2 C
Vinkovci
Nedjelja, 29. siječnja 2023.

Regionalni centar za digitalizaciju i razvoj: Moderan kompleks s puno kvalitetnih sadržaja

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Projekt izgradnje Regionalnog centra za digitalizaciju i razvoj (RCDR), usvojen je kao jedan od 10 strateških projekata u sklopu Plana razvoja Vukovarsko-srijemske županije za razdoblje 2021.-2027. RCDR jedan je od projekata uključenih u dodatak Razvojnom sporazumu za područje Slavonije, Baranje i Srijema, potpisanom na 11. sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem.
Vukovarsko-srijemska županija je na Poziv za iskaz interesa za dodjelu bespovratnih sredstava iz Prioritetne osi 10 – Tehnička pomoć Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ za sufinanciranje pripreme strateških projekata prijavila projekt izrade projektno-tehničke dokumentacije za Regionalni centar za digitalizaciju i razvoj, za koji je potpisan Ugovor o financiranju u srpnju 2020. godine ukupne vrijednosti 675.400,00 kn, od čega je 574.090,00 kn bespovratnih sredstava.
Nositelj, Vukovarsko-srijemska županija, provodi ovaj projekt s partnerima Gradom Vinkovcima i Razvojnom agencijom Vukovarsko-srijemske županije (RA VSŽ), dok za projekt izgradnje RCDR-a surađuje i s Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek te drugim relevantnim dionicima koji će pomoći kvalitetnoj pripremi projekta. Lokacija RCDR-a bit će u Vinkovcima, u gospodarskoj zoni Zalužje.
Pored uključenja u dodatak Razvojnom sporazumu za područje Slavonije, Baranje i Srijema, ističu u RA VSŽ, projekt RCDR, kandidiran je i u okviru novog instrumenta Mehanizam za oporavak i otpornost (RRF), kojim se državama članicama pruža financijska potpora za jačanje javnih ulaganja nakon krize uzrokovane bolešću COVID-19 kako bi njihova gospodarstva provela zelenu i digitalnu tranziciju.
Napredak gospodarstva i kvalitete života u Vinkovcima i VSŽ
RCDR će, ističu u RA VSŽ, kroz svoje djelovanje biti usmjeren na razvoj gospodarstva na području županije i šire u javnom i privatnom sektoru, posebice malim i srednjim poduzećima, onima u nastanku (kroz ICT start-up inkubator) i onima postojećima. Naime, RCDR bi funkcionirao kao Digitalni inovacijski hub (DIH), odnosno davao bi potrebnu podršku postojećim i novim MSP-ima s područja VSŽ, a i šire, koje bi uvođenjem proizvoda i usluga digitalnih tehnologija te industrije 4.0 poboljšale svoje poslovne/proizvodne procese i ojačale konkurentnu poziciju na tržištu. Upravo kombinacijom usluga svih ‘stanara’ RCDR-a, koji će pružati usluge informiranja, podrške, edukacije, mentorstva, infrastrukture i ostalih usluga koje su potrebne za poticanje digitalizacije i osiguranje novih inovativnih rješenja, novi i postojeći MSP-i će dobiti potrebnu stručnu podršku i specijaliziranu infrastrukturu u procesu digitalizacije.
Unutar RCDR-a će biti uspostavljen izdvojeni studij računarstva i automatike FERIT-a Osijek, a predviđene su predavaonice, laboratoriji, kabineti i ostale prostori potrebni za kvalitetno izvođenje studija. U poslovnom dijelu će biti smješteni uredski prostori za RA VSŽ i Agenciju za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA za otprilike 60 zaposlenika. Predviđen je i poduzetnički inkubator za 10 startup-ova iz ICT sektora te „work shop“ prostori. Inkubacija će pružiti sve što je potrebno kako bi novi startup uspio u svojem naumu i postao konkurentan na tržištu, ali i međusobno umrežavanje kreativnih ljudi. Planirana je uspostava server sobe s implementiranim najvišim sustavom zaštite u kojoj će biti pohranjeni podaci javnih ustanova, a zavisi o kapacitetu i svih zainteresiranih subjekata. Također, u sklopu RCDR-a je planirana multifunkcionalna dvorana s 1000 sjedećih mjesta i mogućnošću pregrađivanja s obzirom na potrebe.
„Krenuli smo u tom smjeru kako bi stvorili jedan moderan kompleks s puno kvalitetnog i korisnog sadržaja na jednom mjestu za zaposlenike, pa će tako u sklopu RCDR-a osim poslovnih prostora biti i kantina za sve zaposlenike i studente te vrtić za djecu zaposlenika. Svakako je ovo velika prilika i izazov za naš grad jer je još jedan studij znak velikog napretka i ulaganja u razvoj, ne samo gospodarstva, nego i u kvalitetu života u Vinkovcima i Vukovarsko-srijemskoj županiji“, ističu u Razvojnoj agenciji VSŽ.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno