Sindikati Drvne industrije Spačva d.d. udruženi u SSSH podržavaju rast i razvoj Spačve popraćeno značajnim investicijama u ovoj i proteklim godinama, što je nužno kako bi se nosili s konkurencijom te opstali na tržištu, ujedno povećali plaće i standard svojih radnika. Iako tvrtka danas ima uređeni socijalni dijalog s tri sindikata te uvedene jasne kriterije vrednovanja rada i motivacije nekada dođe i do razilaženja u mišljenju uprave i sidikata. Tako je sindikate zasmetala izjava predsjednika Uprave Spačve Josipa Faletara kako radnik ove tvrtke mjesečno može zaraditi i do 7.000,00 kuna.

Spačva trenutno broji oko 860 uposlenih, a u sklopu poticaja za zapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kroz mjeru stručno osposobljavanje i zapošljavanje zaposleno je 70 radnika.

“Od 860 zaposlenika najveći dio radnika u proizvodnji su na Ugovoru o radu na neodređeno. Od toga broja je 652 pomoćna radnika su sa 1.0 koeficijentom te 116 radnika sa 1.15 koeficijentom. Ostali dio zaposlenih su od 1.15 koeficijentom pa na više.”, rekao je predsjednik sindikata Spačve Ilija Budimir istaknuvši kako je raspon plaća radnika u proizvodnji od 3 do 4 tisuće kuna, uvećano za prijevoz, zavisno od mjesta stanovanja, te ostale dodatke. “U navedeni prosjek plaće zaposlenika od strane poslodavca uračunati su svi dodaci koji ne bi trebali ulaziti u prosjek plaće, kao što su prigodne nagrade prijevoz i slično, te se ne možemo složiti kako je prosječna plaća radnika 5.200,00 kn, a također želim naglasiti da je netočan i podat da radnik u Spačvi može mjesečno zaraditi i do 7 tisuća kuna.”, kaže Ilija Budimir.

Predsjednik Uprave Spačve Josip Faletar još jednom ističe kako je prosječna plaća radnika u Spačvi iznad prosjeka Vukovarsko – srijemske županije i branše, a pobija i navode sindikata da radnik ne može zaraditi i do 7 tisuća kuna mjesečno. “Kada se uključe svi dodaci kolektivnog ugovora radnik u Spačvi može mjesečno zaraditi i više od 7.000,00 kn, kaže Faletar donoseći izračun po kojem je vidljivo da radnik koji radi na koeficijentu 1,3 u ovom slučaju riječ je o rukovaocu noža u furniru, sa radnim stažem 40 godina, koji je jedan tjedan radio noćnu smjenu u mjesecu i ostvario prebačaj 20%, putuje iz Komletinaca i ima dvoje djece na olakšici biti će isplaćeno na ruke 7.022,00 kn.

U ovoj godini u Spačvi predviđaju rast plaća od 9 posto te će u cijelosti iskoristiti mogućnost isplate neoporezivih 7.500,00 kn radnicima tijekom godine. Sva tri sindikata Spačve podržavaju isplatu neoporezivog dijela prigodnih nagrada koji je povećan sa 2.500,00 na 7.500,00 kn, ali i maju i neke zamjerke.

Pravo na prigodne nagrade ne ostvaruju radnici koji su bolesni, koji su na bolovanju, koji su se ozlijedili na radu te završili na bolovanju, trudnice koje su na bolovanju, radnici koji su na kraćim bolovanjima, a pređu određeni cenzus, odnosno radnici moraju biti zastupljeni na radu 80 posto. Postoje i druge mjere koje umanjuju navedeni iznos, a to su različita upozorenja radnicima, kod prijava i odjava radnika ako se na vrijeme ne prijave i odjave i slično.”, kaže Budimir te dodaje kako se radnicima čija je prisutnost na radu između 80% i 100% prigodna nagrada razmjerno umanjuje. Sindikati su stava da prigodne nagrade u iznosa 2.500,00 kn trebaju dobiti svi radnici zaposlenici u firmi kako to propisi nalažu, a poslodavcu ostaje mogućnost koju ima na raspolaganju da navedeni neoporezivi dio iznosa od 5.000,00 kuna propisano za radne rezultate ili slično može provoditi kako bi stimulirao radnike, na način kako to osmisli internim pravilnikom.

“Prigodne nagrade i nagrade po ostvarenim rezultatima su dobra volja poslodavca, kaže Faletar te ističe kako smatra da ih trebaju dobiti svi oni koji su sudjelovali u ostvarenju rezultata i na neki način omogućili da ih mogu i isplatiti. “Prema važećem kolektivnom ugovoru poslodavac može sukladno svojim mogućnostima isplatiti prigodne nagrade, a možemo ih isplatiti samo ako smo zaradili.”, zaključio je Faletar.