22 C
Vinkovci
Četvrtak, 26. svibnja 2022.

RAZGOVOR – Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke

Više od autora

- vl promo-
Novosti
Novosti
mario.brcic@novosti.hr
Na Ekonomskom fakultetu u Osijeku održano je u petak zanimljivo predavanje na temu „Strategija uvođenja eura – izazovi i perspektive“, a o tome je za sve studente i ostale zainteresirane govorio guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić i upravo je to bio povod našeg ekskluzivnog razgovora.
Guverner Vujčić predstavio je Eurostrategiju, zajednički dokument HNB-a i Vlade Republike Hrvatske kao polazišnu točku za proces uvođenja eura u Hrvatskoj. Specifičnosti domaćeg gospodarstva idu u prilog uvođenju eura jer je Hrvatska najmanja država članica Europske unije koja još uvijek koristi vlastitu valutu i snažno je trgovinski integrirana s europodručjem što se odražava u visokoj usklađenosti poslovnih ciklusa. Fiksni tečaj po kojemu će se kuna konvertirati bit će određen nakon što Hrvatska ispuni kriterije za uvođenje eura, a javnost će s time biti upoznata otprilike šest mjeseci prije dana konverzije.
Ova tema već od samog ulaska Hrvatske u Europsku uniju budila je puno pažnje građana, ali i ekonomskih analitičara koji su uvijek imali za i protiv uvođenja eura. Razlog je zbog toga bio ovaj naš razgovor s guvernerom Vujčićem koji će nam nastavku odgovoriti na nekoliko pitanja koji objašnjavaju cijeli proces uvođenja eura umjesto naše kune, te hoće li cijene zaista po najavama i procjenama rasti.
„Zbog uvođenja eura cijene neće rasti ništa više nego li bi i inače rasle. Iskustva država koje su dosad uvele euro upućuju na to da je strah dijela hrvatskih građana neutemeljen.“, potvrđuje guverner Vujčić.

Cijeli razgovor možete pročitati u Vinkovačkom listu!

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno