bilo sve od Spačve koja je cijelo vrijeme hvatala zaostatak koji na kraju nije uspjela dohvatiti. Istrijani se u 57. minuti ponovno odvajaju na +2 što je presudilo utakmicu u njihovu stranu.

Najraspoloženiji kod Vinkovčana bio je Marin Božičević s 9/9, a odmah iza njega je Vignjević s 8 postignutih golova. Goste su predvodili Krajcar, Rađaković i Bošnjak sa 7 zgoditaka.

Spačva se nakon 12 odigranih utakmica nalazi na 7. mjestu s 8 osvojenih bodova.

Ostale su još dvije utakmice do kraja jesenske dionice u kojem Narančasti dočekuju PPD Zagreb, a zatim idu u goste Rudaru.

Nastavi čitati

Aktualno

Tradicija planinara u Vinkovcima čak 69 godina, a kampiranje hit 1954.

Objavljeno

-

Napisao/la

    76 pregleda

Da su Vinkovci već davne 1952. godine imali Planinarsko društvo, svjedoče brojni tekstovi u bogatoj arhivi tadašnjih Vinkovačkih novosti, a broj 13 iz 1954. godine na trećoj nam stranici otkriva bogate aktivnosti planirane za tu godinu. Osnovani 1952. godine, u startu su okupili 32 člana, a samo dvije godine kasnije, u trenutku nastajanja teksta kojeg potpisuju „Dva prijatelja”, čak njih 240.

Planinari su, navodi se u članku, bili važan dio ondašnjih društveno-političkih događanja, pa su tako „svečano ispraćeni od mnoštva građana pri nošenju Titove štafete”, a o aktivnostima koje su planirali te godine svjedoči plan brojnih izleta po bivšoj državi – od Plitvičkih jezera, preko Doboja i povijesnog Bihaća, Jankovca, Đakovštine i požeškog kraja. Najveći je bio na Zagrebačku goru i Samoborsko gorje, uz posjet dvorcu Mokrice, kažu.

Na godišnjoj skupštini, povodom koje je sadržaj i našao mjesto u tadašnjim Vinkovačkim novostima, najavili su brojne izlete među kojima nama najzanimljivije kampiranje, koje je prije gotovo sedam punih desetljeća, bilo vrlo popularno među građanima, ljubiteljima prirode.

„Najinteresantnije i najpohvalnije u planu za ovu godinu jeste nabava šatora i organizacija logorovanja – kampiranja na Plitvičkim jezerima i na moru, od svibnja do rujna te bi svakih 14 dana moglo u istima provesti odmor oko 50 drugova i drugarica, uz daleko manje financijske izdatke u odnosu na cijene za ugostiteljske usluge,” navedeno je. S ciljem smanjenja troškova svojih članova, društvo je osnovalo zajedničku putnu blagajnu. Bio je to zajednički budžet za sufinanciranje skupljih izleta, pojašnjavaju „Dva prijatelja”, autori teksta iz 1954. godine.

Prvi svibnja, primjerice, slavio se na Đerdapu do kojega su stizali brodom. „ Smatramo da je ova zamisao planinara pohvalna, jer je namjera organizirati za sve naše građane, a u suradnji sa sindikalnim organizacijama. Zatražen je poseban brod od Vukovara do Đerdapa i natrag, dok bi na brodu bila glazba, pored bifea i kuhinje. Brod bi noću bio rasvijetljen lampionima i sijalicama raznih boja, a priredio bi se i vatromet na Dunavu, a eventualno bi se prikazivali filmovi,” stoji u tekstu. Još su predviđeni izleti na Majevicu, uz posjet Tuzli i Kreki, a zatim Erdut. Putovalo se na Trebević kod Sarajeva s izletom u glavni grad BiH potom Jajce, Travnik i eventualno Banja Luku. Ljeto je bilo rezervirano za izlet na Papuk i Zvečevo, a rujan u Šumetlicu kod Nove Gradiške. Najzad, početkom listopada išlo se u Ilok i Šarengrad.

Tako su Vinkovčani djelovali u okviru Planinarskog društva još davne 1952. godine, na žalost svih dušobrižnika koji danas osporavaju postojanje jedne hvalevrijedne udruge ljubitelja prirode u ravničarskom kraju. S obzirom na ondašnje stanje gospodarstva i brojne sponzore, čini se kako je bilo sjajno organizirano te nudilo članstvu i sugrađanima zanimljiva putovanja i avanture u prirodi.

Nastavi čitati

Aktualno

Oprosti za Božić, dječja predstava koja otkriva veliku tajnu Sjevernog pola

Objavljeno

-

Napisao/la

    178 pregleda
FOTO: Gradsko kazalište Joze Ivakića

Nakon Večeri bosanskog smjehotresa, Gradsko kazalište Joze Ivakića sutra će ugostiti dječju predstavu „Oprosti za Božić”, autorski projekt Katarine Šestić i Josipe Oršolić.

Predstava će sutra biti izvedena dva puta, u 11 i 12 sati, a svi oni koji nisu uspjeli doći do ulaznica, ovu razigranu i poučnu predstavu moći će pogledati ponovno 18. prosinca.

Radnja predstave vrti se oko svađe dviju sestara, mlađe Laure i starije Nore. Naime, mišljenja u vezi otkrivanja Božića nikako im se ne poklapaju. Laura je roditeljima pripremila božićno iznenađenje, a Nora joj odbija pomoći i sudjelovati u pripremi. „To je sve što ćemo vam zasad otkriti, sve koje zanima nastavak neka dođu u vinkovačko kazalište i pogledaju predstavu”, rekla je glumica Katarina Šestić dodavši kako će mališani izvući bitnu pouku iz predstave, odnosno otkrit će im se velika tajna Sjevernog pola koja će ih sigurno iznenaditi.

Predstava traje 35 minuta, namijenjena je djeci od tri godine i starijima, a oni koji čekaju zadnji tren za kupnju ulaznice, sutra na blagajni kazališta morat će izdvojiti 25 kuna.

„Ovo je prva predstava naše kazališne družine „Iglu”, a na daske koje život znače popet će se nove glumačke nade. Dođite nas podržati i razveselite svoju djecu jednom pravom božićnom predstavom”, pozvala je sve Katarina.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Događanjaprije 1 sat

Drugu adventsku svijeću upalio Jakov Šebalj

Svečano, lijepo i pobožno upaljena je večeras druga adventska svijeća. Betlehemska svijeća, pomirilica, svijeća mira. Upalio ju je maleni Jakov...

Aktualnoprije 3 sata

Porečani ponovno bolji od Spačve

Vinkovački rukometaši u 12. kolu Paket24 Premijer lige ugostili su Poreč i upisali poraz od dva razlike (30:32). Tako su...

Aktualnoprije 5 sati

Tradicija planinara u Vinkovcima čak 69 godina, a kampiranje hit 1954.

Da su Vinkovci već davne 1952. godine imali Planinarsko društvo, svjedoče brojni tekstovi u bogatoj arhivi tadašnjih Vinkovačkih novosti, a...

Vijestiprije 6 sati

Početak posebnog prijateljstva: Bajkeri darivali djecu udruge udomitelja

Stereotipima unatoč, cure dečki u kožnim jaknama i na motorima uopće nisu zločesti. Dapače, većinom se iza tog izgleda kriju...

koronavirusprije 8 sati

Počelo prikupljanje potpisa za referendum o covid potvrdama

Sljedeća dva tjedna, do 18. prosinca, na više od 1200 štandova diljem Hrvatske prikupljaju se potpisi za dvije referendumske inicijative...

Temaprije 9 sati

Epoksi smolu pretvara u mala umjetnička djela

Svojim malim kreacijama dokazuje kako kreativnost uistinu može biti bez granica, potrebna je samo trunka volje i truda. Ilijana Vučković...

Vijestiprije 11 sati

Na području Vukovarsko-srijemske 105 novooboljelih, preminulo 5 osoba

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8,00 sati, u posljednja 24 sata je 105 novih  pozitivnih osoba  na COVID-19,...

Vijestiprije 13 sati

HZZO će test na koronu ubuduće plaćati 62 kune

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ubuduće će brzi antigenski test na covid-19 na uputnicu plaćati 62 kune, izvijestili su iz...

Najčitanije