15 C
Vinkovci
Petak, 30. rujna 2022.

Rammstein – Mutter (2001.)

Više od autora

- vl promo-mka_rammstein_mutter_2001_ST1

RAMMSTEIN je njemački industrial band osnovan u Berlinu 1993. Godine. Osnovali su ga šestorica tvorničkih radnika iz bivše Istočne Njemačke Christoph ‘Doom’ Schneider (bubanj), Christian ‘Flake’ Lorenz (klavijature), Till Lindemann (vokal), Oliver Riedel (bas), Richard Kruspe Bernstein (gitara) i Paul Landers (gitara). Zanimljivo je da u toj postavi djeluju i danas, gotovo četvrt stoljeća od svog osnutka. Njihov glazbeni izričaj je uistinu teško definirati. Sami članovi benda vole nazivati svoju glazbu ‘Tanzmetalom’ (Metal za ples), a tekstovi njihovih pjesama znaju biti prilično morbidni i kontroverzni. Do danas su prodali više od 12 milijuna albuma širom svijeta, a za ne vjerovati je da ovaj čvrsti band ima jednako snažnu bazu fanova u oba spolna tabora: i muškom i ženskom.

Band je do sada objavio šest studijskih albuma: ‘Herzeleid’ (1995.), ‘Sehnsucht’ (1997.), ‘Mutter’ (2001.), ‘Reise, Reise’ (2004.), ‘Rosenrot’ (2005.) ta za sada posljednji album, sedam godina star ‘Liebe Is Für Alle Da’ (2009.). Tomu treba dodati nekoliko live i video izdanja, jednu službenu kompilaciju, hrpetinu fantastičnih nastupa uživo te pregršt video spotova koji se pamte.

Album ‘Mutter’ je bio jedan od ključnih albuma banda koji ih je izbacio u sam vrh tadašnjeg glazbenog mainstreama. Čvrsti kao uvijek i melodični kao nikad, pjesme poput ‘Mein Herz Brennt’, ‘Links 2-3-4’, ‘Ich Will’, ‘Zwitter’, naslovna ‘Mutter’, frenetični singl ‘Feuer Frei!’ koji je poslužio kao uvod u popularni film ‘xXx’ (2002.) (Za slijedeću nam godinu javljaju i treći izdanak ovog serijala sa izvornom postavom) te možda ponajviše sjajna ‘Sonne’ koju popratio jednako upečatljiv video sa ‘strašnom Snjeguljicom’ kakvu do tad niste imali priliku vidjeti. Nakon ‘Muttera’ niti za Rammstein a niti za njihove poklonike benda više ništa neće biti kako je bilo: ljestvica je podignuta vrlo visoko a Rammstein će srećom ‘obasut’ nas s još nekoliko sjajnih albuma počevši od ‘Reise, Reise’, ‘Rosenrot’ i ‘Liebe Is Für Alle Da’.

Doduše, bilo bi krajnje vrijeme da čujemo i štogod novog od fantastičnog njemačkog seksteta nadaleko poznatog pod imenom Rammstein …

COVER Mutter

VIDEO Sonne

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno