Vinkovci su grad koji oduvijek njeguje uzornu međunarodnu suradnju. S brojnim gradovima uspostavili su čvrste i prijateljske odnose i danas ih s razlogom zovemo gradovima prijateljima, a među najboljim pokazateljima da se ne radi tek o pukom potpisivanju sporazuma već o pravoj prijateljskoj ljubavi su svakako gradovi Kenzingen i Camponogare.

Bogata i raznovrsna međunarodna suradnja nešto su na što je naš grad itekako ponosan. Počeci međunarodne suradnje datiraju iz razdoblja bivše općine Vinkovci, prije Domovinskog rata kada su uspostavljeni odnosi s općinom Ohrid. Kako stoji na službenoj stranici Grada Vinkovaca, razdoblje intenzivnijeg razvoja suradnje počelo je za vrijeme Domovinskog rata kada Vinkovcima pomažu brojni prijatelji iz inozemstva. Završetkom ratnih razaranja i Domovinskog rata, suradnja između Vinkovaca i gradova Camponogare u Italiji i Kenzingena u Njemačkoj se i formalno obilježila potpisivanjem sporazuma o suradnji.

U najtežim trenutcima rata Kenzingen i Camponogare pokazali su veliku solidarnost i želju da pomognu Vinkovcima u prijemu i pružanju utočišta djeci s ratom pogođenog prostora. To je dovelo do velikog prijateljstva koje se godinama njeguje na političkom, gospodarskom, obrazovnom, kulturnom i športskom planu, a posebna je pažnja usmjerena na mlade koji kroz brojne aktivnosti dodatno učvršćuju suradnju. Da su mladi glavni pokretači partnerstva pokazuju i mnogobrojni posjeti i razmjene mladih koji učenicima omogućavaju upoznavanje druge kulture i običaja, druženja, ali i stvaranje doživotnih prijateljstava.

655 kilometara dijeli Vinkovce i Camponogare, talijanski grad smješten u blizini Venecije, sličan gradu na Bosutu, a čija se ekonomija temelji na proizvodnji vina te proizvodnji obuće i kožnih proizvoda. Broji nešto više od 13 tisuća stanovnika koji su posvećeni društvenom i kulturnom razvoju svoga grada, stoga i ne čudi da su održali dobar odnos i s našim gradom, a on se ponajviše ogleda u međusobnim posjetima i razmjenama učenika.

Na sličnom je tragu prijateljstvo i s njemačkim Kenzingenom, prijateljstvo koje je toliko veliko da gotovo da i nema građanina koji za to ne zna. Partnerstvo je začeto na suradnji društava Crvenog križa u ratu, a zahvaljujući provedbi brojnih aktivnosti svake godine ovo partnerstvo je među najživotnijima u njemačko-hrvatskim relacijama. U dosadašnjim projektima sudjelovalo je više od dvije tisuće stanovnika oba grada, a dobar odnos njeguju kroz godišnje posjete manifestacijama Vinkovačke jeseni i Altstadfest te razmjene mladih. Udaljen je preko 1.200 kilometara i ima nešto više od 9 tisuća stanovnika, no sličnost s Vinkovcima vidljiva je u okolnim šumama, vinogradima i livadama, ali i činjenicom da je proglašen spomenikom kulture što čini dodatnu vezu s našim gradom kao najstarijim u Europi. Prvih četvrt stoljeća suradnje trajno je zabilježeno u dvojezičnoj monografiji o prijateljstvu Kenzingena i Vinkovaca, pripremljenoj u suradnji njemačkog Povijesnog društva Pforte i Matice hrvatske Vinkovci.