7 C
Vinkovci
Četvrtak, 1. prosinca 2022.

Razbijač (1993.)

Više od autora

- vl promo-Godina je 1996. Lovac najopasnijih zločinaca, policijski detektiv John Spartan nazvan Razbijač, upravo pokušava uhititi psihopatskog kriminalca Simona Phoenixa koji u jednoj zgradi drži trideset talaca. U akciji je uništena cijela zgrada s taocima a uhićeni ubojica zakune se da je za njihovu smrt kriv policajac Spartan. Obojica su kažnjeni tako da su zaleđeni s ‘perspektivom’ da budu odleđeni u budućnosti.

Godina je 2032. Los Angeles se sad zove San Angeles i u njemu je ostvareno ono o čemu su sanjali svi utopisti: to je društvo mira i napretka koje ne poznaje nasilje i siromaštvo. Phoenixa vode na sud gdje bi ga trebali pustiti na uvjetnu slobodu no on pobije policajce i krene gradom u osvetnički pohod. Gradom upravlja miroljubivi gradonačelnik Raymond Cocteau s policijom koja je zaboravila što je nasilje. Mlada policajka Lenina Huxley sjeti se zaleđenog Spartana, jedine osobe koja može zaustaviti Phoenixa.

Film ‘Razbijač’ (Demolition Man, 1993.) se može pohvaliti izvrsnim akcijskim scenama koje su prožete duhovitim dijalozima. Ono što film spašava od površnosti jest njegova autoironija: sam sebe ne shvaća ozbiljno pa je zato satira koja se odnosi na buduće društvo bez nasilja inteligentna i duhovita. Izuzetno je brzog ritma.

U glavnoj je ulozi Sylvester Stallone, glumac zaslužan za stvaranje dva kultna lika, boksača Rockyja (za što je 1976. bio nominiran za Oscara kao najbolji glumac) i neustrašivog borca Johna Ramba. Ovo je jedan od njegovih boljih akcijskih filmova. Uz Stallonea pojavljuju se izvrstan Wesley Snipes (Blade, Jungle Fever) i Sandra Bullock (Mreža, Dok si spavao) koja je upravo zahvaljujući ovoj ulozi zapala za oko redatelju Jan de Bontu koji joj je ponudio ulogu u “Brzini” i preko noći je učinio zvijezdom. Naslovnu pjesmu Demolition Man’ napisao je poznati pjevač Sting.

Film je režirao Marco Brambilla prema scenariju Petera M. Lenkova i Roberta Reneaua.

TRAILER: DEMOLITION MAN [1993]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno