U proteklim danima šira javnost, ali i mladi i djeca, imali su priliku sudjelovati u raznovrsnom programu online obilježavanju Europskog tjedna, kojeg je zbog ove neobične situacije uzrokovane pandemijom virusa, Razvojna agencije Vukovarsko-srijemske županije  (RA VSŽ) po prvi put organizirala u cijelosti online.

“Sada kada je organizacija jednog ovako zanimljivog događaja iza nas te nakon što smo prošli tjedan dodijelili nagrade svim sretnim dobitnicima, uzimajući u obzir sam angažman sudionika, ali i povratno zadovoljstvo onih koji su osvojili nagrade, možemo reći kako se ovakav način obilježavanja Europskog tjedna pokazao potpuno pogođenim”, ističu u RA VSŽ.

Tako su, suradnjom djelatnika RA VSŽ, nastavnika i roditelja, djeca od 5. do 8. razreda osnovnih škola s područja VSŽ imala su mogućnost pripreme i sudjelovanja u online „Kvizu za školarce“, a sudjelovalo je čak 60 % osnovnih škola s područja županije. Najbolja među svim školama bila je osnovna škola Josipa Kozarca iz Vinkovaca, koja je prema prosjeku rezultata svojih učenika osvojila prvo mjesto.

“Tako su bistre glavice svojim rezultatima školi priskrbile 25 3D olovki uz popratni potrošni materijal, koji će zasigurno kreativno nadopuniti održavanje nastave za cijeli jedan razred. Iz iste škole 10 učenika je osvojilo i promo pakete naše agencije”, ističu u RA VSŽ.

Za one koji su se posebno istaknuli svojim općim znanjem o Europskoj uniji, RA VSŽ je osigurala 5 nagrada za prvih 5 najboljih učenika osnovnih škola s područja Vukovarsko-srijemske županije. Za osvojeno veliko prvo mjesto učenica Ana Šokčević, 8. c razreda OŠ Gunja, nagrađena je mobitelom Samsung A51. Drugo mjesto i GoPro kameru Hero 7 osvojio je Petar Šokčević, 5. a razred OŠ Gunja. Treće mjesto i tablet Lenovo Tab M8 pripšali su Teni Čavka, 5. a razreda OŠ Josipa Kozarca iz Vinkovaca. Pametni sat Xiaomi osvojili su s četvrtim mjestom Leon Sukobljević, 8. a razred OŠ Nijemci i s petim mjestom Paola Kopić, 5. a razred OŠ Gradište.

U sklopu radijskih emisija na radio postajama Vinkovci, Vukovar i Županja djelatnici RA VSŽ su slušateljima približili dosadašnji rad RA VSŽ te postavili i nagradno pitanje. Vrijednu nagradu, bicikl, osvojili su: slušateljica Radio Vinkovaca Zdenka Lucić, slušatelj Radio Vukovara Filip Leko i slušateljica Radio Županje Snježana Kosić.

U programu Europskog tjedna u RA VSŽ ističu i uspješno održan online webinar na temu ”Primjeri dobre prakse s naglaskom na Program ruralnog razvoja 2014.-2020.”, koji je okupio ispred osobnih računala djelatnike VSŽ, lokalnih razvojnih agencija i lokalne akcijskih grupa s našeg područja. Online interakcija svih sudionika s ciljem predstavljanja razvojnih projekata kao primjera dobre prakse, okupila je i same korisnike projekata, koji su vlastitim osvrtom na pripremu i provedbu te naglaskom benefita koje su ostvarili kroz projekt, dodatno istaknuli važnost realizacije projekata na području naše županije.

Svoje zavidno znanje, navodi se, pokazali su i svi zainteresirani koji su sudjelovali u „Facebook kvizu“ na službenoj facebook stranici RA VSŽ. Tako je tijekom Europskog tjedna, kroz pet dana kviza, svakoga dana 10 osoba koje su točno odgovorile na dnevno postavljeno pitanje, osvojilo vrijedni promo paket RA VSŽ.

“Za kraj željeli bi istaknuti kako je RA VSŽ sve aktivnosti online EU tjedna provodila u sklopu projekta „ESI fondovima do održivog razvoja Vukovarsko-srijemske županije II“, tako smo koristeći široke mogućnosti digitalizacije i interneta, uspjeli i u ovoj izvanrednoj situaciji nastaviti s uspješnom provedbom info aktivnosti na našem projektu te kroz pristupačan i zanimljiv način informirati širu javnost, ali i one mlađe o Europskom tjednu i o Europskoj uniji općenito”, ikstiču u RA VSŽ.