Najveći projekt Županijske uprave za ceste Vukovarsko-srijemske županije ove godine izgradnja je lokalne ceste 46017 od Prkovaca prema Babinoj Gredi, koja je vrlo zahtjevna budući da se radi o 11,2 kilometara ceste. To je i financijski najznačajni projekt “težak” oko 20 milijuna kuna i financiran je iz kreditnih sredstava.

“Radovi na izgradnji ceste krenuli su 3. srpnja i izvodi ih vinkovačka tvrtka Cestorad. Nadamo se da ćemo do kraja ove godine, naravno ukoliko nam to dopuste vremenske prilike i završiti s radovima.”, kazao je prije nekih dvadesetak dana Željko Galić, ravnatelj ŽUC-a, kada je zajedno sa županom Božom Galićem nazočio početku radova.

Kako teku radovi i do kuda su došli provjerili smo ovoga tjedna posjetivši gradilište ceste. Radnici i strojevi Cestorada uvelike koriste ovo lijepo vrijeme te se radovi odvijaju željenom dinamikom, što nam je potvrdio i Tomislav Hlišć, nadzorni inženjer na izgradnji i rekonstrukciji županijske ceste Prkovci-Babina Greda.

“Radimo prvu dionicu ceste Prkovci – Babina Greda i to od naselja Prkovaci do mosta na ulazu u naselje Kladavac. Riječ je o prvih sto profila. Cesta je širine 5,50 metara i radi se kontinuirano sa dijelovima konstrukcije od kamenog sloja, odnosno nasipa te asfalta i bankina koje su podijeljene s otvorenim kanalima lijevo i desno od ceste zajedno s propustima koji vode prema šumi. Kao što vidite trenutno smo u fazi skidanja stare konstrukcije, obavlja se iskop kanala te nasipavanje kamene konstrukcije, nakon čega slijedi uređivanje posteljice i asfaltiranje ceste.”, rekao nam je Tomislav Hlišć.

Istoga dana kada je započela izgradnja ceste Prkovci-Babina Greda krenulo se i sa rekonstrukcijom ŽC 4221 od Cerne do Babine Grede, odnosno dionice kroz Cernu u dužini od 3,2 kilometra. Vrijednost rekonstrukcije ove dionice iznosi 7,7 milijuna kn, a izvođač radova je tvrtka Strabag.

“Riječ je o projektu na kojem smo zajednički radili pune tri godine i evo konačno smo, vjerujem na zadovoljstvo svih, a pogotovo stanovnika ulice Velika Cerna došli i do njegove realizacije.”, rekao nam je načelnik općine Cerna Goran Begović. Istaknuo je da je ovo samo jedan od većih infrastrukturnih projekata koji se trenutno provode ili će se provoditi ove godine na području Općine Cerna te se nada da će biti zamah za oživljavanje gospodarstva i ostanak mladih na ovom području.

Ove godine u planu ŽUC-a je i rekonstrukcija dionice ŽC 4198 u dužini jednog kilometra kroz Šarengrad, točnije kroz Zagrebačku ulicu. Iako se radi o samo jednom kilometru ceste rekonstrukcija će biti zahtjevna budući da će se paralelno raditi sustav odvodnje i kolni prilazi. Procijenjena vrijednosti ovih radova je 5,8 milijuna kuna. U tijeku je i izrada glavnog projekta rekonstrukcije dionice ŽC 4224 od Ulice Josipa Jurja Strossmayera do gospodarske zone u Otoku.