Recikliranje i uljepšavanje okoliša

1982

Edukativan je ovo bio tjedan za djecu Katoličkog dječjeg vrtića Eden. Dan planete Zemlje prigoda i povod je bio za nekoliko aktivnosti koje su mališani s nestrpljenjem dočekali.

Za početak su u dvorištu ovog vrtića zajedno sa svojim odgojiteljicama djeca zasadila cvijeće kako bi uljepšali okoliš ovog velikog dvorišta koje dječji smijeh ispunja već gotovo punih 30 godina. Zajedno sa svojim roditeljima djeca su donijela razne sadnice, pa je šarenilo boja ubrzo preuzelo glavnu riječ. Tu su se našle kadife, zumbuli, tamjan, karanfili, šareni zvončići, salvije, potočnice, petunije…prštalo je sve od imena i šarenila.

 

 


Ideja kako ovaj dan još obilježiti nije se dugo čekala, naime KDV Eden nalazi se u neposrednoj blizini reciklažnog dvorišta vinkovačke tvrtke za gospodarenje otpadom Nevkoš i uz prethodni dogovor i najavu kod direktora Petra i Ivana Bertića pozvani su u obilazak na obostrano zadovoljstvo. Tvrtka Nevkoš nedavno je zajedno s Gradom Vinkovcima završila veliki projekt koji je upravo imao za cilj edukaciju ove dobne skupine o recikliranju, a to je projekt Eko Edukacija. Djeca ovog dječjeg  vrtića su tako prva u obilasku i razgledavanju procesa odlaganja i recikliranja.

Nakon kratke šetnje, koja je također bila edukativna mlađa, srednja i starija skupina pristigla je na reciklažno dvorište. Djelatnik Drago Hodak proveo je znatiželjnu djecu kroz sve dijelove tvrtke i objasnio cijeli proces dovoza, recikliranja i odvoza otpada. Prilika je bila vidjeti gdje završava papir i plastika koju uz edukaciju odgojiteljica u vrtiću revno odvajaju već nekoliko godina u posebne spremnike, kao i ostali otpad koji treba odvajati. Djeci se, naravno, najviše svidjelo što su mogli sjesti u bager za otpad. Osim dobrodošlice kako ne bi otišli praznih ruku pobrinuli su se u Nevkošu te su za poklon dobili male spremnike za razvrstavanje otpada koje će iskoristiti u aktivnostima i daljnjem educiranju djece. Nakon povratka u vrtić i svojim kućama vjerujemo kako će djeca svoja znanja prenijeti i na ostale jer očuvanje okoliša jedna je od važnijih zadaća koje nam se stavljaju na raspolaganje u našim životima.