7 C
Vinkovci
Nedjelja, 27. studenoga 2022.

Regionalna klaonica s rasjekaonicom mesa i hladnjačom

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U drugom dodatku Razvojnom sporazumu za područje Slavonije, Baranje i Srijema, koji je obuhvatio 38 novih razvojnih i strateških projekata zeleno svjetlo dobio je i projekt izgradnje Regionalne klaonice s rasjekaonicom mesa i hladnjačom, a čija je izgradnja planirana u Otoku i Čađavici.

Stočarstvo u Slavoniji, Baranji i Srijemu predstavlja značajnu granu poljoprivredne proizvodnje i u pet slavonskih županija uzgaja se veliki broj svinja, ovaca i goveda čiji uzgajivači imaju problem plasirati visoko kvalitetno meso na tržište, ne samo na tržište EU, nego i na tržište Republike Hrvatske, ističeAndrija Matić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije. Vukovarsko-srijemska i Virovitičko-podravska županija stoga su pokrenule projekt izgradnje regionalnih klaonica s rasjekaonicama mesa i hladnjačama, koje za cilj imaju izbjeći sezonalnost u proizvodnji, smanjiti organizacijske i financijske troškove, povećati konkurentnost primarnih proizvođača kako bi se omogućila prodaja pojedinačnih komada svinjetine, ovčetine i govedine.

Plan je brendirati domaće meso kao GMO-free, antistres-free, antibiotik-free…

Zbog rasjekaonice i hladnog skladištenja moguće će biti organizirati obradu i plasman ili čuvanje mesa pojedinih gospodarstva i/ili koncentrirati opskrbu pojedinim komadima mesa kada je ona poželjna na tržištu i tako ostvariti veću isplativost proizvodnje. Procjena je da će se realizacijom projekta zaposliti najmanje 25 djelatnika za rad u obje klaonice. Planirani kapaciteti klaonica su za Vukovarsko-srijemsku županiju do 80.000 klanja po godini, a za Virovitičko-podravsku županiju do 50.000 klanja po godini.

“Plan je brendirati domaće meso te ga potom plasirati na tržište kao meso uzgojeno na hrvatskim farmama, označeno kao GMO-free, antistres-free, antibiotik-free… Takvom organizacijom proizvodnje, plasmana i marketinga omogućit će se domaćim proizvođačima i postizanje veće prodajne cijene mesa”, ističe Andrija Matić.

Izrada projektno-tehničke dokumentacije kroz projekt vrijedan 2 milijuna kuna 

Regionalna klaonica s rasjekaonicom mesa i hladnjačom koja će biti izgrađena u Otoku projekt je vrijedan 30 milijuna kuna, a kroz pripremni projekt u tijeku izrada projektno-tehničke dokumentacije za obje regionalne klaonice s rasjekaonicama mesa i hladnjačama, otočku i onu u Čađavici u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Projekt izrade projektno-tehničke dokumentacije vrijedan je 2.055.955,00 kuna od čega je bespovratno 85% sredstava. Projekt obuhvaća i izradu studije izvedivosti te sve popratnu dokumentaciju potrebnu za financiranje iz EU fondova. Provode ga Vukovarsko-srijemska županija kao nositelj i Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije SŽ kao stručna i savjetodavna pomoć u provedbi projekta, a koja ima veliko iskustvo u pripremi i provedbi projekata budući da je dosad realizirala brojne infrastrukturne, društvene, socijalne, kulturne i druge projekte, financirane iz domaćih i iz EU fondova. Partneri na projektu su Virovitičko-podravska županija te Grad Otok i Općina Čađavica, koji će osigurati potrebno građevinsko zemljište za izgradnju budućih objekata u svojim poslovnim zonama.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno