16 C
Vinkovci
Nedjelja, 26. svibnja 2024.

Recimo NE vršnjačkom nasilju: Vinkovci obilježili Dan ružičastih majica

Više od autora

- vl promo-

Kroz Dan ružičastih majici danas obilježavamo borbu protiv vršnjačkog nasilja, koje je, nažalost, prisutno u društvu kroz razne oblike. Zajednički otpor pokazali su svi gradski vrtići, a Dječji vrtić Stribor pjesmom je u središnjem parku u Vinkovcima rekao ne nasilju.

„Čim djeca krenu u vrtić imamo odgojne mjere kojima se sprječava nasilje među djecom. Svaki dan kroz razne zadatke i aktivnosti želimo da djeca shvate kakvo je to primjereno i prihvatljivo ponašanje u društvu. Nadam se da mi kao društvo sve više postajemo osjetljivi po pitanju ove teme, iz razloga što je nasilja među djecom sve više”, kazala je Suzana Zidar, ravnateljica Dječjeg vrtića Vinkovci.

Veliki je problem što se djeca koja su maltretirana i izložena nasilju srame i ne znaju kako se obratiti za pomoć svojim roditeljima i djelatnicima raznih ustanova. Također, djeca koja su povučenija imaju nisko samopouzdanje i vrlo često dođe do određenog oblika vršnjačkog nasilja. Josip Romić, zamjenik gradonačelnika Vinkovaca, svjestan je problematike i istaknuo je kako u vrtićima i školama treba sve više uključiti pedagoge, psihologe, razrednike i učitelje, kako bi se kroz razgovor pomoglo otkriti koje dijete je žrtva i pomoći mu.


„Bilo koji oblik nasilja nije prihvatljiv, od fizičkog, verbalnog, socijalnog i psihološkog. Na taj način djeca su nesigurnija, nemaju svoje ja i ne mogu razvijati svoj karakter. Međutim, u osnovnim i srednjim školama sve više se pojavljuje nasilje putem društvenih mreža, stoga moramo ulagati što više napora kako bi se to isključilo”, rekao je Romić.

Andrea Vinković, gradska pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti, istaknula je kako se i Grad Vinkovci pridružio djeci u borbi protiv nasilja. „Već u najranijoj dobi potrebno je govoriti o neprihvatljivosti vršnjačkog nasilja. Škole uglavnom održavaju razne radionice, a naša vrtićka djeca odlučila su se uputiti u grad i poslati poruku široj publici. Mi im dajemo potporu i pridružujemo im se”, zaključila je Vinković.

Iako se na prvi pogled nasilje među vršnjacima čini vrlo jednostavnim, ali zapravo je riječ o složenom problemu. Svatko od nas vjerojatno poznaje priču djeteta ili mlade osobe koja je doživjela nasilje, a posljedice su raznolike. Primjerice, jedna od najčešćih i najsnažnijih posljedica vršnjačkog nasilja je gubitak samopoštovanja, odnosno osjećaj manje vrijednosti i samokritičnost, a često dolazi i do isključenja od okoline i društva. Stoga, potrebno je s djecom stalno razgovarati o mogućim problemima, to je jedini način da vršnjačko nasilje smanjimo i da ostvarimo veliki korak unaprijed.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno