Kontaktirajte nas

Aktualno

Regionalni centar za digitalizaciju i razvoj: Moderan kompleks s puno kvalitetnih sadržaja

Objavljeno

-

Projekt izgradnje Regionalnog centra za digitalizaciju i razvoj (RCDR), usvojen je kao jedan od 10 strateških projekata u sklopu Plana razvoja Vukovarsko-srijemske županije za razdoblje 2021.-2027. RCDR jedan je od projekata uključenih u dodatak Razvojnom sporazumu za područje Slavonije, Baranje i Srijema, potpisanom na 11. sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem.
Vukovarsko-srijemska županija je na Poziv za iskaz interesa za dodjelu bespovratnih sredstava iz Prioritetne osi 10 – Tehnička pomoć Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ za sufinanciranje pripreme strateških projekata prijavila projekt izrade projektno-tehničke dokumentacije za Regionalni centar za digitalizaciju i razvoj, za koji je potpisan Ugovor o financiranju u srpnju 2020. godine ukupne vrijednosti 675.400,00 kn, od čega je 574.090,00 kn bespovratnih sredstava.
Nositelj, Vukovarsko-srijemska županija, provodi ovaj projekt s partnerima Gradom Vinkovcima i Razvojnom agencijom Vukovarsko-srijemske županije (RA VSŽ), dok za projekt izgradnje RCDR-a surađuje i s Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek te drugim relevantnim dionicima koji će pomoći kvalitetnoj pripremi projekta. Lokacija RCDR-a bit će u Vinkovcima, u gospodarskoj zoni Zalužje.
Pored uključenja u dodatak Razvojnom sporazumu za područje Slavonije, Baranje i Srijema, ističu u RA VSŽ, projekt RCDR, kandidiran je i u okviru novog instrumenta Mehanizam za oporavak i otpornost (RRF), kojim se državama članicama pruža financijska potpora za jačanje javnih ulaganja nakon krize uzrokovane bolešću COVID-19 kako bi njihova gospodarstva provela zelenu i digitalnu tranziciju.
Napredak gospodarstva i kvalitete života u Vinkovcima i VSŽ
RCDR će, ističu u RA VSŽ, kroz svoje djelovanje biti usmjeren na razvoj gospodarstva na području županije i šire u javnom i privatnom sektoru, posebice malim i srednjim poduzećima, onima u nastanku (kroz ICT start-up inkubator) i onima postojećima. Naime, RCDR bi funkcionirao kao Digitalni inovacijski hub (DIH), odnosno davao bi potrebnu podršku postojećim i novim MSP-ima s područja VSŽ, a i šire, koje bi uvođenjem proizvoda i usluga digitalnih tehnologija te industrije 4.0 poboljšale svoje poslovne/proizvodne procese i ojačale konkurentnu poziciju na tržištu. Upravo kombinacijom usluga svih ‘stanara’ RCDR-a, koji će pružati usluge informiranja, podrške, edukacije, mentorstva, infrastrukture i ostalih usluga koje su potrebne za poticanje digitalizacije i osiguranje novih inovativnih rješenja, novi i postojeći MSP-i će dobiti potrebnu stručnu podršku i specijaliziranu infrastrukturu u procesu digitalizacije.
Unutar RCDR-a će biti uspostavljen izdvojeni studij računarstva i automatike FERIT-a Osijek, a predviđene su predavaonice, laboratoriji, kabineti i ostale prostori potrebni za kvalitetno izvođenje studija. U poslovnom dijelu će biti smješteni uredski prostori za RA VSŽ i Agenciju za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA za otprilike 60 zaposlenika. Predviđen je i poduzetnički inkubator za 10 startup-ova iz ICT sektora te „work shop“ prostori. Inkubacija će pružiti sve što je potrebno kako bi novi startup uspio u svojem naumu i postao konkurentan na tržištu, ali i međusobno umrežavanje kreativnih ljudi. Planirana je uspostava server sobe s implementiranim najvišim sustavom zaštite u kojoj će biti pohranjeni podaci javnih ustanova, a zavisi o kapacitetu i svih zainteresiranih subjekata. Također, u sklopu RCDR-a je planirana multifunkcionalna dvorana s 1000 sjedećih mjesta i mogućnošću pregrađivanja s obzirom na potrebe.
„Krenuli smo u tom smjeru kako bi stvorili jedan moderan kompleks s puno kvalitetnog i korisnog sadržaja na jednom mjestu za zaposlenike, pa će tako u sklopu RCDR-a osim poslovnih prostora biti i kantina za sve zaposlenike i studente te vrtić za djecu zaposlenika. Svakako je ovo velika prilika i izazov za naš grad jer je još jedan studij znak velikog napretka i ulaganja u razvoj, ne samo gospodarstva, nego i u kvalitetu života u Vinkovcima i Vukovarsko-srijemskoj županiji“, ističu u Razvojnoj agenciji VSŽ.

Aktualno

Pobjednici 24. Maratona lađa na Neretvi odnijeli pobjedu i na Bosutu

Objavljeno

-

Napisao/la

    149 pregleda

Udruga Vinkovački lađari održali su već tradicionalni Maraton lađa na Bosutu povodom 56. Vinkovačkih jeseni. Sudjelovalo je šest ekipa, među kojima su Vinkovački plivački klub i Cibaliju predstavljale po dvije ekipe, dok su se u jednom sastavu predstavili domaćini, Vinkovački lađari te Udruga osoba s invaliditetom “Neven” iz Đakova.

„Trebalo je doći još ekipa, kako iz Hrvatske tako i iz susjednih zemalja, ali nažalost zbog cjelokupne situacije s koronavirusom i mjerama to nije bilo moguće. Sretan sam i zadovoljan što se tradicija nastavila i što se Maraton održao, a nadam se da će dogodine doći i svi oni koji nam se danas nisu mogli pridružiti”, rekao je Stjepan Sertić, predsjednik Udruge Vinkovački lađari.

Udruga lađara Stablina, pobjednici 24. Maratona lađa u Metkoviću, odnijela je uvjerljivu pobjedu, pobijedivši domaćine za nekoliko dužina, Vinkovački plivački klub završio je trećeplasirani dok su kadeti HNK Cibalije završili na četvrtom mjestu.

„Nije bitno tko je završio na kojem mjestu, bitno je da smo se okupili i još jednom povezali naš Bosut i Neretvu”, dodao je Sertić koji je nakon finalne utrke svima sudionicima dodijelio pripadajuće medalje i pehare, koji su izrađeni u slavonskom štihu, a natjecatelji su se nakon proglašenja ostali družiti uz jelo, piće i glazbu.

Nastavi čitati

Aktualno

HEP čitavu Hrvatsku pokrio mrežom punionica za električna vozila

Objavljeno

-

Napisao/la

    116 pregleda

Elektromobilnost je važan dio energetske tranzicije Europske unije u sektoru prometa, ali i dio HEP-ove strategije razvoja do 2030. godine. HEP-ova mreža punionica, postavljena pod brendom ELEN, u ovom trenutku obuhvaća 245 javnih punionica te više od 40 internih punionica za potrebe vlastitog voznog parka, te se prostire na području Grada Zagreba, kao i svih 20 županija te pokriva autoceste i druge važne cestovne pravce u Hrvatskoj, gradska središta i turistička odredišta, uključujući i nekoliko otoka. Na hrvatskim autocestama HEP je u rad pustio prve brze punionice, snage 50 kW, kao i prve ultrabrze punionice na hrvatskim prometnicama, snage do čak 350 kW.
U ovom je trenutku infrastruktura potrebna za punjenje električnih vozila, prema broju punionica i njihovom teritorijalnom rasporedu, dovoljna da ju koriste sva električna vozila registrirana u Republici Hrvatskoj. Samo na HEP-ovim punionicama nesmetano se istovremeno može puniti čak 455 električnih vozila. Kao vodeći pružatelj usluge punjenja električnih vozila na hrvatskom tržištu, HEP nastavlja analizirati stanje tržišta i regionalne potrebe te sukladno tome povećavati broj punionica, priključaka na određenim frekventnim lokacijama, ali i povećavati snagu na postojećoj infrastrukturi kako bi se podigla razina kvalitete usluge.
Brzina punjenja na pojedinoj lokaciji ovisi o vrsti punionice, vrsti priključka, vrsti vozila, kapacitetu i stanju baterije, kao i o pretvaračima u samim vozilima koji diktiraju brzinu punjenja izmjeničnom strujom, neovisno o instaliranoj snazi same AC punionice. Korištenje ELEN punionica se još uvijek ne naplaćuje, a HEP u ovom trenutku provodi testiranja svih mogućnosti usluge krajnjem korisniku, pa tako i samih modela naplate, s ciljem komercijalizacije usluge punjenja.
Za korisnike ELEN punionica HEP je kreirao mobilnu aplikaciju koja je dostupna na servisima Google Play i iStore, i na kojoj se mogu vidjeti lokacije punjenja, dostupni priključci te započeti punjenje. Na adresi elen.hep.hr korisnicima je na raspolaganju i nova interaktivna ELEN web stranica, koja pruža sve potrebne informacije vezane uz HEP-ovu e-mobilnost.

Nastavi čitati

Aktualno

Kruna uspješne dugogodišnje sportske i trenerske karijere

Objavljeno

-

Napisao/la

    738 pregleda

U Vinkovcima je oduvijek bilo puno poklonika i zaljubljenika u sport, a izuzetan sportaš tijekom mladenačkih dana bio je i Stjepan Sertić koji se aktivno i profesionalno bavio ni manje ni više doli boksom. Pisalo se 70-ih godina o majstoru među konopcima i talentiranom mladiću koji je nizao pobjedu za pobjedom i postao ljubimac naroda. U kasnijim godinama okrenuo se odgoju i obrazovanju mnogih generacija pa je radio u osnovnim i srednjim školama u Vinkovcima, Borovu, Vukovaru i Pazinu. U gradu na Bosutu s proslavljenim olimpijcem Matijom Ljubekom osnovao je 1988. godine Kajak klub Vibrobeton i od tada do današnjih dana naučio plivati i veslati stotine i tisuće mladih iz grada i Vukovarsko-srijemske županije.

Profesor Stjepan Sertić ostavio je velikog traga na sportskoj sceni (boks, plivanje, skijanje, kajak, veslanje) kako naše županije tako i na državnoj razini. Svojim kompetencijama, vještinama u organizaciji sportskih manifestacija i treniranju i odgoju mladih djeluje već više od trideset godina te svojim bezrezervnim angažmanom promovira naš grad i našu Slavoniju gdjegod se nađe.

Kao trener kajaka i kanua omogućio je mladim sugrađanima da treniraju, aktivno i rekreativno, a s natjecateljskim ekipama svakodnevno je vodio trenažne procese te organizirao odlaske na sportska natjecanja diljem Lijepe naše s kojih su se vinkovački kajakaši vraćali s desecima medalja. Premda je dobio Nagradu za životno djelo, koje mu je dodijelila Vukovarsko-srijemska županija, najveće postignuće i priznanje u njegovo ruke došlo je ove godine u obliku Zlatne plakete „Grb Grada Vinkovaca”. „Ne da volim, nego obožavam Vinkovce. Drago mi je da za grad mogu nešto učiniti jer je grad puno napravio za mene. Dao mi je osnovnu i srednju školu, omogućio mi je da radim u sportu i osjećam kao ljudsku obavezu da svojim radom ponosno predstavljam naš grad i vratim mu ono što je on meni dao”, istaknuo je Stjepan Sertić koji je Udrugu Vinkovački lađari osnovao 2012. godine i u kontinuitetu, do ove godine, vodio lađare u Metković na Maraton lađa. Od 2015. godine Vinkovački lađari u Vinkovcima za Dan Grada i u programu Vinkovačkih jeseni organiziraju maraton lađa, maraton lađa osoba s invaliditetom i poteškoćama u razvoju za što je najzaslužniji ovaj čovjek koji je i glavni animator te organizator tih masovnih sportsko-kulturnih događanja.

„Bude mi drago kad prođem gradom i ljudi prepoznaju moj trud, znoj i rad od samih sportskih početaka. Posebno sam ponosan na svoje članove i članice klubova budući da su većina njih postala akademsko obrazovani građani, što je znak da smo im usadili sportski i borbeni duh te navike za disciplinu i upornost koja je u životu najvažnija”, izdvojio je dobitnik priznanja grada Vinkovaca.

U subotu nas na Bosutu očekuje, ako vrijeme to dopusti, tri maratona lađa (lađarskih ekipa, osoba s invaliditetom i utrka mladih od 10 do 16 godina), a program počinje u 17 sati.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 1 sat

Pobjednici 24. Maratona lađa na Neretvi odnijeli pobjedu i na Bosutu

Udruga Vinkovački lađari održali su već tradicionalni Maraton lađa na Bosutu povodom 56. Vinkovačkih jeseni. Sudjelovalo je šest ekipa, među...

Aktualnoprije 3 sata

HEP čitavu Hrvatsku pokrio mrežom punionica za električna vozila

Elektromobilnost je važan dio energetske tranzicije Europske unije u sektoru prometa, ali i dio HEP-ove strategije razvoja do 2030. godine....

Aktualnoprije 10 sati

Kruna uspješne dugogodišnje sportske i trenerske karijere

U Vinkovcima je oduvijek bilo puno poklonika i zaljubljenika u sport, a izuzetan sportaš tijekom mladenačkih dana bio je i...

Aktualnoprije 11 sati

Vukovarsko-srijemska županija bilježi 30 novooboljelih, na razini Hrvatske 1.455 novih slučajeva zaraze

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do jutros u 8 sati, u posljednja 24 sata je 30 novih pozitivnih osoba...

Aktualnoprije 11 sati

U raznolikoj ponudi na 56. Jesenima i atraktivni suveniri Gradskog muzeja Vinkovci

U suvenirnici Gradskog muzeja Vinkovci danas se mogu pronaći suveniri, koji su uvijek odličan izbor želite li nekome nešto pokloniti...

Aktualnoprije 12 sati

Od utorka tečaj poslušnosti za pse

Aktualnoprije 12 sati

Predstavljena nova knjiga Stipe Pilića i Blanke Matković o Jasenovcu i poslijeratnim jasenovačkim logorima

U organizaciji nakladnika Hrvatske družbe povjesničara „Dr. Rudolf Horvat” i domaćina Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima 15. rujna u dvorani...

Aktualnoprije 14 sati

Najbolje od hrvatskog folklora na Državnoj smotri

Druga subota na Vinkovačkim jesenima već tradicionalno donosi bogat središnji, ali i popratni program. Još dva dana posjetitelji mogu posjetiti...

Najčitanije