U svim školama s dvije smjene školski sat trebao bi biti skraćen s 45 na 40 minuta, neslužbeno doznaju 24 sata. Ta novina trebala bi omogućiti potrebno vrijeme između dvije smjene za dezinfekciju i čišćenje školskih prostora i učionica. A uz druge epidemiološke mjere, smjene će služiti za održavanje distance između grupa učenika.

No ravnatelji škola koje će primiti učenike imaju još mnogo pitanja, od toga kakva će biti ograničenja broja učenika po jednom razredu do toga kako će se rješavati pitanje zdravstveno ugroženih nastavnika te njihovih zamjena kad i ako probije epidemija.

Resorni ministar Radovan Fuchs prošli je tjedan najavio da će učinit sve kako bi se učenici vratili u školske klupe, a studenti na fakultete. “Sama odluka, u čije donošenje ćemo uključiti širi krug stručnjaka, ovisit će prvenstveno o epidemiološkim preporukama. Možda preporuke budu različite, za različite županije i gradove”, poručio je. S reformom školstva će nastaviti, neće počinjati od početka. “Treba se nastaviti, reforma je dugotrajan proces u kojemu treba ispravljati ono što nije dobro i podupirati ono što nije”, kazao je ministar.