Pod pokroviteljstvom općine Nijemci i u organizaciji Turističke zajednice općine Nijemci, već 22. put održana je manifestacija pod nazivom  “Divan je kićeni Srijem”. I ove godine je pripremljen bogat kulturno-umjetnički i sportski program kako bi okupili Hrvate s jedne i druge strane Srijema te pokazali svu njegovu raskoš i ljepotu.

“Divan je kićeni Srijem” središnja je manifestacija koja njeguje tradicijsku kulturu, folklorno nasljeđe i identitet zapadnog Srijema, a organizatori su priredili niz zanimljivih događanja koja su okupila i mlade i stare, žitelje Nijemaca, ali i Slavonije i Srijema. Nositelji su manifestacije kulturno-umjetnička društva općine Nijemci, koja se trude svojim nesebičnim radom očuvati kulturnu baštinu našega kraja i odgajati novi naraštaj na vrijednostima kulturne civilizacije našega doba.

“Svaka manifestacija je dodatni sadržaj nekoj destinaciji, pa tako i naša “Divan je kićeni Srijem“ koja se održava već dugi niz godina. Iz godine u godinu se trudimo ju obogatiti kako bi privukli što više posjetitelja, a nastavit ćemo se truditi i dalje te otkrivati nove razloge za dolazak u Nijemce“, rekla je Katarina Šarkić, direktorica Turističkog ureda TZ-a Općine Nijemci.

Manifestacija je ove godine trajala 4 dana. Počela je 9. lipnja ribičkim natjecanjem pecanjem na plovak održanim na rijeci Spačvi, a glavni dio održan je u petak, subotu i nedjelju. U petak smo imali stand up komediju koju je vodio Davor Dretar Drele, a poslije toga su nas zabavili Tamburaši za dušu. Subota je cijela bila ispunjena događajima, pa je već u jutarnjim satima u Nijemce stigla Hrvatska vojska, Vatrogasni klub Nijemci organizirao je sportska natjecanja, bogat program za djecu priredilo je kazalište iz Zagreba La La Land, dok je navečer održano svečano otvorenje i koncert Luke Nižetića. Nedjelja je bila rezervirana za mimohod i nastup kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske i BiH te predstavu namijenjenoj djeci “Djed i Karlo”. Važno je spomenuti i turističko-gospodarski sajam te vožnju brodom “Sveta Katarina” Bosutom.

“Divan je kićeni Srijem napokon je postao sve ono što smo htjeli, jedna od glavnih manifestacija u našoj županiji, a i dalje. Pokazatelj je tradicije, kulture i svih djelovanja naših udruga, ali i promidžba za naše Nijemce i gospodarske subjekte. Ove godine nas je poslužilo lijepo vrijeme, pa mislim će 22. po redu manifestacija biti reprezentativna i glavni pokazatelj naše ponude“, istaknuo je Vjekoslav Belajević, načelnik Općine Nijemci.

Ova tradicionalna manifestacija koja prikazuje ljepote i bogatstvo Srijema mnogo znači za turističke ambicije Općine Nijemci jer pruža široku, raznoliku lepezu događaja koji privlače posjetitelje različite životne dobi – djecu, mlade i odrasle, sportaše, ljubitelje tradicije i kulture. S time se slaže i župan vukovarsko-srijemski Božo Galić, koji je napomenuo kako mu je drago što jedna ovakva manifestacija živi već dugi niz godina i njeguje tradiciju, kulturu i baštinu te dodao:

“Želimo da budućnost naše Slavonije i Srijema bude ono što su i zaslužili, da se tu dobro živi, da ljudi ostanu u svojim domovima, da imaju svoje poslove i plaće te da i dalje sudjeluju u manifestacijama i budu društveno aktivni. U ovim teškim vremenima mislim da je važno širiti pozitivnu energiju i pozitivne misli, a ova manifestacija upravo to i čini“.