23 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 15. srpnja 2024.

Raspisan Foto natječaj „Spačva – pluća naša“

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Povodom Međunarodnog dana šuma, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije, u suradnji s Hrvatskim šumama – Uprava šuma podružnica Vinkovci, raspisala je FOTO natječaj pod nazivom „Spačva – pluća naša“.

Cilj je foto natječaja, navodi se, pokazati ljepotu Spačvanske šume, najcjelovitije šume hrasta lužnjaka u Hrvatskoj i potaknuti građane na boravak u prirodi.

“O veličini i važnosti šuma hrasta spačvanskog područja svjedoči podatak da se jedna petina svih šuma lužnjaka u Hrvatskoj nalazi upravo u Spačvi. Šume osiguravaju cijeli niz dobrobiti za ljude kroz usluge ekosustava koje su u Hrvatskoj prepoznate i kao općekorisne funkcije šuma. Neke od usluga su zaštita od erozije, bujica i poplava; utjecaj na vodni režim i kvalitetu voda; utjecaj na plodnost tla; utjecaj na klimu i ublažavanje klimatskih promjena; zaštita i unaprjeđenje čovjekovog okoliša; stvaranje kisika, vezivanje ugljika i pročišćivanje atmosfere; rekreativna, turistička i zdravstvena funkcija; podržavanje bioraznolikosti i doprinos njenom očuvanju. Naziv foto natječaja simbolika je za ovogodišnju temu Međunarodnog dana šuma koja glasi „Šume i zdravlje“. Na nama je da zaštitimo te dragocjene prirodne resurse”, poručuju iz JU za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima VSŽ.

Svi detalji natječaja dostupni su na web stranici VSŽ, a  fotografije treba poslati na e-mail adresu: fotonatječaj.juvsz@gmail.com do 16. ožujka 2023. do ponoći.

Autore najboljih fotografija očekuju vrijedne nagrade.

1. nagrada je Noćenje s wellnessom za dvije osobe u Otočkim virovima, 2. nagrada je obilazak lovišta „Kunjevci“ na električnim vozilima i ručak u Lovačkoj kući „Kunjevci“ za četiri osobe, a 3. nagrada je  vožnja Bosutom turističkom brodicom iz Andrijaševaca za 15 osoba u trajanju 1 sat.

“S nestrpljenjem očekujemo i veselimo se Vašim fotografijama!”, poručuju organizatori.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno