Foto: she.hr/S.P.

U Vukovaru je danas održana konferencija za medije na kojoj su predstavljeni dosadašnji rezultati provedbe Programa razvoja cikolturizma na kontinentu. O razvoju cikloturizma u Vukovarsko-srijemskoj županiji govorili su župan Božo Galić i Marija Budimir, pročelnica Upravnog odjela za turizam i kulturu VSŽ. Niz aktivnosti vezanih za podizanje kvalitete boravka cikloturista na našem području predstavljen je ispred Muzeja vučedolske kulture u Vukovaru, na biciklističkoj ruti “Put vinograda” prema Iloku,

U prošloj godini, istaknula je Marija Budimir, odrađeno je pet biciklističkih stanica, vidikovac u Šarengradu te tri odmorišta, u šumi Šumanovci i gradovima Vukovaru i Iloku. Također, izrađeno je nekoliko prometnih elaborata, koji su temelj za daljnji razvoj, s oznakama i aplikacijom Vision One, koju biciklisti mogu skinuti i koristiti. Jedna od novih definiranih ruta je i “Put vinograda” prema Iloku.

“Upravo se nalazimo na početnoj točki rute “Put vinograda” prema Iloku koja je off road ruta kroz prirodu i vinograde i koju smo osmislili upravo zato jer je cesta prema Iloku vrlo prometna i nije prilagođena cikloturistima. Na ovoj se ruti prolazi i pored našeg Muzeja vučedolske kulture te kroz brojne OPG-ove sve do Šarengrada. Također, označili smo i jednu biciklističku, pješačku i konjičku rutu u Cvelferiji. Nadamo se kako ćemo ovim poboljšanjem našim cikloturistima moći ponuditi više i pokazati ljepote naše županije”, istaknula je Marija Budimir.

Projekt je vrijedan 490 tisuća kuna, od čega su 60 posto bespovratna sredstva Ministarstva turizma, a 40 posto županijska.

“Turizam, uz poljoprivredu, drvni sektor i obnovljive izvore energije predstavlja jednu od strateških grana razvoja naše županije. Za cikloturizam ima puno potencijala i mi ćemo uz pomoć EU fondova izgraditi infrastrukturu za razvoj ove turističke grane”, istaknuop je ovom prilikom župan Božo Galić.

Inače, prema pokazateljima Europske unije, oko 60 milijuna cikloturista putuje biciklističkim rutama diljem Europe, a svakako je cilj da što više njih proputuje i Vukovarsk,o-srijemskom županijom kao i cijelom Hrvatskom.