Franjevački muzej u Vukovaru, mjesto koje je objedinilo riznicu s vrijednim umjetničkim blagom, galeriju slika starih majstora te knjižnicu raritetnih knjiga, opremljeno je u sklopu obnovljenog samostanskog kompleksa, dodajući novi turistički potencijal ovom gradu i regiji.

Posjetiteljima je omogućen pristup crkvi, kripti, zvoniku i klaustru, novoj knjižnici s čitaonicom te sadržajima poput vinoteke i suvenirnice, uključujući i vanjski prostor u kojem se nalazi Pastoralni centar sv. Bono i šetnica s pogledom na Dunav i spomenikom poginulim i nestalim osobama i hrvatskim braniteljima tijekom Domovinskog rata.

“Kod realizacije muzejskih prostora potpuno se posvećujemo isticanju eksponata i prilagodbi elemenata samoj priči muzeja. To je izraz poštovanja prema povijesti i naslijeđu za koje u takvim projektima preuzimamo odgovornost, s ciljem pružanja najboljeg mogućeg iskustva posjetiteljima. Za projektiranje muzejskog prostora i vanjskog Spomen područja žrtvama Domovinskog rata Franjevačkog samostana Vukovar bila je zadužena Radionica arhitekture Goran Rako, Vanja Ilić, Josip Sabolić, a tvrtka Primat RD izradila je, isporučila i montirala kompletnu opremu navedenih prostora. To uključuje, između ostalog, različite toteme, vitrine, stalke, zavjese, ormare te legende, natpisne pločice, oznake s tiskom te izradu Isusove špilje. Nadalje, u suradnji sa Studijem Kušan iz Zagreba u potkrovlju smo opremili prostor knjižnice i čitaonice stolovima, stolicama, policama, ormarima i platnima za projekcije. Bačvama za vino s postoljem, pultom i retropultom sa stalkom za butelje, kao i stolovima i klupama od masiva Opremili smo i vinoteku, što je bio doista poseban zadatak jer franjevci ovog područja njeguju stoljetnu tradiciju vinogradarstva i vinarstva. Ovo nije naš prvi posao vezan uz muzejske građevine, tako da smo vrlo rado prihvatili zahtjevan projekt koji će zasigurno postati jedno od omiljenih odredišta turista s interesom za povijest, umjetnost, tradiciju i vjeru”, ističe Jadranka Havidić predstavnica tvrtke koja je izvodila radove.

Inače, Sam samostan je spomenik kulture visoke A (I.) kategorije, a čuva brojne vrijedne artefakte i nalazišta, od kripte koja je bila prvo groblje, preko križnog puta iz minirane crkve u Bogdanovcima, do dijelova kacige i štita sv. Bona.

“Imamo, između ostalog, i iznimno vrijedne inkunabule, knjige pod nazivom Rarissima Croatica, rijetke strane knjige pisane do 1600. itd., a tu su i skulpture, umjetničke slike, kaleži, od kojih je jedan iz 1530. te razni drugi predmeti koji svjedoče franjevačku i vukovarsku slavnu povijest. Sada svi ti izlošci imaju prikladan prostor u kojem se mogu pokazati u punom sjaju i nadam se da će brojni posjetitelji doći vidjeti i naučiti nešto novo o našem kraju”, poručio je voditelj samostana fra Ivica Jagodić.