26 C
Vinkovci
Nedjelja, 14. kolovoza 2022.

Rast cijena energenata ne jenjava

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Posljednjih nekoliko mjeseci među hrvatskim građanima poskupljenje je definitivno najčešće izgovorena riječ. Drastično poskupljenje energenata, ponajviše električne energije, a zatim i prehrambenih namirnica zadaju nam glavobolje pa se mnogi pitaju što je sljedeće?

Poskupjelo je doslovno sve, od struje, plina i goriva pa sve do građevinskog materijala i prehrambenih namirnica. Odrazilo se to, očekivano, i na cjelokupno gospodarstvo. Cijene rastu gotovo na dnevnoj razini i jedan je to od glavnih pokretača inflacije koja je u Hrvatskoj dosegnula rekordnu razinu. Prosječni rast potrošačkih cijena tako je u prvoj polovici 2022. iznosio 8,6 posto.

Troškovi struje, goriva i materijala koji se koriste u gospodarstvu za mnoge su postali ogroman teret i stvaraju im svakodnevne probleme u poslovanju. Upravo zbog toga mnogi javni isporučitelji vodnih usluga u Hrvatskoj povećali su cijenu vode koja, važno je napomenuti, u Vinkovcima još uvijek nije poskupjela. Vinkovački vodovod i kanalizacija cijenu vode nije mijenjao od 2011. godine, odnosno od 2014. godine kada je poskupjela usluga pročišćavanja.

Građane Hrvatske po svemu sudeći čeka teška jesen, nakon koje bi mogla uslijediti još teža zima.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno