28 C
Vinkovci
Petak, 12. kolovoza 2022.

Radovi na aglomeraciji dobro napreduju i u Cerni i Šiškovcima

Više od autora

- vl promo-

Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Intenzivno se radi na provedbi EU sufinanciranog projekta “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna”, a rezultati su iz dana u dan sve vidljiviji na cijelom projektnom području. Radovi se odvijaju u skladu s dinamičkim planom pa je tako od veljače 2019. godine, kada je započelo provođenje projekta, do danas, izgrađeno 91,3 km mreže te 7.283 izvoda za priključak. Ove se godine opsežniji radovi izvode i u samim Vinkovcima pa su tako nedavno završili radovi u Lapovačkoj ulici, a intenzivni radovi trenutno traju u Genscherovoj ulici. Zbog toga je u ovoj vrlo prometnoj gradskoj ulici otežano prometovanje te iz Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije, investitora ovog projekta, pozivaju sugrađane na strpljenje dok radovi ne završe jer rezultat svega bit će nova ili rekonstruirana mreža odvodnje, ali i uređene prometnice i nogostupi ne samo u ovoj ulici nego u svim naseljima u kojima se izvode radovi.

Radi se na području dva grada i četiri općine odnosno u ukupno 11 naselja, a danas je organiziran obilazak radova u Šiškovcima u općini Cerna. Na području te općine projektom je predviđena rekonstrukcija 8 postojećih crpnih stanica, puštanje u rad 25.400 metara postojeće sekundarne mreže s 8 crpnih stanica, izvedba priključnih okana, ukupno u dužini od 12.640 metara na 1.264 pojedinačne lokacije, kao i izgradnja 6.327 metara sekundarne mreže, 1.801 metara transportnih cjevovoda i 4 crpne stanice. Do sada je na području ove općine izgrađeno 4,9 km mreže i 1.100 izvoda za priključak te 4 crpne stanice.

“Radovi se odvijaju u skladu s preporukama epidemiologa kako bi se zaštitilo zdravlje radnika i kako bi se radovi koliko-toliko neometano izvodili, a preporuke nadležnih službi i nadalje će se pratiti te će se tome prilagođavati izvođenje radova. Zadovoljni smo dosadašnjom dinamikom izvođenja radova, do sada postignutim rezultatima i provedenim kontrolama jer je, ukupno gledajući realizaciju, ovaj projekt i nadalje jedan od najuspješnijih projekata u području vodnokomunalne infrastrukture u Hrvatskoj”, ističe direktor VVK, Ivan Rimac. Radove u Šiškovcima obišli su voditelj investicijsko-tehničke pripreme u VVK, Dalibor Pavić i načelnik općine Cerna, Goran Begović. Inače, Projekt “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna” provodi se na području gradova Vinkovci i Otok te općina Ivankovo, Cerna, Andrijaševci i Privlaka. Vrijedan je 384 milijuna kuna, a sa 70,8 posto financira se sredstvima iz Kohezijskog fonda EU. Ostatak su sredstva Ministarstva zaštite okoliša i energetike, 11,7 posto, Hrvatskih voda, 11,7 posto i jedinica lokalne samouprave, 5,8 posto. Projektom je planirana izgradnja i rekonstrukcija sustava javne odvodnje u ukupnoj dužini 162.409 metara s izgradnjom 8.269 priključnih okana i 40 crpnih stanica, rekonstrukcija 22 crpne stanice i izgradnja 7 kišnih preljeva i spremnika.

U tijeku je i nadogradnja UPOV-a Jošine na III. stupanj pročišćavanja, te puštanje u puni pogon ostalih UPOV-a na projektnom području. U okviru projekta nabavljena je i vrijedna oprema za održavanje sustava javne odvodnje.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno