Regionalni centar za gospodarenje otpadom: Utrka s rokom za izradu dokumentacije

0
311
Foto: Hrvatski radio Vukovar
- Reklama -
Na 11. Koordinaciji župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije održanoj u Palači Srijem u Vukovaru Zoran Pandža, član Uprave Ekos-a d.o.o. održao je prezentaciju Izrade studijske i projektno tehničke dokumentacije potrebne za izgradnju Regionalnog centra za gospodarenje otpadom. Cijeli će projekt koštati oko 400 milijuna kuna.
“Gradi se centar za gospodarenje otpadom sa središnjom lokacijom u Antunovcu i osam pretovarnih stanica, pet u Osječko-baranjskoj županiji: Donji Miholjac, Belišće, Našice, Beli Manastir i Đakovo te tri u Vukovarsko-srijemskoj županiji: Ilok, Županja i Jankovci”, istaknuo je Zoran Pandža.
Zbog problema oko javne nabave, međutim, sada je otvoreno pitanje hoće li dokumentacija za centar biti gotova u zadanom roku, a ovisno o tome i sama izgradnja centra.
“Novce možemo povlačiti do 31. prosinca 2023. godine i tih šest mjeseci što smo predugo čekali sada su nas doveli u situaciju da ne znamo hoćemo li uspjeti učiniti sve što trebamo da bi izgradili centar. Trenutačno potpisan je ugovor s najboljim ponuditeljima i krećemo s izradom dokumentacije. Mi smo 18. srpnja 2018. godine potpisali ugovor i imamo 36 mjeseci da dovršimo dokumentaciju. Sada smo potrošili već pola toga vremena, a tek krećemo s izradom dokumentacije. Ipak, vjerujem da imamo dovoljno vremena i da će do do 30. srpnja 2021. godine dokumentacija biti gotova”, istaknuo je Zoran Pandža.
Centar bi s radom trebao početi tijekom 2024. godine i trajno bi riješio problem odlaganja otpada.
“Kapacitet centra bit će oko 60 tisuća tona što bi trebalo biti dovoljno ako jedinice lokalne samouprave u suradnji s komunalnim poduzećima nastave s ovim načinom odvajanja otpada na kućnom pragu. Kada mi otvorimo centar više neće biti potrebe za odlagalištima koja se i zakonski moraju zatvoriti i centar je, usudio bih se reći, rješenje zauvijek”, istaknuo je Zoran Pandža.
Na Koordinaciji župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije Vedrana Džoić iz Razvojne Agencije vukovarsko-srijemske županije izvijestila je o planu razvoja županije za razdoblje od 2021. do 2027. te aktivnostima projekta ESI fondovima do održivog razvoja Vukovarsko-srijemske županije II, a bilo je riječi i o projektima i aktivnostima Centra kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj o čemu je izvijestio direktor Centra Ivan Ambroš.