Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama u Palači Srijem u Vukovaru održana je 7. zajednička sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova i Županijske koordinacije za ljudska prava Vukovarsko – srijemske županije.

Na sjednici je bilo riječi o obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama te danima aktivizma kao i izmjenama Kaznenog zakona, Zakona o istražnom postupku i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.
“Moram reći da se kolegice i kolege članovi maksimalno trude i daju svoj doprinos da ova osjetljiva tema, kojoj se u proteklom vremenu nije posvetilo dovoljno pažnje, dobije više pozornosti. Trudimo se da zahvaljujući zakonskim regulativama i svim preporukama koje su spuštene na naš nivo da ih dalje distribuiramo i pustimo na nivo općina i gradova te potaknemo jedinice lokalne samouprave i svih koji žive na tom području da osnuju povjerenstva, aktiviraju se u svojim sredinama i daju svoj doprinos kako bi bilo što manje nasilja nad ženama.”, rekao je predsjednik Povjerenstva za ravnopravnost spolova Đorđe Ćurčić.

Broj od 11 ubijenih žena u protekloj godini pokazuje da se treba što više uključivati u borbu protiv nasilja nad ženama, ističe Ivana Sučić, članica Povjerenstva, voditeljica Županijskog tima dodajući kako ih stoga raduju najavljene izmjene Kaznenog zakona, Zakona o istražnom postupku i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.

“Izmjene su da će sud i kad isteknu svi rokovi za zadržavanje u istražnom zatvoru, ukoliko procjeni da je to važno, moći produljiti mjere zatvora. To je vrlo važna izmjena, a također je važno što će spolni odnošaj bez pristanka također postati silovanje. Bit će izmijenjen i termin bliske osobe iako tu nismo posve zadovoljni jer on i dalje ne podrazumijeva nasilje od strane intimnog partnera, a u prvih 10 mjeseci imali smo 4 takva slučaja ubojstva.” istaknula je Sučić.