6 C
Vinkovci
Četvrtak, 8. prosinca 2022.

Raspisani svibanjski lokalni izbori

Više od autora

- vl promo-
Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila sve predložene odluke o lokalnim izborima, čime su oni i raspisani.

“Posljednji redovni izbori održani su 2017. godine. Idući izbori trebali bi se održati 16. svibnja ove godine, stoga je raspisana odluka o održavanju izbora. Raspisivanjem tih odluka prestaje dužnost svim dužnosnicima. Također, navedene odluke stupit će na snagu 15. travnja”, objasnio je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

A u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo već su objavili preporuke za osiguranje epidemioloških mjera u izbornom procesu. Tako između ostalog upozoravaju kako se tijekom svih aktivnosti koje poduzimaju članovi izbornih tijela i njihovih stručnih timova, svi sudionici moraju pridržavati mjere fizičke udaljenosti od 2 metra u odnosu na druge osobe osim ako se radi o članovima istog kućanstva ili osoba koje su uobičajeno u bliskom kontaktu. Obvezno je, napominju i nošenje maski za lice ili medicinskih maski za sve osobe u zatvorenim prostorima. Preporučuje se i uspostava sustava vođenja evidencije svih prisutnih osoba radi lakšeg naknadnog epidemiološkog praćenja kontakata u slučaju pojave zaraze korona virusom. Evidencija mora sadržavati ime i prezime, telefonski broj te vrijeme ulaska i izlaska iz objekta.

Nadalje, u radnim prostorima sjedeća i stajaća mjesta treba rasporediti tako da budu na međusobnoj udaljenosti od 2 metra, a lanovi izbornih tijela i njihovih stručnih timova trebaju prije dolaska u smjenu izmjeriti tjelesnu temperaturu.

Ako im je tjelesna temperatura viša od 37,2 °C u jutarnjim satima, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti, treba se javiti nadređenom i ne dolaziti obavljati izbornu radnju dok se telefonski ne javi nadležnom obiteljskom liječniku. Po završetku rada izbornih tijela potrebno je temeljito dezinficirati površine i provjetriti prostorije, naglašavaju iz HZJZ-a.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno