Raspitali smo se kako i kada možete registrirati vozilo i obaviti servis u Vinkovcima

0
862

Mjere koje donosi Nacionalni stožer civilne zaštite, a koje su nužne za sprječavanje širenja koronavirusa, sve su strože i strože i mnogi se pitaju kako će se one odraziti na neke redovne potrebe građana. Mi smo stoga istražili kako će u narednom periodu, dok su na snazi posebne mjere, funkcionirati stanice za tehničke preglede vozila i registraciju, ali i autokuće, odnosno servisi, te osiguravajuće kuće.

“Napravili smo reorganizaciju, jedan dio radnika je na godišnjim odmorima, pa tehnički pregled i registriranje vozila sada obavljamo od 8 do 17 sati. Što se tiče sigurnosnih mjera, tu bih naglasio da svake subote radimo dezinfekciju svih naših prostorija, a naši djelatnici u svakodnevnim poslovima koriste gumene rukavice i priručna dezinfekcijska sredstva. Moram pohvaliti građane koji se, barem kod nas, ponašaju odgovorno, drže razmak i poštuju propise”, ističe tajnik Autokluba Vinkovci Milan Bičanić.

Dodaje i da je Automehanika Vinkovci, ovlašteni servis za Ford vozila i salon za prodaju, zatvoren do daljnjeg. I ostale autokuće i servisi prilagođavaju svoje poslovanje novonastaloj situaciji. Prodajni saloni mahom su zatvoreni, a prodavači na godišnjim odmorima, dok servisi ipak rade, ali skraćeno. U Autowillu rade smanjenim kapacitetima od 8 do 16 sati uz, kako kažu, poštivanje svih sigurnosnih mjera i praćenje informacija Nacionalnog stožera civilne zaštite. Ista situacija je i u Autocentru Duo i u Autodomu Vidaković. U Auto kući Šimun pak rade od 7 do 16 sati, ali uz 24-satno dežurstvo u slučaju potrebe. U Auto servisu Crnaić nisu skratili radno vrijeme, rade od 7 do 17 sati, ali su strankama, kažu, osigurali sve potrebne sigurnosne uvijete.

Kontaktirali smo i neka osiguravajuća društva, pa smo tako u Eurohercu saznali da još uvijek rade od 7 do 17 sati, uz stroge mjere kontrole, dok su u Croatia osiguranju građanima dostupni od 8 do 16 sati.

Inače, iz Centara za vozila Hrvatske objašnjavaju da sve stanice za tehnički pregled vozila u Hrvatskoj i dalje obavljaju poslove tehničkih pregleda i registracije vozila, ali uz pridržavanje svih mjera i preporuka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i ostalih nadležnih tijela.

Zanimljivo je vidjeti koje su to mjere, pa tako recimo ističu da se posebne mjere predostrožnosti kod tehničkog pregleda odnose na uputu da svi voditelji stanica za tehnički pregled za sve djelatnike pribave dovoljnu količinu jednokratnih lateks rukavica i tekućine te pribora za dezinficiranje ili pranje ruku.

Kod tehničkog pregleda vozila djelatnici moraju uputiti stranke da spuste sve prozore kako bi se unutrašnjost vozila prozračila, a kod pregleda unutrašnjosti automobila moraju oprati i dezinficirati ruke prije ulaska u vozilo, te nakon izlaska iz vozila ponovno prati i dezinficirati ruke ili koristiti jednokratne lateks rukavice koje treba mijenjati poslije svakog pregleda unutrašnjosti automobila.

U uputama nadalje stoji da se prilikom provedbe tehničkog pregleda nikako rukama ne smiju dodirivati lice, nos, usta i oči. Po završetku radnog vremena nadzornici se obavezno moraju presvući u svakodnevnu odjeću i obuću, a ako se nosi kući na pranje, radna odjeća se mora nositi u zatvorenim vrećicama.